家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我和c6全職工作,每天7:00pm才放工回家,而家中已有幾歳大小朋友(已上幼稚園),近日家中更添了寶寶,因此工人姐姐已無空間到附近街市買菜,而且也不方便帶著初生b去街巿。有見及此,想問問大家有無買定幾日或一星期菜的經驗?我和c6打算一次過買多些菜回家讓姐姐煮,那麼可以買什麼餸呢?又如何保存新鮮?謝謝各位給意見!

jenniferK  我同你的情況差唔多,我都想攞多d意見  發表於 13-1-22 13:07

複式洋房

回覆:fiona2003 的帖子

我都唔識,不如係我,我會買定啲雞翼,朱扒牛扒咁囉,菜買定放入雪柜用保鮮紙包住,我估兩三日都得掛

別墅

回覆:fiona2003 的帖子

豬雞牛魚全部可以冰鮮,豬雞牛一早砌好一碟送既份量先至冰,例如:半隻雞一包咁冰,一碟肉餅份量咁冰。早一日放上上格解凍就可以,菜用報紙包好, 可以雪耐啲,買d瓜呀果啲又留耐d,我自己係住好遠, 要出去買野好耐,而冰鮮係味道一樣, 而且營養價值係一樣, 可以放心食用

bearsa    發表於 13-2-6 11:15

大宅

回覆 fiona.s 的帖子

謝謝,資料很具參考價值!

大宅

回覆 diablo88 的帖子

謝謝回覆!雞翼也是個好選擇!

象牙宮

fiona2003 發表於 12-11-20 20:51
我和c6全職工作,每天7:00pm才放工回家,而家中已有幾歳大小朋友(已上幼稚園),近日家中更添了寶寶,因此 ...
學生要備課. 老師要備課. 全職要備菜.
time management. 任何有schedule
分配, 次序, 先后次序, 定時. well prepared 任何事物, 能事先準備好. 會 省時, 省力. 輕松. 不斷改良.

安排的充分d, list out daily 菜式 (1菜, 1肉, 1魚/蝦) 1餐, 2餐? ie. 每日 1菜, 7日 7个蔬菜瓜. 1日吃1斤

國外都是 一星期一次, 佢得, 自己為何唔得??? 一次唔得... 2-3次必成功吧???

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

回覆:請教買定幾日或一星期餸菜的秘訣

十多年來已習慣一星期買一次餸,每次買2款葉菜,葉菜食先,瓜,紅蘿蔔,薯仔,玉米這類可放耐d, 買完返到屋企略為吹乾葉面的水,就分類按每次分量入zip lock bag, 放入雪櫃蔬菜格,zip lock bag 循環再用,感覺好過包報紙。

e,.g. 油麥菜可放5日,蕃茄4-5日,薯仔2week

魚可買返來唔好洗,直接用保鮮合放冰格,食之前的半日拿出來解凍,煎或用d濃味d的方法煮都可接受

豆腐都可以,用保鮮合買,回來後用淡鹽水浸過面,可keep3-4日,或放冰架做冰豆腐

希望幫到手

jenniferK    發表於 13-1-22 13:09

子爵府

引用:十多年來已習慣一星期買一次餸,每次買2款

原帖由 ah-kam 於 12-11-21 發表
十多年來已習慣一星期買一次餸,每次買2款葉菜,葉菜食先,瓜,紅蘿蔔,薯仔,玉米這類可放耐d, 買完返到屋 ...
好詳盡!thanks !

禁止訪問

伯爵府

但有無咩方法可令結冰肉類溶解快D?

別墅

回覆:evergreenj 的帖子

連包裝膠一起浸水會快d溶雪, 再吾係有微波爐有解凍功能

jenniferK    發表於 13-1-22 13:10

複式洋房

回覆:請教買定幾日或一星期餸菜的秘訣

我也是一星期買一次餸的,4斤菜心食3日,3斤椰菜或娃娃菜或紹菜在往後的日子吃。
另外有2斤蕃茄,1斤節瓜,1斤蜜豆,一斤豆角,一斤薯仔,幾包什菇,按易壞程度先煮。
還可買煲湯料如木瓜,紅蘿蔔等。
新鮮肉類就早上或放工後在supermarket 買,早上當然新鮮和多選擇,放工就順路。買$25兩日煮。
魚就買鮫魚或三文魚煎,會是先煮類。
Once a week 絕對無問題。我實行了很多年。

大宅

謝謝各位詳盡的回覆!萬分感謝!
買定幾日至一星期的菜時,其實係咪要預先諗定個餐單?還是因應購買回來的食材才決定煮乜?

伯爵府

fiona.s 發表於 12-11-21 20:12
連包裝膠一起浸水會快d溶雪, 再吾係有微波爐有解凍功能

屋企無工人, 有時要解凍D肉去醃真係好煩,用微波爐好似好唔健康!

珍珠宮

我都想偷下師,日日落街買送都幾困身,想搵日懶D都唔得~

但係菜呢,一唔係即日買,我食落口已覺有分別,係唔係我唔識存放呢?
樓上有人話用報紙,有人話用保鮮袋,但係保鮮袋唔透氣,會唔會焗親D菜呢?
輸入搜索內容

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

菜用報紙包好每晚食用份量.豬扒或是牛扒.隔日調好味.放工回家就可以煮;

魚類可以選擇三文魚或是冰鮮魚.如果要煲老火湯,我會用燒炆煲早上煲好;晚上回家

再煲一下.天氣泠時會炆餸,可以吃多餐,放假或有空.可以吃蒸魚.

jenniferK    發表於 13-1-22 13:11

大宅

青菜<<<我媽教我用個膠袋入好佢, 唔好洗, 放幾格廚房紙去FOR吸雪氣, 綁好佢(唔洗密封 放生果格), 可以放2-3日

P.S. 報紙驚佢Dirty and Luck 墨

仲有冰左既肉, 用水浸時放d粗鹽落去會快溶d

男爵府

我就整定4 日餸.

梅菜蒸肉餅 或 咸蛋蒸肉餅 或 冬茹粒蒸肉餅 或 蒸排骨, 俺好用密實盒放好,
菜就買D乾水, 紅,青蘿蔔, 蕃茄, 娃娃菜, 呢輪長紹菜平, 百X $3.90 /1 棵
瘦肉/豬骨出好水分好, 早上返工前用真空煲煲定, 放工加熱再煲15 MINS.

男爵府

引用:謝謝各位詳盡的回覆!萬分感謝!買定幾日至

原帖由 fiona2003 於 12-11-22 發表
謝謝各位詳盡的回覆!萬分感謝!
買定幾日至一星期的菜時,其實係咪要預先諗定個餐單?還是因應購買回來的 ...
我都想知,因煮送唔叻,平時諗一日既送已經好煩,仲要一次過諗一星期

男爵府

回覆 fiona2003 的帖子

最好楼主想好一星期的菜单,用笔写好就不会乱了套,还有你的工人姐姐也好煮啊,也不会浪费材料,,这是我的见解

首頁

尾頁

跳至