論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日上court衰賓c過!學識樣嘢提大家!
工人到港後通常唔會即刻到你家,又要驗身,做身份證同俾agent帶去劃押貸款,喺由agency公司工人時,叫工人寫張紙,話自己由邊日先到達你家,並由當天先開始有人工!最好錄影埋,有咩事上court同你拗第一天到埗人工,有人證,物證!加埋勞工處話「缺勤」,可扣人工!合約生效計到埗笫1天,但不代表人工係由呢日計,因為工人嗰幾日缺勤

enahau    發表於 12-11-29 15:17

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

所以我其實都其怪........之前請個賓, 個A準係話佢到我屋企做野果日至計.......但得X就話到埗果日計

現在明白了, 未到屋企日即缺勤, 就好像sick leave 一樣, 無人工, 所以不用付工人, 謝謝分享

大宅

引用:所以我其實都其怪........之前請個賓,+個A

原帖由 leekung261105 於 12-11-29 發表
所以我其實都其怪........之前請個賓, 個A準係話佢到我屋企做野果日至計.......但得X就話到埗果日計:igiveu ...
但最保障係喺agent面前叫工人自己寫邊日接佢回家,加埋\'缺勤"理據上court時 win 硬

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

bonboney_bb 發表於 12-11-29 15:31
但最保障係喺agent面前叫工人自己寫邊日接佢回家,加埋\'缺勤"理據上court時 win 硬

...

謝謝

珍珠宮

BK Milk勳章

thanks for sharing info

大宅

回覆:bonboney_bb 的帖子

多謝樓主提醒,又學多一樣嘢

大宅

回覆:有嘢提醒大家,保障各僱主利益

thanks for sharing

別墅

咁如果我個工人不是初到埗,已做了1年,是否不可以叫她補回有關資料?Agent度有無記錄證明她真係未層正式開工?又完約日期,是以合約上寫的日期計,定係入屋正或做嘢計糧那天計起的兩年?

大宅

引用:咁如果我個工人不是初到埗,已做了1年,是

原帖由 karen2323 於 12-11-29 發表
咁如果我個工人不是初到埗,已做了1年,是否不可以叫她補回有關資料?Agent度有無記錄證明她真係未層正式開 ...
咁你睇下你呢個工人依家肯唔肯簽番la!! 肯嘅話就做咯!保障自己!

大宅

引用:咁如果我個工人不是初到埗,已做了1年,是

原帖由 karen2323 於 12-11-29 發表
咁如果我個工人不是初到埗,已做了1年,是否不可以叫她補回有關資料?Agent度有無記錄證明她真係未層正式開 ...
完約日期係計到埗香港嗰日,唔係入屋嗰日

大宅

多謝分享, 原來可以唔計人工.....

珍珠宮

引用:今日上court衰賓c過!學識樣嘢提大家!+ 工

原帖由 bonboney_bb 於 12-11-29 發表
工人到港後通常唔會即刻到你家,又要驗身,做身份證同俾agent帶去 ...
請問有冇sample 比我炒,我工人下月到,agent 話要佢早落機,去領事館報到wow

大宅

引用:今日上court衰賓c過!學識樣嘢提大家!+ 工

原帖由 bonboney_bb 於 12-11-29 發表
工人到港後通常唔會即刻到你家,又要驗身,做身份證同俾agent帶去 ...
係呀!勞工處話ga!!
但上court要提供證據先成立

大宅

引用:Quote:原帖由+bonboney_bb+於+12-11-29+發

原帖由 小mama 於 12-11-29 發表
請問有冇sample 比我炒,我工人下月到,agent 話要佢早落機,去領事館報到wow

...
冇呀!因為今日係個官提我,我先知要保障自己,就叫agent做人証,工人簽封信做物證!普通叫工人寫邊日到達你家開始工作,同埋人工由嗰日開始計算,簡單幾句就得!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

bonboney_bb 發表於 12-11-29 14:41

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好有用資料, Many Thanks

大宅

因為今次要上庭,搜集左d資料,呢次經驗好有得著

最後我都只係俾$2500,仲包埋機票$同其他雜費,同13日人工$!!原本隻野要求我俾10,000

男爵府

Thanks for sharing!

大宅

Jm們團結,咪俾衰工人同agent 屈我哋$!有用資料大家share同商量

男爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至