烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請求指點,傳聞中的”黑金剛”中式鑊是這樣的嗎?

看了以前bk的message, 很多媽咪說可到大街市的家居用品店購買”黑金剛”中式鑊。心目中的”黑金剛”近似陽極鑊,是天然黑色的。

昨天去了一間舊式家居用品店詢問,發現店員所指的"黑金剛”,好像是塗了黑色油(”令身”)的鑊,鑊底和鑊面也一樣色,鑊耳沒有膠柄,沒有牌子。請問各位買了”黑金剛”的網友,你們的”黑金剛”是這樣的嗎?

很擔心那黑色油含鉛,不知有沒有問題。

另外,從一個舊bk的message得知,坊間有一隻有牌子的”黑金剛”鑊,有膠鑊耳的。不知這隻鑊和以上所描述的是否不同, 在何處可以購買得到呢?

唉...我已吃了很多易潔塗層,希望可以買到一隻又快熱又易清潔的鑊,祈盼各位指點迷津,謝謝。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

Re: 請求指點,傳聞中的”黑金剛”中式鑊是這樣的嗎?

我買果隻黑金剛都係塗了黑色油(”令身”)的鑊,鑊底和鑊面也一樣色,鑊耳沒有膠柄的,如果你有睇阿蘇個節目,都會見到佢用果隻黑金剛都係鑊耳沒有膠柄的.
:wink:

男爵府

畀面勳章

喺有線...阿蘇用緊嗰隻係咪黑金剛呢 ?-(

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

黑金剛唔好用既.煎野"癡"到阿媽都唔認得..

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

monchan 寫道:
正是!而家咁多人講黑金剛,都係阿蘇效應

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

monchan 寫道:

係呀.... 阿蘇係用黑金剛, 我之前都買左隻, 唔記得係咪老板講, 佢表面咁令立立好似話係熨瓷黎架, 話唔會甩.

複式洋房

docomo,

我有睇阿蘇個節目, 不過可能掛住望鑊裏面d材料, 沒有留意那隻鑊。下次要望真d。也許是"阿蘇效應", 所以出了一種有牌子的"黑金剛"(根據bk的舊message)。

monchan,

前陣子, 娛樂新聞還說阿蘇帶埋"黑金剛"過泰國做節目添。

may(14),

咁d黑色油有冇甩埋出

複式洋房

請問各位現在仍然使用"黑金剛"嗎?

禁止訪問

複式洋房

彤b^^ 寫道:
我99用左咁耐又唔見佢表面d野甩出來,
我買個陣有個膠袋,係寫住黑金剛搪瓷穫! :-P

彤b^^,

我看到的"黑金剛", 沒有牌子, 沒有寫是什麼鑊, 只是用透明膠袋裝著, 很"兒戲"。
可否告知你的"黑金剛"可以在哪裏找到?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ChitChit媽,
你看到的"黑金剛"應該係o岩既,我有個朋友用左幾年,佢話正到不得了,但我就嫌佢層coating賣相怪怪.

禁止訪問

男爵府

我係北角既雜貨店見過買幾十元...當然係根據size而決定啦...而且個膠袋有印住黑金剛,無膠柄...因為我見到令立立...所以卻步....宜家見到你地用都話無事...等我買番隻試下先

唔記得問...係唔係可以用鐵鏟...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我個隻係立立令的黑色架, 同平時見的鐵鑊唔同, 其實我很少用, 因為我平身用不锈鋼平底鑊, 買黎主要係蒸野用..... 暫時都甩過任何嘢出黎.....

買的時候只有膠袋印有黑金鋼, 個鑊係無任何標記而隻鑊的耳仔係無膠包住同平時的生鐵鑊一樣, 連個老闆自己都話係用佢黎煮餸好好用.

sand373,
用鐵鑊鏟及百潔布都得.....

[quote]
ChitChit媽 寫道:
docomo,

我有睇阿蘇個節目, 不過可能掛住望鑊裏面d材料, 沒有留意那隻鑊。下次要望真d。也許是"阿蘇效應", 所以出了一種有牌子的"黑金剛"(根據bk的舊message)。

monchan,

前陣子, 娛樂新聞還說阿蘇帶埋"黑金剛"過泰國做節目添。

may(14),

咁d黑色油有冇甩埋出

男爵府

好媽媽勳章

點解我果隻黑金剛耳仔有膠包住? 仲要唔令...........

複式洋房

HinMa:

我也不清楚那黑色油是不是coating。只是一看便也令人懷疑那種。

彤b^^:

我想我要找另外一間家品店比較一下了。

sand373, catjeffcat:

你們描述的黑金剛也有印有"黑金剛"字樣的膠袋包著,而我看到那隻黑金剛的包裝透明膠袋什麼字也沒有。
如果鑊面不是舖了黑色"令"漆,我也不會懷疑會否買錯。 ?-(

ywpw:

你買的"黑金剛"好用嗎? 可否告知在哪裡的家品店找到?

男爵府

好媽媽勳章

我都懷疑我果隻係唔係黑金剛...........我買果時都無黑金剛的包裝
???????

珍珠宮

我個隻係咁樣同阿 so 用的一樣, 基本上全隻鑊連底部及耳仔都係咁立立令架, 好薄同輕身......

ChitChit媽 寫道:
HinMa:

我也不清楚那黑色油是不是coating。只是一看便也令人懷疑那種。

彤b^^:

我想我要找另外一間家品店比較一下了。

sand373, catjeffcat:

你們描述的黑金剛也有印有"黑金剛"字樣的膠袋包著,而我看到那隻黑金剛的包裝透明膠袋什麼字也沒有。
如果鑊面不是舖了黑色"令"漆,我也不會懷疑會否買錯。 ?-(

ywpw:

你買的"黑金剛"好用嗎? 可否告知在哪裡的家品店找到?

大宅

我隻嫁粧黑金剛差唔多用左十三年喇,仍然好駛好用.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至