論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

係唔係好多人會為咗long service payment 唔續工人?

伯爵府

回覆 chansiub 的帖子

我唔會, 好工人遇到真係你好彩, 我唔會因為果萬鬆d既 LSP而辭退得力助手, 簡直感激佢都黎唔切~

大宅

mylulu007 發表於 12-11-26 11:35

我唔會, 好工人遇到真係你好彩, 我唔會因為果萬鬆d既 LSP而辭退得力助手, 簡直感激 ...

me too, 一陣因小失大. 如果個姐姐幾好, 我會俾..黎緊如無意外, 我個個續第3個合約啦.

複式洋房

回覆 jvcfamily 的帖子

Me x 3. Good Maid difficult to meet.

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

十分贊成!

大宅

回覆:Long Service Payment

所以我都不應相信有將四年完約的工人不被續約是因僱主不想給LSP

男爵府

畀面勳章

ME 4, 簡直好好彩請到呢個姐姐, 雖然不是100分, 只有80分, 但會繼續同佢續約.

大宅

請問lsp點計,同點比,每月比定埋單比?

水晶宮

Long Service Payment

me 5. my 1st helper stayed with us for 4 contracts. she treated my son like her own baby. we cried a lot when she flied back to .philippies to raise her own family.

子爵府

唔會!請好工人難過中獎

大宅

Me 7. 我唔會慳果萬幾蚊去做無謂的風險,好工人難得,留都留唔切

男爵府

我唔會。 但我相信呢個香港有老細真係會咁。睇下呢個討論區有o的題目就知。

不過, 大前提係你唔知家下想請o個個佢講o既係咪真咁解

公爵府

好媽媽勳章

tinnor 發表於 12-11-26 17:06
請問lsp點計,同點比,每月比定埋單比?

去勞工署網頁睇下

水晶宮

以前請個新工人,可能$2000攪得掂,又有好多工人揀,先至會有人避長服而轉工人.
但依家,好工人難求,轉工人都要成$5000以上,計番同比長服唔差好多架乍.
仲邊有人搏吖..

子爵府

引用:回覆+chansiub+的帖子 我唔會,+好工人遇到

原帖由 mylulu007 於 12-11-26 發表

我唔會, 好工人遇到真係你好彩, 我唔會因為果萬鬆d既 LSP而辭退得力助手, 簡直感激 ...
Totally agree with U!

禁止訪問

引用:我唔會。+但我相信呢個香港有老細真係會咁

水晶宮

birdbird 發表於 12-11-27 06:24
me 5. my 1st helper stayed with us for 4 contracts. she treated my son like her own baby. we cried a ...

我工人都係做緊第4份約.
如無意外,佢想做幾耐,我都一定續佢.(我都心痛份長服架,但換工人都要比錢啦.早D儲定呢筆錢囉)
大家夾慣晒,屋企所有野都唔洗操心,囡囡又鐘意佢,
真係有錢都買唔到既"幸運"!

水晶宮

方方媽媽 發表於 12-11-28 11:10
我工人都係做緊第4份約.
如無意外,佢想做幾耐,我都一定續佢.(我都心痛份長服架,但換工人都要比錢啦.早D儲定呢筆錢囉)
大家夾慣晒,屋企所有野都唔洗操心,囡囡又鐘意佢,
真係有錢都買唔到既"幸運"!

yes, 就係夾慣晒呢一樣野, 令我日常少好多煩惱.
好多野我唔需要多講, 工人已知我心意, 幫我攪妥晒.
對於我仔, 我係佢眼中的惡人, 工人就係佢的避難 ( 我老公就係玩buddy).
我真心覺得那筆長期服務金係工人應得的.
所以即使我工人不再跟我續約, 要回鄉結婚
我亦甘願比佢呢筆錢,
我都想佢回鄉後日子好過, 不需要再離鄉別井打工.

不過, 由於用了同一個工人8年, 所以好難適應新工人.
我新工人已用了1年, 但係我依然覺得佢唔稱職,
可能我之前被第一個工人照顧得太好了.

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

你換到好既就話姐,我同事換著連續三個都玩野貼機票送佢走,三個玩野姐姐連來回機票A準費驗身應該同長期服務金差唔多,未計再請第四個稍為正常的,終於可以過番正常生活,比個三個玩野姐姐攪到精神緊張要食藥,多多錢都補唔番,當然我朋友個case比較黑同整端,請工人某情況我覺得睇你好唔好彩夠唔夠運,我自問成世女都冇乜運,第一次請工人就請左個好既,我未夠兩年已經拿拿聲同佢續約,而家第三年,佢最多肯續多次即係滿6年就要番印尼生b~我一諗到佢唔撈就好頭痕

大宅

回覆:wootaitai 的帖子

我都唔會,但真係有人喺咁。

首頁

尾頁

跳至