烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:sogo減價,買咗個panasonic電飯煲,好肉赤(焗蛋糕P.3)

今次煮煲仔飯比上次進步,但飯焦仲係唔夠,要再試多幾次。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

回覆:sogo減價,買咗個panasonic電飯煲,好肉赤(焗蛋糕P.3)

repeat

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

伯爵府

請問煲仔飯的水份係咪同平時少d就得? 謝謝!

大宅

引用:之前個電飯煲係日本買返黎,一路都要拖住

原帖由 bullbull1 於 12-11-28 發表

之前個電飯煲係日本買返黎,一路都要拖住隻牛,好鬼阻椗。 ...
又買新玩具,你屋企真係要好大先得

男爵府

引用:另外昨晚又試埋個蛋糕功能~~我特登出去買

原帖由 bullbull1 於 12-12-04 發表
另外昨晚又試埋個蛋糕功能~~
我特登出去買盒蛋糕粉 (說明書話要用)。
返到去加蛋、加油攪勻就可以入煲 ...
知唔知唔用蛋糕粉得嗎?我上次失敗左

男爵府

rickswim 發表於 13-3-6 00:21
請問煲仔飯的水份係咪同平時少d就得? 謝謝!
會減少水嘅份量。但唔係雙隻米都啱煮,你自己要試下。

男爵府

kikitam16 發表於 13-3-6 01:07
又買新玩具,你屋企真係要好大先得
我屋企唔大㗎,但有時見到新又會忍唔住條根去買返黎用囉。

男爵府

Sarahsiuwong 發表於 13-3-6 04:37
知唔知唔用蛋糕粉得嗎?我上次失敗左
唔用蛋糕粉係唔得㗎。因為我地平時做嘅蛋糕,要打空氣入去再用高溫焗起先會漲大,完全冇發粉。但蛋糕粉就預先已經加入發粉。所以你用平時方法放入電飯煲內焗,因飯煲的溫度係慢慢升,所以蛋糕係升唔起。

男爵府

引用:Quote:Sarahsiuwong+發表於+13-3-6+04:37+

原帖由 bullbull1 於 13-03-06 發表
唔用蛋糕粉係唔得㗎。因為我地平時做嘅蛋糕,要打空氣入去再用高溫焗起先會漲大,完全冇發粉。但蛋糕粉就預 ...
咁蛋糕粉用盒裝得唔得?

男爵府

Sarahsiuwong 發表於 13-3-6 12:49
咁蛋糕粉用盒裝得唔得?
可以,超市都有得賣。

男爵府

引用:Quote:Sarahsiuwong+發表於+13-3-6+12:49+

原帖由 bullbull1 於 13-03-06 發表
可以,超市都有得賣。
唔知bo wnie得唔得

子爵府

引用:但係個膽唔知易唔易花,+我個PANASONIC+換過

原帖由 lambing 於 12-11-29 發表
但係個膽唔知易唔易花, 我個PANASONIC 換過幾次膽
點花先要換??去邊度買?

男爵府

Sarahsiuwong 發表於 13-3-6 13:55
唔知bo wnie得唔得
應該可以。但一定要係蛋糕粉。

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+lambing+於+12-11-29+發表但

原帖由 boaangel 於 13-03-06 發表
點花先要換??去邊度買?
好睇個人喎,有廿零點甩皮我就忍吾到要換
你抄反個型號,去豐X或百老X到問佢地個維修地址,樂聲係葵芳同黃大仙有得配反個膽架。

伯爵府

太貴鳥

我用象印用左超10年,幾舊水咋。

大宅

引用:+本帖最後由+bullbull1+於+12-12-5+00:12+

原帖由 bullbull1 於 12-11-28 發表

之前個電飯煲係日本買返黎,一路都要拖住隻牛,好鬼阻椗。 ...
E⋯bullbull你好衰架,成日週圍放毒⋯

大宅

引用:bullbull+1.........呢個靚煲,要配埋sogo的

原帖由 fitfish 於 12-11-28 發表
bullbull 1.........呢個靚煲,要配埋sogo的幾百蚊一小袋....新潟米.....仲正

你示範係邊個牌子米? ...
無咁貴,介紹你買一間日本米鋪,你今日訂米,佢聽日先磨米,後日新鮮送到屋企,都係2百蚊2公斤,我食開呢隻

男爵府

rainyrainyrainy 發表於 13-3-6 21:46
E⋯bullbull你好衰架,成日週圍放毒⋯
你唔知我最鍾意毒害人咩~~

男爵府

原來E家連電飯煲都咁貴, 定呢度既版友太有米, 樣樣拿埋都幾千 ~

男爵府

rainyrainyrainy 發表於 13-3-6 21:48
無咁貴,介紹你買一間日本米鋪,你今日訂米,佢聽日先磨米,後日新鮮送到屋企,都係2百蚊2公斤,我食開呢隻 ...
咁又抵喎~~我平時都係日本訂番黎(我老公叫日本同事跟貨寄船返香港),麻煩你比個地址我啦~~唔該晒

首頁

尾頁

跳至