婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

唉...你哋99會唔會成日對住個孫(現在個半月大)講\"媽媽唔比乜,媽媽唔比物\"例如:
(1)夜晚10點幾,我會將房燈較暗,等囝囝知道同白天有分別,但99入房時,會抱起囝囝對住佢講\"仲乜咁暗𠺢,媽媽唔比開燈呀!\"
(2)囝囝剛開始肚餓扭奶飲, 我仲有一啖飯就食唒,99會即刻抱起囝囝同佢囝講\"咁慘呀!媽媽唔比你飲奶奶,想餓死你咩!\"
(3)之前天氣未開始涼,平時幫囝囝冲完涼,都係幫佢著兩件和尚袍(一件半身,一件長到腳),再用厚毛巾包住,99見到又會抱起囝囝對住佢講\"做乜唔著條褲仔呀!媽媽唔比褲你著,想凍親你呀!\"

其實仲有數之不盡嘅例子,我同c6講,佢只係一笑至之...以家囝囝個半月大99已經成日響佢面前話媽媽唔好,到遲D我要返工時,如果佢日日同囝囝講\"咁慘呀!媽媽唔要你,剩係顧住返工呀...\",咁囝囝實會再理我啦!!!
我只係好唔明點解99成日要咁講嘢,又唔見我倒轉頭不斷對囝囝講99乜99物,佢好似想整到囝囝唔鐘意我咁,太過份啦!一諗到快要番工,已經無乜時間對住囝囝,心掛掛之餘仲要比人響囝囝面前數,真係好驚好驚囝囝唔理我呀...越諗就越驚,但係又唔知點去處理

男爵府

Yee_eey 發表於 12-11-27 08:10
唉...你哋99會唔會成日對住個孫(現在個半月大)講\"媽媽唔比乜,媽媽唔比物\"例如:
(1)夜晚10點幾,我會將房燈 ...
同你c6講佢再5去搞拈佢ar mum 你做ftm佢養曬頭家!

俏師奶    發表於 12-11-27 18:07
李大嫂  GOOD  發表於 12-11-27 11:12
偷懶喵星人    發表於 12-11-27 09:59

禁止訪問

別墅

引用:回覆+Yee_eey+的帖子 可唔可以唔好比佢湊

原帖由 jessicayoko 於 12-11-27 發表
回覆 Yee_eey 的帖子

可唔可以唔好比佢湊呀,聽你咁講,你99本身把口就唔好...把口唔好唔係一朝一夕嘅!
我之前都諗過搵我阿媽湊,但同99同住,咁做擺明剃佢眼眉咁...

suki.ywk  所以我生左次後,直情搬番娘家到住..  發表於 12-11-27 11:48

大宅

回覆:99同對個孫講嘅有骨話

有! 我仔細個果陣,我99都成日玩挑撥,例如同阿仔話:「你阿媽唔俾你食雪糕/睇電視/唔做功課,佢都唔錫你嘅!」到阿仔讀小學,佢教阿仔睇電視咪溫書;「阿媽谷你讀書係佢要威要望子成龍之麻!」聽到呢句嬲到我想郁佢!

fifihon  你99好過份呀!!!  發表於 12-11-27 15:22

男爵府

引用:唉...你哋99會唔會成日對住個孫(現在個半月

原帖由 Yee_eey 於 12-11-27 發表
唉...你哋99會唔會成日對住個孫(現在個半月大)講"媽媽唔比乜,媽媽唔比物"例如:
(1)夜晚10點幾,我會將房燈 ...
上一代d女人係變態d,俾自己阿媽湊得唔得

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

同c6講,再聽到你阿媽咁講野,bb俾返婆婆湊

別墅

回覆:jessicayoko 的帖子

我以家都煩緊點好,但係之前問過我阿媽,佢話佢湊唔係咁好,因為99始終響度...

大宅

陪月勳章 畀面勳章

就算剃佢眼眉,都係佢自己攞嚟!!!係度潛移默化同bb講你壞話,就算bb細唔識聽咁又點,大人識聽囉!!!到bb再大d時,佢一定變本加厲,仲有第時佢當正自己係bb亞媽,用自已個套湊b,咩都唔聽你講,因為佢覺得你要靠佢湊個b!所以樓主一定三思!!!!我當年坐月時,第一個星期係99家坐月(之後會返娘家坐月),我精神好差,加上我媽身體又唔舒服,娘家又住得遠,一東一西,所以我媽頭個星期就無探我同個b,then我位99當住我,c6,我個b面前好大聲講:做亞婆都唔睇自己個孫呢件事我好,不單唔尊重我仲唔尊重我媽!!!
所以樓主,咁小事你99都可以不斷搵位講你壞話,可想而知佢係一個咩人!!!!真係要諗清楚!!!!

bbkiki2011  要拎返個主動權, 你要比99知你先係話事人  發表於 12-11-27 11:07

禁止訪問

男爵府

回覆 Yee_eey 的帖子

我同你情況一模一樣!!我又係同99住,我99把口又係好賤架!!最後我將bb比我媽咪湊~我覺得唔可以因為怕剃99眉毛而屈服!!

禁止訪問

別墅

回覆:CECIMAN 的帖子

咁你當時點同你6299講話比阿媽湊?

大宅

陪月勳章 畀面勳章

老實講,我被阿女自己阿媽湊。佢都係將阿女D野賴哂落我老公度....

其實個個阿嫖都係覺得自己個仔/女係最好既....另外個個就差D

子爵府

得閒揍開下, 再唔係咩返娘家住返一頭半個月, 唔好比99日對夜對, bb習慣左99就麻煩

別墅

引用:得閒揍開下,+再唔係咩返娘家住返一頭半個月

原帖由 bbkiki2011 於 12-11-27 發表
得閒揍開下, 再唔係咩返娘家住返一頭半個月, 唔好比99日對夜對, bb習慣左99就麻煩 ...
我都怕囝囝將來唔理我,只理99,到時真係欲哭無淚

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Evildada 的帖子

我都用過呢招,十個得,不過都好睇C6點諗.99比說話我聽,我直接比番說話C6聽
C6都覺"銀"耳,再比番說話99聽

侯爵府

首先叫你C6同佢亞媽講,叫佢唔好再咁同BB講野,BB細唔識聽,大人識聽,你係BB媽媽點會害BB?叫佢唔好攪分化,你C6唔請就你講,呢D野要而家講,如果唔係會變本加厲.
講左都係咁就將BB俾婆婆湊.你想你個BB成日聽你壞話定剃99眼眉??

男爵府

勇感d,好聲氣同奶奶講,佢呢種說話的方式只會破壞感情。如果佢黑面或駁咀,那麼,你就考慮下,另搵一個更合適的人選去湊BB。

冬天的味道

首頁

尾頁

跳至