家事百科

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:請教買定幾日或一星期餸菜的秘訣

我係懶惰怪 一買就一個禮拜既份量餸。通常有雞扒 雞翼 雞脾 豬扒 梅頭 魚柳 菜要乾身 椰菜 紹菜 牙菜 大豆牙菜 節瓜 紅蘿蔔 白蘿蔔
刀豆 甜豆 蕃茄薯仔、
連埋㷛湯 夠哂一星期 最緊要用袋分好一份份煮既份量 記得預早提前一晚放下隔溶雪.

jenniferK    發表於 13-1-22 13:13
Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

水晶宮

引用:謝謝各位詳盡的回覆!萬分感謝!買定幾日至

原帖由 fiona2003 於 12-11-22 發表
謝謝各位詳盡的回覆!萬分感謝!
買定幾日至一星期的菜時,其實係咪要預先諗定個餐單?還是因應購買回來的 ...
其實雞翼已經可以巧多花款 炆薯仔雞翼 煎雞翼 咖喱雞翼 克椒蜜糖雞翼 炸雞翼 鹵水雞翼 腐付雞翼.....雪櫃有乜 就林到整乜
我一般Set好左 三餸/四餸 一個肉 一個旦 一個菜/瓜/豆。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

公爵府

畀面勳章

買一大袋蝦分好一份份,食之前一晚放落雪格開始解凍,第二晚返黎可以整蝦仁炒蛋

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

回覆 anna_my_baby 的帖子

我試過用報紙包,但感覺晤衛生後來冇用呢個方法。朋友教張洗完D菜fing乾曬D水再用保鮮袋密封放雪櫃,放2至3天都得。親身試過掂ga

Susana

子爵府

好媽媽勳章

我都係一次買埋幾日的蔬菜,只是懶,
但想知蕃茄,和粟米和甘旬之類放一星期會否不新鮮冇咁好呢 ?
又想懶,但又想新鮮,是否好矛盾呢 ?

複式洋房

最緊要係要一次過諗定一個禮拜食乜餸, 寫定食咩之後先去買. 唔一定要日日都食冰鮮! 例如知道星期三食蒸魚, 姐姐準備好薑蔥, 放工去買條新鮮魚, 番到屋企即刻蒸, 15分鐘就食得! 所以我覺得最緊要係planing

jenniferK    發表於 13-1-22 13:14

伯爵府

通常肉檔買排骨、碎肉...
魚檔買一條魚...
凍肉買雞翼、三文魚扒、魚柳、雞扒、雜豆....雜丸或腸仔等等

跟住菜類...我買葉菜類2款、西蘭或椰菜花、跟住就有蕃茄、薯仔、粟米、茄子、蘿白等等...我老公唔食菇,所以一直無買...豆腐則買百福....

屋企長期有旦和米和烏冬之類的...

跟住就安排煮!

因只煮晚飯...
通常會煮左鮮肉、加菜...2日都係呢類!
跟住就係魚加西蘭花之類....第3日!
之後會係凍肉加瓜類...第4日!
之後會煲雜菜湯類近啦,,,加凍肉...第5日!
之後會煮旦類加湯..因為一煲湯飲加食係2日...第6日!
去到第7日,差不多清晒...會煮雜豆雜丸加麵叿...
之後就再買或外賣一次咁大把!

男爵府

我下今個星期都要咁做先得,.........頭戕日食菜,尾幾日食瓜....

333s    發表於 13-1-25 05:52

複式洋房

雪晒入冰箱,不過好唔新鮮

子爵府

ah-kam 發表於 12-11-21 09:38
十多年來已習慣一星期買一次餸,每次買2款葉菜,葉菜食先,瓜,紅蘿蔔,薯仔,玉米這類可放耐d, 買完返到屋 ...

菜入膠袋
是乾身d
吾如o甘濕是嗎 ?

順便講下
我本人屋企
長期一定要有洋蔥
餐餐都用得著

珍珠宮

BK Milk勳章

super888 發表於 13-1-21 22:05
我係懶惰怪 一買就一個禮拜既份量餸。通常有雞扒 雞翼 雞脾 豬扒 梅頭 魚柳 菜要乾身 椰菜 紹菜 牙菜 大豆 ...

請問芽菜點儲存,係唔係要浸水?

侯爵府

豆付易壞,買盒裝好D。
椰菜都可放好多曰,百X呢排好多時$4-5 一個。

水晶宮

回覆:fennieng 的帖子

牙菜我冇浸水喎 一般要係兩三日之內攪掂佢。

男爵府

老人家教用毛巾車一個索繩袋,袋住D菜入雪櫃,保存得好D,又環保

333s  老人家很有智慧, 值得仿傚  發表於 13-1-25 05:53

大宅

JM們好勁下面幅圖係我在2011年頭本明週度copy的,可以參考下。

禁止訪問

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

姐姐無理由做唔到, 你可以買定急凍肉類分開一次食用份量咁一碟碟PACK 好, 小朋友已經上咗幼稚園, 咁姐姐都有少少空當時間, 無理由買少少菜都買唔到~

我以前两公婆要返工, 返到樓吓都7點, 仲要煮飯比老爺, 我都係一次過醃多幾碟唔同肉類, 收工只係買菜, 最多買D 茄子, 冬瓜, 節瓜, 紹菜, 椰菜, 呢D都係禁擺架, 用幾層報紙包好再用膠袋袋住, 咁可以2日先買一次餸~

但你有姐姐, 我唔多同意佢買少少菜都買唔到, 唔好整到佢懶晒, 乜都唔駛做~

公爵府

引用:姐姐無理由做唔到,+你可以買定急凍肉類分開

原帖由 lambing 於 13-01-23 發表
姐姐無理由做唔到, 你可以買定急凍肉類分開一次食用份量咁一碟碟PACK 好, 小朋友已經上咗幼稚園, 咁姐姐都 ...
樓主仲有个new born bb呀,所以姐姐去唔到買,亦唔想bb出入街市。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

我都因為返工,要預留一星期餸!
菜會買二,三斤菜,入保鮮盒,可存三,四日!
蕃茄,薯仔,豆類各一斤,芽菜可用zip bag加水浸住,每日換水可存一星期!
豆腐唯有用盒裝x2
雪藏雞翼,豬扒,雞扒(可代替雞肉),溶雪早一晚放雪櫃下格,調味時少量檸檬汁可去雪味兼令肉質嫩D!通常星期三,四才食,因頭兩三日食新鮮!
新鮮肉~肉碎(我用少量糟鹵調味)可以蒸肉餅,滾湯,炒!排骨調味後一日才食仲入味!

魚~鮹魚,三文魚,可以入焗爐,不用睇火

最近因試,星期一食素,方便好多!

大宅

瓜菜用膠袋包好,再用報紙包,報紙上寫菜名,購買曰期,唔打開睇,因成日打開會快壞

豬肉,排骨我一星期買2次,返來洗凈吸乾水 ,醃好,不可放盬,一定要放麻油,放入玻璃保鮮盒放鮮肉格食3—4日

免治豬肉醃好放玻璃盒內分成一堆堆,每次分量一堆,可食2一3曰

海水魚買回來即洗,用保鮮紙逐條包好,或一份份用膠盒裝放冰格,冬天約中午時取出解凍,夏天煮飯前約3小時解凍

屋企買定配料隨時可用,腰豆,包裝豆腐,鮮百合,雞蛋,紫菜,雪藏青豆,栗子,咁可以黠配搭都得

我住得唔近街市,有工人冇工人我都咁安排

首頁

尾頁

跳至