烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

你買咗三千幾,係咪真係好肉赤?
玩具萬歲!

男爵府

引用:你買咗三千幾,係咪真係好肉赤?

原帖由 fitfish 於 12-11-30 發表
你買咗三千幾,係咪真係好肉赤?
都肉赤架,不過煮出彝。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

回覆:趁sogo減價,買咗個panasonic電飯煲,好肉赤~

打錯,不小心post 了。我其實都肉赤,不過煮出黎嘅飯真係好字好味,投資咁貴係值得^^

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

大宅

回覆:趁sogo減價,買咗個panasonic電飯煲,好肉赤~

果日去到sogo見到好多大6人我放棄走佐

bullbull1  我趁早上冇咁多人時去買,一見人多就走~~  發表於 12-11-30 22:59

大宅

我啱啱一田減價買左老虎牌,不過唔係三千幾咁貴呢D。但點解煮出黎既飯硬到死唔鬆軟既。係咪我唔識用呢?

bullbull1  會唔會係啲米嘅問題?  發表於 12-11-30 23:03
fitfish  係個煲唔好啩!  發表於 12-11-30 15:05

珍珠宮

我就唔捨得........
好好過每一天......

珊瑚宮

bullbull1 發表於 12-11-30 14:01
都肉赤架,不過煮出彝。

我走去豐澤八下,呢個size同大size,身裁唔差太遠,正價分別係$34xx,$38xx

通常fortress,Broadway,你問聲佢,起碼有九折以上

我又八上網,呢個煲 細 shop賣$27xx

玩具萬歲!

侯爵府

畀面勳章

waaaaaaaaaaaaaaaaa...好利害 !

男爵府

fitfish 發表於 12-11-30 20:58
我走去豐澤八下,呢個size同大size,身裁唔差太遠,正價分別係$34xx,$38xx

通常fortress,Broadway,你問聲佢, ...
係呀,大同細真係相差唔大,不過自已考慮清楚,一年都冇幾次要煮超過5.5cup米,所以無謂用多幾百蚊買大啲。加上自己又有娥姐煲,真係要煮超過5.5cup就用佢咪得囉~~

大宅

WBB811 發表於 12-11-30 14:12
我啱啱一田減價買左老虎牌,不過唔係三千幾咁貴呢D。但點解煮出黎既飯硬到死唔鬆軟既。係咪我唔識用呢?

...
我都係食金鳳喎

男爵府

請問呢部機煮飯時間要幾耐?

男爵府

xmanman 發表於 12-11-30 23:15
請問呢部機煮飯時間要幾耐?
我煮日本米,45mins。

大宅

引用:+本帖最後由+fitfish+於+12-11-30+21:00+編

原帖由 fitfish 於 12-11-30 發表
可唔可以話我知邊到細舖賣$2xxx,我之前貪平買左個特x幾佰蚊,點知煮出黎嘅飯唔香又唔癡但又未至於散,最慘就係keep warm有飯蕉

男爵府

WBB811 發表於 12-11-30 23:11
我都係食金鳳喎
因為我暫時都係食日本米, 等我食金鳳試下效果好唔好再話你知~~

珊瑚宮

maylam65 發表於 12-11-30 23:51
可唔可以話我知邊到細舖賣$2xxx,我之前貪平買左個特x幾佰蚊,點知煮出黎嘅飯唔香又唔癡但又未至於散,最慘 ...

我係去price格價網check到的,作為參考

咁你再打去ecox,教協,聯合電器,長沙灣3D,歌林....等等店,check價.

張毛記都可能平

玩具萬歲!

大宅

引用:+本帖最後由+fitfish+於+12-12-1+00:04+編

原帖由 fitfish 於 12-12-01 發表
好的,唔該晒

大宅

我都有呢個呀。我嗰個係銀色,唔知係咪細個d。我真係好愛佢架,哈哈。用黎煲粥好好!最愛佢係可以較時間煮好,一起身有粥食,仲要好綿。 煮飯我煮金鳳,好好味,有飯香。

khman   我都係用呢款 ~
我也深深感受到妳所講嘅優點啊 ~  發表於 12-12-2 09:33

男爵府

今晚第一次煮金鳳米,真係好食到震我老公直頭話好軟(唔係林呀),好有飯香味,比十分滿分

我完全覺得買哩個煲係冇錯,雖然係貴,但飯要日日食嘛~~值得投資~~

男爵府

另外昨晚又試埋個蛋糕功能~~
我特登出去買盒蛋糕粉 (說明書話要用)。
返到去加蛋、加油攪勻就可以入煲。我今次整600G,所以要焗60mins。

焗好咗反轉即時靚仔咗~~不過似終係用現成蛋糕粉,食落當然差DD但都OK。我仲記得好耐以前出嘅第一代可焗蛋糕嘅電飯煲,焗出黎嘅效果都冇哩個咁好~~技術進步咗,所以味道都好咗~~

男爵府

前日經過Timesquare,媽咪都跟我一樣買咗一個電飯煲,不過佢買大size,人多返到屋企都夠飯食。我順便問咗個promotor,點解煮煲仔飯咁濕?佢話叫我下次唔好係煲洗料, 同埋要係煲搽上少許油,另外啲餸可以中途放入(我一路以為唔可以),等我下次再試下煮,睇下成唔成功~~

首頁
12345...6

尾頁

跳至