烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好鍾意食水煮魚架, 上網睇左一輪食譜, 發現原來好易整! 仲好平添. 大家有興趣都可以試下呀

1. 我用急凍腍魚柳 $20, 糖, 鹽, 酒, 雞粉, 花椒油, 生粉先醃
2. 起油鑊爆花椒, 乾辣椒, 至出香味
3. 落豆瓣醬爆至出紅油, 落花椒油, 薑片, 蒜茸略炒
4. 落雞湯 (我就落水+雞粉), 糖, 豉油
5. 湯滾落魚柳, 魚熟就可連魚帶湯倒入碗中上碟
6. 起鍋落油(油量為可蓋整個碗面)炸花椒, 乾辣椒, 油滾即倒到魚片湯上, 掂左
不過我就只係做 1-5, 冇另外再加油.
另外可先焯定d芽菜/黃芽白/青瓜/薯粉等等放碗底, 隨你喜歡

大宅

回覆 97193523 的帖子

好似好容易,揾日試下先

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:分享: 簡易水煮魚

My favouirte! thx for sharing!

大宅

我之前買支花椒油, 搵到可以用佢既地方啦~~~~

][url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/][/url][img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers/362dgj8l777i8f0b.png[/img]

男爵府

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如果整小辣版, 會唔會無左個種風味呢?
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

公爵府

熱血金章 畀面勳章

辣到眼水都出埋

大宅

可唔可以講下每種調味料用的份量呀,唔該晒。

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

望咩呀望

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

禁止訪問

公爵府

引用:我好鍾意食水煮魚架,+上網睇左一輪食譜,+發

原帖由 97193523 於 12-11-30 發表
我好鍾意食水煮魚架, 上網睇左一輪食譜, 發現原來好易整! 仲好平添. 大家有興趣都可以試下呀

1. 我用急 ...
邊度買到花椒油呀

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

大宅

vikkihui 發表於 12-11-30 17:55
可唔可以講下每種調味料用的份量呀,唔該晒。
份量都只可以好大約咁講, 因為我都冇度住落
花椒 1湯匙
乾辣椒 8隻 (唔剪開, 原隻就冇咁辣, 剪開就辣d. 如果先剪開佢去晒籽, 咁就落好多都得)
豆瓣醬 2湯匙
水大半湯碗, 雞粉2茶匙, 糖1茶匙, 豉油1茶匙
記住試味

首頁

尾頁

跳至