跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 paklamryan 的帖子

唔好太擔心,盡左力盡左本份就可以,太過緊張小朋友都會感覺到,壓力大左,表現就失準啦

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:開始諗選小學的問題未呀各位

子爵府

mpyleung 發表於 13-7-10 18:08
如我在禮賢洗禮,自行是否只可以選返同教會的學校才多5分

基督教比較複雜, 要問番心儀學校是否承認你的領洗!
可打去學校問架!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:yankaka 的帖子

唔該晒

子爵府

gudbb 發表於 13-6-27 21:53
我睇左好多今年升小一的討論,好多20分都入唔到自行收生,要抽簽,而且08年出世的小朋友仲要多過07年8千幾 ...

其實睇佢地自行時報邊D學校啫, 傳統名校實要25分先入得到, 地區名校20分都是入門分數, 不過都要睇番好多因素GE!

好似我心儀嗰間小學, 睇番近10年數據, 20分係穩入, 咁都算係區內比較多人選擇的學校, 只係因為計分方法入面, 比較少有人攞足25分, 所以20分的機會都好大!

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
三. 父/母為該小學的校董(20分)
四. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚ (5分)
六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 #(5分)
七. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚ (10分)

申請人只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項

由於(一)至(五)項只能選一項, 咁我用了(四)嗰10分, 再加埋(八)嗰10分= 20分啦!
睇番我的心儀小學是冇幼稚園或中學部的, 所以冇人會有(一)或(二)嗰20分啦!
至於(三)嗰20分, 學校有幾多個校董呀!
得番(四)同(五), 有(四)嗰10分都係打個平手, 至於(五)嗰5分, 已經係入門版啦!
所以要有多過30個人係同時係舊生, 又係天主教徒, 咁先會有25分, 咁20分先冇機會入! 睇番10年數據, 用25分入到的只有幾個, 而且15分入到的亦大有人在呢!

所以14/15升小一不一定要25分先穩入心儀小學, 只要努力找資料, 知道邊D學校機會大D, 15分一樣有機自行入到, 各位JM不要放棄!

子爵府

paklamryan 發表於 13-8-17 14:48
我都好驚,細b跟亞哥,有20分但係見到好多媽媽話第一輪都5收,平時又無乜比佢學野,點算呀,同班同學仔都話 ...

你話細B跟阿哥, 係咪跟阿哥入同一間先? 咁細B升小一時哥哥是否仲讀緊小學?
若果係, 細B會喺自行甲部分時收架喎!

甲. 供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人的學位
  • 約佔學校小一學額30%
  • 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
  • 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
  • 凡屬此類別的申請人,必獲取錄

大宅

亞哥畢左業啦,所以適齡加兄畢業就20分,不過聽講25分都好危險,都5知博5博好

別墅

一般無宗教的學校,20分(10+10)係會好穩陣,但對於有宗教的學校,10+5+10已經25分先叫穩陣, 到5+5+10,我相信揀得有宗教學校的人好多都手揸5分宗教分,所以5+5+10係好多人都有,等同出面的15分,睇返13-14年的討論區,好多人有20分自行都要抽簽。

大宅

回覆:gudbb 的帖子

亞哥果間係聖公會,細佬既同學仔都有一個20分,係信教架

別墅

回覆:paklamryan 的帖子

咁20分真係好大機會要抽喇……因為有部份基督教學校都接受天主教洗禮紙(聖公會好似係,可以打電話問下學校),都可以有呢5分,反而天主教學校唔認接受基督教洗禮紙,所以舊年開始20分對於基督教學校唔係百分百隱入了。。。

titanlow  聖公會就睇一間間, 唔係所有都接受天主教領洗為宗教分,要打去學校問!  發表於 13-8-30 09:23

子爵府

paklamryan 發表於 13-8-28 23:35
亞哥畢左業啦,所以適齡加兄畢業就20分,不過聽講25分都好危險,都5知博5博好

...

咁真係難講D!
但咩原因25分都好危呢?

複式洋房

報定啲直資做後備....

RebeccaJason  直資如果收咗你,就冇得派位啦,幾多分都吾關你事。  發表於 13-9-18 01:21

珍珠宮

雖然我小朋友已經返緊Y1 (佢地都係08B), 但我身邊都好多朋友都係準備今年報小一, 各位08既,媽咪加油呀. 希望你地既小朋友都可以讀到心儀的學校.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

適齡加姊姊畢左業20分,唔知可不可以入到馬頭涌官立小學?(福馬)

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

回覆 QQilky 的帖子

thanks

大宅

QQilky 發表於 12-12-7 16:43
算係區內band 1
最慘就係只係報黎間先有25分
其他又唔敢拎20分去博

聽完升小學講座你會知25分必收

禁止訪問

大宅

QQilky 發表於 13-9-12 00:05
我都了解, 25分算係必收, 但只係怕太多25分

點可能25分唔收 . . .

首頁

尾頁

跳至