自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

小女學校分為A,B,C,D班。小女讀D班,為什麼比起其他班的功課量小好多好多,課程也比其他班慢了很多

別墅

回覆:manfai2007 的帖子

想轉學校

別墅

回覆:manfai2007 的帖子

大家有沒雙同的問題呢?分享下好喎

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

回覆:小學一年班功課量問題

係唔係按成績分班?

961123    發表於 12-11-30 16:36

男爵府

學校功課多少不是問題,問題是你的小孩在樣學習吸收多少知識?你嫌少可以買多些課外練習比小朋友做。
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

每班課程應該一樣,因為考試係同一範圍。作業、補充都係買同一set, 咁4班都係做相同功課。唯一有唔同又可任由老師比的功課,應該係抄書、抄詞語,咁呢d抄寫功課唔重要,我寧願少d.

zoe_fung  語文能力就係由抄寫一點一滴累積  發表於 12-11-30 18:51

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

一年班正常唔會,等出左成績分班會有咁情況

男爵府

唔同老師教, 所以功課量都好睇個老師, 有啲鍾意比好多功課, 有啲覺得功課唔好咁多, 同埋雖然交一樣既嘢, 但個個學生唔同, 又或者同學仔唔乖, 老師話下唔規矩既學生咪可能教得慢啲囉! 其實唔多功課咪仲好, 太多功課時小朋友都好辛苦架!

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

manfai2007 發表於 12-11-30 15:53
小女學校分為A,B,C,D班。小女讀D班,為什麼比起其他班的功課量小好多好多,課程也比其他班慢了很多:question ...

點解唔問學校?

伯爵府

你鍾意多功課咩?我寧願佢少功課,多些時間閱讀和溫習。如果成績麻麻,還有足夠時間可做自行購買的練習,當作補底,唔係仲好咩?多功課唔代表成績一定好,要看小朋友吸收能力

大宅

回覆 晴B媽 的帖子

agree~~

子爵府

我寧願少D, 起碼可以有多D時間做其他野(例如睇圖書, 溫默書), 而家我個女日日8, 9樣(小一), 真係辛苦到想死, 佢又做得慢, 每樣比15分鐘都要做幾個鐘啦, D老師係咪癲架? 而家真係連溫書既時間都無, 睇圖書既時間都無, 好無奈! 最幣我個女果間只係普通學校, 哥哥都在這裡讀, 以前無咁谷, 係好輕鬆, 而家越黎越癲! 我就真係想轉校啦!

大宅

要睇學校有冇分精英班,如果有分的話A班係咪精英班?如果係佢地D多功課同埋教得快,有D學校真係咁喎.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

應該問下學校喎

別墅

引用:係唔係按成績分班? +

原帖由 B媽-Blue 於 12-11-30 發表
係唔係按成績分班?
唔係按成績的分班

別墅

引用:學校功課多少不是問題,問題是你的小孩在樣

原帖由 sein 於 12-11-30 發表
學校功課多少不是問題,問題是你的小孩在樣學習吸收多少知識?你嫌少可以買多些課外練習比小朋友做。 ...
以買了幾本,每本識做的也做了,約四分一本識做,其他小女未學到

男爵府

自己開題目比她做,開她學過的,舉一反三開。
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

別墅

引用:每班課程應該一樣,因為考試係同一範圍。作

原帖由 晴B媽 於 12-11-30 發表
每班課程應該一樣,因為考試係同一範圍。作業、補充都係買同一set, 咁4班都係做相同功課。唯一有唔同又可任 ...
本來我想法應該係所有一年班係同步的,但我在網上可以看到其他班的進展和功課量,發覺有很大的出入,如A班數學科正在學十八的組合數,B班也是,C班就學十七的組合數,而我小女D班先學十二的組合數

別墅

引用:唔同老師教,+所以功課量都好睇個老師,+有啲

原帖由 446948 於 12-11-30 發表
唔同老師教, 所以功課量都好睇個老師, 有啲鍾意比好多功課, 有啲覺得功課唔好咁多, 同埋雖然交一樣既嘢, 但 ...
當其他班每日有10樣功課做,小女嗰班得3至4樣,但到考試的問卷一樣噤點搞呀功課多小不是問題,而我希望大家一年級所有進展都是一樣

別墅

引用:Quote:manfai2007+發表於+12-11-30+15:53+

原帖由 標清 於 12-11-30 發表
點解唔問學校?
問完學校我警有反效果

首頁

尾頁

跳至