自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

oooasis 發表於 12-12-5 12:46
小朋友大個左,沖涼d野就自己做,或者父母沖,唔好假手於人,就可以大大減少被非禮的機會。
唔會係沙發睇睇 下電視除左條褲來摸掛,咁好難脫罪。

Sorry, in this kind of cold weather, if you have a maid at home, you will most probably ask her to quickly bathe your young child and quickly dry him to avoid getting cold, right?

Sorry, on the sofa they don't need to remove the pants. They just need to touch/ squeeze with a little bit of force. Like this: The evil maid and the child sat on the sofa, and she just needed to get her hand over his private part for 5 seconds. DONE!

子爵府

culver 發表於 12-12-5 11:42
回覆 culver 的帖子

上得庭, 上得報纸的只是冰山一角, 警察告訴我, 有些家長会因上庭令小孩不安而放棄起訴, 有些小孩又太年幼不懂得覆述案情, 還有更多家長是選擇不報警的, 貼錢送走瘟神了結惡夢

我覺得這些案件本質上是騙案 (ie 搏炒再騙代通知金, 机票 ), 因外傭不論是印或賓, 都是在同一場景, 向同一年纪组群的少主, 用同一手段犯案。之後在法庭上律師都為她們用同一籍口, 瞞天過海…… 之後的結果, 我估計都會一样 (起碼我現在面對的結局, 和我之前聽說的一样)!
我思考咗依個問題好耐

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

子爵府

oooasis 發表於 12-12-5 12:46
小朋友大個左,沖涼d野就自己做,或者父母沖,唔好假手於人,就可以大大減少被非禮的機會。
唔會係沙發睇睇下電視除左條褲來摸掛,咁好難脫罪。
地鐵D非禮,都唔駛除衫除褲先

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

bbfish1992 發表於 12-12-5 13:02
地鐵D非禮,都唔駛除衫除褲先
客廳可以裝攝像頭,任何可疑的舉止容易比人定罪但沖涼呢d情況,好容易個工人話我洗緊佢私人部位,而脫罪。

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

culver 發表於 12-12-5 12:56
如果可以盡量自己同個小朋友沖涼。好簡單,任何人請一個工人入屋,都會有風險(有時候就算親人都有風險)
唯一可以降低風險的,就是盡量減少工人單獨小朋友相處的時間,以及比工人接觸佢私人部位的機會。
如果係沙發上非禮,可以被影低,可以被人睇到,而且一旦小朋友指證,亦比較難脫罪。
但沖涼,工人可以話我係無辜的,我幫佢洗緊私人部位,比較難指證佢。

侯爵府

BK Milk勳章

係現在泥一刻我只想爆
 爆呀

大宅

回覆 oooasis 的帖子

沙發摸人,過程只需五秒, cam 都未必影得切。小朋友雖然力'證, 但被告的律師一定会把他問到頭昏, 結果當然是總有疑點岀現, 脱罪真的不難!

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

culver 發表於 12-12-5 14:09
回覆 oooasis 的帖子

沙發摸人,過程只需五秒, cam 都未必影得切。小朋友雖然力'證, 但被告的律師一定会把 ...
咁你咁講唯有唔請工人了?我只係話做為家長,應該盡力去保護仔女,盡量減少佢地受傷害的可能性。
父母要返工,一定要裝cam,然後請屋企人不時上去睇下(避免疏忽照顧)。
盡量沖涼果d自己做(避免非禮),亦不要讓工人單獨帶孩子離開屋苑範圍(避免交通意外)。

珍珠宮

醒目開學勳章

珍珠宮

醒目開學勳章

好多條例對我地僱主都好唔公平,請工人=貼$買難受

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

總有離別的時候

子爵府

醒目開學勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁私人既事點解叫工人做
兩邊都有唔岩

公爵府

畀面勳章

真係變態架喎!

公爵府

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大宅

回覆:外傭借非禮少主搏炒, 香港人可以怎樣保護下一代?

若大家齊心唔請外傭,佢地就唔會無法無天。

大宅

畀面勳章

回覆 meow~meow 的帖子

我從不要工人幫我女洗澡,也不用她替我女換衫,如廁善後我也親力親為,不靠外傭,用佢主力係接送放學,返課外活動,做家務等等.

子爵府

回覆 loverbaby 的帖子

要返工的我們家長, 返到屋企都成8點,唔通日日等我吔放工先同小朋友沖涼? 尢其夏天
有時裝cam都睇唔到厠所啦
唔係我哋家長唔緊, 有時真係唔知點做
我只教育小朋友唔好俾姐姐或其他人摸私人部位, 有的就要同我講

首頁

尾頁

跳至