論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真係好難架!
我兩個月前開始揾,agent,Facebook, whatapps叫朋友或佢地d姐姐有無工人介紹,到上星期都無呀.
咁上星期六下午去左一間好似街巿既agent, 有20至30個工人係到等employer見佢地,employer每人一間房,d 工人排隊見工,一個出一個入,你自己負責睇佢地d cv, 完約斷約都有,簡直沒有service可言,總之就係親力親為。
終於揾到個啱心水,完約,由於成7:00,agent都收工,約好明天簽約。
星期日帶齊所有文件,比左$3200,驗身$600。
星期一agent打比我,個姐姐話老公要佢返菲,吾去領使館喎!agent叫我揀過,或者比返錢我。朋友用過,雖然no service可言,但不會呃人。
咁我同姐姐通電話,叫佢諗清楚,但agent就話吾好要喇,簽左約都改變主意,呢d姐姐一陣去到你屋企,又話想返去,你就慘喇。
後來,我同老工覺得係個姐姐有更好的offer,明明佢簽完約後,打電話比佢老公,䦕心到死。
吾好玩喇,下星期六,日又要去呀?
識得philippines 舖個老闆,佢比我貼notice係佢門口,過左兩天,有幾個賓call我,終於今天簽了合約。
你試下喇,club house, parkn'shop 都貼notice.
我都急架,dec 2個工人就走。
如果你要呢間agent, 你pm我喇。
事先聲明,呢d agent忙到死,將來你吾好諗住有follow up。

男爵府

^GGmami^ 發表於 12-11-25 23:07
講真,完約又唔一定好,好嘅人地都續啦,點會益你!所以唔洗咁刻意搵個完約囉,個人覺得。

...
完約吾一定好,但僱主都忍到,即衰吾晒。但斷約既,僱主炒佢,寧願比錢出黎(agent fee, one month notice, air tickrt), 都吾想要佢,仲會有幾好?
有幾多個case例外?

首頁

尾頁

跳至