論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

想搵個完約姐姐真係咁難嗎??
我家姐姐12月尾走(已出機票)...我已一早10月頭開始找agency幫我搵,
點知搵到而家都未搵到...初初agent仲話唔洗急,大把時間...
點知而家...時間好緊迫...連agent 都冇說話好講...只叫我比時間佢......
我真係好心急囉......唯有祝自己好運吧!
P.S: 我家姐姐已做4年多,下月完約要回鄉退休! 所以要請個新姐姐...

happy family ^^  

水晶宮

oversea ge maid la

大宅

睛靈勳章

oversea 更加趕唔切啦...

大宅

多間留資料,叫佢一有完約就打俾你﹗

大宅

睛靈勳章

最慘我已比晒agent fee呢......
因我家姐姐4年前都係呢個agent,佢好nice...點知佢而家冇工人......

大宅

引用:最慘我已比晒agent+fee呢......因我家姐姐4

原帖由 bi_ruby 於 12-11-23 發表
因我家姐姐4年前都係呢個agent,佢好nice...點知佢而家冇工人...... ...
請堅持,向斷約say \"no\"

水晶宮

完約工人當然係難請啦.
你諗下,好既工人,就算自己唔再用,都會留番來益自己親友,
唔好既,你都唔想要啦.
有D完約工人唔續約,就好似你工人咁,賺夠就回鄉.
其餘唔續約既工人,當然就係覺得前任僱主屋企多野做,麻煩...,嫌三嫌四既工人,你又唔想請啦.
所以,又好,又完約,又剛剛前僱主唔要,幾難搵.

大宅

個工人係好,就叫佢做多兩年,加多d人工,佢會考慮架。
佢唔係回鄉嫁人,留港做多兩年應該冇問題,會搵多好多錢。
留工人要破財,暫時唔駛煩,兩年後再算,都係值得的。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

bi_ruby 發表於 12-11-23 14:48
因我家姐姐4年前都係呢個agent,佢好nice...點知佢而家冇工人...... ...

就算個AGENT有幾好,都冇理由未搵到工人就俾錢架?

別墅

正常,稍為好的也不會流出市場,除非僱主經濟有問題或小朋友已長大等原因,否則難求.

伯爵府

回覆:想搵個完約姐姐真難...

我搵了3間Agent都冇,攪到唔咁換住。

子爵府

回覆:想搵個完約姐姐真難...

講真,完約又唔一定好,好嘅人地都續啦,點會益你!所以唔洗咁刻意搵個完約囉,個人覺得。

男爵府

真係好難架!
我兩個月前開始揾,agent,Facebook, whatapps叫朋友或佢地d姐姐有無工人介紹,到上星期都無呀.
咁上星期六下午去左一間好似街巿既agent, 有20至30個工人係到等employer見佢地,employer每人一間房,d 工人排隊見工,一個出一個入,你自己負責睇佢地d cv, 完約斷約都有,簡直沒有service可言,總之就係親力親為。
終於揾到個啱心水,完約,由於成7:00,agent都收工,約好明天簽約。
星期日帶齊所有文件,比左$3200,驗身$600。
星期一agent打比我,個姐姐話老公要佢返菲,吾去領使館喎!agent叫我揀過,或者比返錢我。朋友用過,雖然no service可言,但不會呃人。
咁我同姐姐通電話,叫佢諗清楚,但agent就話吾好要喇,簽左約都改變主意,呢d姐姐一陣去到你屋企,又話想返去,你就慘喇。
後來,我同老工覺得係個姐姐有更好的offer,明明佢簽完約後,打電話比佢老公,䦕心到死。
吾好玩喇,下星期六,日又要去呀?
識得philippines 舖個老闆,佢比我貼notice係佢門口,過左兩天,有幾個賓call我,終於今天簽了合約。
你試下喇,club house, parkn'shop 都貼notice.
我都急架,dec 2個工人就走。
如果你要呢間agent, 你pm我喇。
事先聲明,呢d agent忙到死,將來你吾好諗住有follow up。

禁止訪問

男爵府

^GGmami^ 發表於 12-11-25 23:07
講真,完約又唔一定好,好嘅人地都續啦,點會益你!所以唔洗咁刻意搵個完約囉,個人覺得。

...
完約吾一定好,但僱主都忍到,即衰吾晒。但斷約既,僱主炒佢,寧願比錢出黎(agent fee, one month notice, air tickrt), 都吾想要佢,仲會有幾好?
有幾多個case例外?

大宅

引用:完約工人當然係難請啦.你諗下,好既工人,就

原帖由 方方媽媽 於 12-11-23 發表
完約工人當然係難請啦.
你諗下,好既工人,就算自己唔再用,都會留番來益自己親友,
唔好既,你都唔想要啦.
agree

水晶宮

我屋企人搵工人,都係我工人係教會幫佢物色完約工人.
首先,經我工人觀察過,知佢既品性,咁樣會比較安全,其次,又知道工人既經驗係唔係符合我既要求.
你可以試下,睇下有無朋友既工人係好既,然後試下透過佢幫你物色好工人囉.

p.s.我試過有朋友想我工人幫佢手物色工人,但我工人知道我fd一D都唔易應付,係煩麻友一名,所以,都無介紹.我覺得我工人做得岩,因為佢唔想冼自己fd,就一定都唔會冼我屋企人

男爵府

candice0528 發表於 12-11-26 00:07
都係我個人意見!
咁你嘅意思係唔係支持請斷約呀?
完約嘅雖然唔一定好好,但至少個工人都完成合約先走,(如果 ...
我諗ggmami 的意思只是叫樓主唔好對完約工人太大期望
因為我對上一個工人都是完約

做野求其,我阿媽好聲好氣同佢講,佢惡過我阿媽
黑口黑面

只不過佢手腳乾淨,我又費時俾六七千蚊出來再博過
真係冇咁多錢。

都唔明d工人點解無好似香港的三個月試用期,就算幾日知道佢做唔好都要硬食

首頁

尾頁

跳至