自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章

阿仔3個禮拜前戒咗片開大..
於是決定唔買片, 想戒埋夜片...
因為係佢自己提出既...
我地兩公婆諗住要信下佢..佢4歲..
但依家我地就較時間夜晚叫佢小便..
12:30一次, 2:30一次....
之後就朝早再去,
當中都有好幾次失手瀨咗..
唉...咁其實點樣會戒到夜晚唔駛疴..
可以到朝早先疴呢???
因為我地諗依家較好咗時間叫佢疴夜尿..
咁佢咪會慣咗??
請問各jm既小朋友係點呢???

子爵府

回覆:戒夜片一問

我都想知!我女五歲半了,仲要人每晚叫醒一至兩次,唔叫的話佢可以瀨左都照瞓到天光。我老公話佢咁樣同未戒夜片冇分別喎。而我就諗洗唔洗帶佢睇醫生。

男爵府

回覆 ChuChu0808 的帖子

我仔又係瀨咗唔會覺得唔舒服, 可以照瞓

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我都想知!我女五歲半了,仲要人每晚叫醒一

原帖由 ChuChu0808 於 12-12-04 發表
我都想知!我女五歲半了,仲要人每晚叫醒一至兩次,唔叫的話佢可以瀨左都照瞓到天光。我老公話佢咁樣同未戒 ...
我個仔又係5歲半,又係晚上介唔到片,宜家冬天,怕賴尿濕咗衫,又同佢著返片

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

當年我就比學習褲我個女著,著到唔見再有賴尿先完全介晒.仲要教佢要自己出聲去廁所而唔係由父母叫佢去廁所.我記得阿女大約k1已介了.

男爵府

介夜片唔同日片, 唔係你叫佢半夜起身去多幾次VEE VEE 就可以, 一來會影響大人小朋友睡眠質素, 二來會養成半夜起身去厠所的習慣

介夜片係要小朋友個身體機能READY 好先得, 即係佢膀光容量夠大, 可以儲起一整晚的VEE VEE

介夜片前的訊號
1) 開始唔鍾意著片片訓
2) 試過連續幾晚片片冇濕到天光起身先去厠所VEE VEE
3) 起身去VEE VEE那一次VEE VEE 很多
4) 識得說出如厠需要

我是這樣幫小朋友介夜片的

第一階段:
準備: 小朋友喜歡的貼紙, 月曆, 學習褲
晚上儘量少飲水/奶, 睡前去VEE VEE

LUNCH 完再寫

男爵府

回覆 vkyu 的帖子

o...原來我一開始就做錯咗了
依家先改, 會否太遲呢?

子爵府

畀面勳章

好似話訓前2個鐘唔好飲水..你有做嗎???
我個仔而家未夠3歲,岩岩介緊日片,但唔知點解佢自己介埋夜片佢又係訓前去廁所咋,跟住朝早起身先去

男爵府

回覆 Ednice 的帖子

咁你仔好叻

因為平時8點幾先開飯, 佢都有飲水之類..
都成11點先瞓呀...
所以兩個鐘前唔飲水, 比較難啊

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

子爵府

引用:介夜片唔同日片,+唔係你叫佢半夜起身去多幾

原帖由 vkyu 於 12-12-04 發表
介夜片唔同日片, 唔係你叫佢半夜起身去多幾次VEE VEE 就可以, 一來會影響大人小朋友睡眠質素, 二來會養成半 ...
你所列出的我女(5歳半)每一樣都做到,唯獨是半夜真係急尿有需要去洗手間佢就係唔識醒,連瀨左尿都唔醒,咁算唔算係未ready戒夜片?(但佢已經5歲半喇),洗唔洗睇下醫生睇睇係咪身體機能問題?

vkyu  有沒有觀察佢每次VEE VEE 間隔時間同尿量 ??  發表於 12-12-4 15:01
vkyu  要佢習慣唔可以濕住件衫訓, 我仔仔急, 會訓住同我講佢好急, 要VEE VEE  發表於 12-12-4 15:00
Radar  如果經常唔識醒係咁瀨,我諗要問問醫生既意見了.  發表於 12-12-4 15:00
vkyu  咁佢D衫濕住訓 ? 尿濕左, 我會整佢半醒咁換衫  發表於 12-12-4 14:58

珍珠宮

我仔戒夜片初期,每晩叫佢起一次身去廁所,然後愈推愈遲叫,之後就一覺天光,佢仲要瞓覺前會飲奶。

伯爵府

如果臨瞓前仲要飲奶會比較難介架喎

vkyu  我仔有飲臨訓奶, 不過我會借D依唔比   發表於 12-12-4 14:56
You will never walk alone

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我女4歲開始戒夜片.....
頭幾個月, 半夜 2, 3 點起身 ALL 一次........
之後慢慢推後起身 ALL 既時間, 宜家可以一交瞓醒, 起身先 ALL....
夜奶一定要戒咗佢, 臨瞓前要佢 ALL 清D尿....
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

天寒地凍唔好戒夜片住啦..冷親就大鑊啦...
係都夏天先啦...

vkyu  可進行第一階段觀察, 適合時機進行第二階段  發表於 12-12-4 15:10
龍鳳媽

男爵府

第一階段
晚上去完VEE VEE 後, 換學習褲, 每朝小朋友起身時, 提醒佢唔好VEE VEE 係片片, 要去厠所VEE VEE, 檢查片片有冇濕. 冇就叫小朋友係月曆當日貼張佢喜歡的貼紙以示獎勵, 另外要留意早上起身第一次VEE VEE 量多定少, 多就表示佢膀光夠容量儲一晚VEE VEE.

觀察一個月, 看看佢成功的日子是否比失手的日子多. 失手的日子是甚麼原因失手,
失手的原因有太累, 晚上飲太多流質的東西, 生病, 食藥, 天氣太冷等...

如果失手的日子較多, 就再延長第一階段一個月, 相反進入第二階段

第二階段是晚上不著片片, 其他做法跟第一階段一樣, 續個星期觀察, 連續3-4星期大部份日子冇尿床就成功, 小孩有失手是正常的, 不要怪佢, 多鼓勵同想辦法解決

另小朋友尿濕了要馬上換衣服, 要比佢知道及習慣不要著住濕了的衣服睡及防止佢會著涼

男爵府

唉, 所以都係諗住今晚同佢著返條片先

大宅

我囡囡4歲都戒左差不多大半年, 佢平常9:30上床訓, 臨訓前都係唔比佢飲咁多水, 同埋一定要佢Vee Vee 左先上床訓, 初頭姐姐會 12:00am左右拉佢起身去vee一次 , 但初初都咸, 因為訓得好地地被人拉起出梗係唔開心啦, 但真係冇計, 唔拉佢起身一定瀨vee, 呢個習慣都維持左三個月左右啦, 跟住就唔會特登拉佢起身, 佢有時都可以訓到第二朝起身先vee vee, 但有時都失手 ! 如果佢冇瀨尿,我就會讚下佢或獎勵下佢, 咁佢就好有成就感 最近呢個零月巳完全冇再瀨尿, 一覺到天光起身先vee , 一定有個過度期忍耐下

vkyu  GOOD  發表於 12-12-4 14:54

男爵府

回覆 kubileo 的帖子

有心唔怕遲, 先決條件要增大膀胱容量, 例如唔好太密咁的個小朋友去厠所, 慢慢延長去厠所之間的時間

首頁

尾頁

跳至