跳至

首頁
34567...99

尾頁

大宅

Re: BB今年報K1,請問選哪間學校好

我就首選揀最近屋企的保良局蔡冠深 or 保良局易桂芳, 但保良局的幼稚園鍾意揀入學時夠3歲的小朋友, 我驚唔收囡囡或只收下午班, 所以報埋有表姐讀緊的青山St Peter, 人情分搭夠.
St Peter(Siu Lun)係屯門區最Hit 的幼稚園, 睇返上年BK媽咪話有成300幾人報考.

洋房

無呀同你一樣我揀間最近(其實係近我Mummy :lol: )
我知St peter 好hit! 無法啦 !為
皓皓

大宅

皓Mum ,

有BK媽咪同我講保良局易桂芳及蔡冠深功課不算多, 課程唔太深, 小朋友返得開心.

我親自致電問過2間學校都話無測驗默書考試, K3只有默字遊戲.
以上2間幼稚園最近屋企, 所以會報考.

有BK媽咪話田家炳課程深 可能這樣令人錯覺保記間間一樣課程深.

子爵府

今年青山st. peter都好多人報好似上午同全日full了la.

洋房

HI, sophyma,
謝謝你的資料, 可能我攪錯啦! 不過你係唔係打算入埋PLK primary school?
不過咁你揀個兩間都唔近我! 所以我都係以近我為主
皓皓

大宅

皓Mum,
我都同妳一樣最主要揀近屋企的幼稚園, 但我個囡係細B, 所以諗住報多幾間穩陣D.
2004年好似出生率都幾高, D Nursery都好Full.

男爵府

sophyma,
我又跟你黎左呢樹 :mrgreen:

c 啦, 我冇乜做research架, 你住左一年已經揾到咁多料 我淨係見bk好多媽咪話st peter好而佢地d老師同校舍我都幾鍾意, 就報左n1, 唸住讀到尾tim 其實保易就係我樓下, 我又唔知我呢度屬於邊個校網, 咁讀st. peter會唔會難入番自己校網既小學呢 呢個校網又有乜好小學 中學又點呢 如果保易真係好過st peter, 當然呢間方便到不得了啦 不過我試過有次打電話去問野, 佢地d態度唔係咁好, 自此我就冇再唸過佢地

係咪要揾定幾間一齊報好d? 我之前冇唸, 一心讀st peter, 而家有d 動搖 都係打去保易問下料先得

別墅

hi all,
我琴日打電話去保易問資料,比嗰度d先生0既惡劣態度激到飛起,我只係問佢地係咪第日入番保良局d小學機會率過d咋,都仲未問其他問題,就比佢地寸我唔應該咁問喎,咁我咪問佢咁應該點問囉,佢叫我自己出去做吓resarch喎,太過份喇,咁0既先生點可以教好學生,教識咗佢地知識,唔教禮貌咁又咪一樣無用,人地st.peter d先生有禮貌得多,我有唔明,佢地仲好有耐心咁講我聽,抵佢地hit架

大宅

peddymama,

不用生氣, 我諗聽電話那位沒禮貌的人是書記小姐, 我上次致電保易查詢時, 佢叫我不如妳上幼稚園的網站自己睇資料, 我告訴她可能學校的網站發生問題, 我現坐在電腦前上了很多次都上不到, 所以才打電話來問, 後來她將我的電話轉到主任處, 那位主任還解答得很詳細呢.

相對同樣是保良局的幼稚園, 蔡冠深的書記小姐態度好很多, 對學校的認識很豐富, 完全解答到問題, 無需等老師或主任解答.
我試過致電啓思 & 青山St Peter, 均要留電話待老師覆, 但當然她們的態度好過保易的書記小姐啦! :wink:

大宅

Nik,

妳住大興嗎? 其實青山St Peter唔錯, 表姐都係讀這間, 只不過我覺得要搭車先返到, 冇蔡冠深在屋企樓下咁方便. :-P

我諗住日後小朋友參加學校的課外活動, 或下雨接送都方便D. 一來又可慳番車費
其實妳囝囝N1讀開好的話就不用轉了, 可直上K1.

別墅

hi all,
我今日係咁上其他topic睇小學d資料,可能你地會笑我心急,但原來都幾有用,今日無意中揾到:
http://www.spckg.edu.hk/siulun/parents/pastprimary.htm

喺嗰度有今年派小學0既資料,我諗對我地都有d幫助
唉,不過俞睇俞煩啊姐妹,原來揀學校真係好煩,我好驚個仔入唔到st.peter,如果讀保良局我奶奶又唔方便揍,真係唔知點好

大宅

無問題的,小學是以你住址作校網的,而且可以有3間跨區的,不用太擔心!
但如果你有更多的條件令囝囝入心儀的小學就更好。e.g.父/母是該小學的畢業生、有兄姊是該小學的學生/畢業生、宗教、父/母是該小學的校董....因素
這樣會更優勝,入到你的心儀小學
有婆羅洲生活的人

男爵府

畀面勳章

Hi all mama,
我想問,d幼稚園收幾多學生係唔係好唔同架,定係間間都有咁上下多人架?st peter (siu lun)既校舍係唔係特別大?佢地每年都有二百幾人畢業.

大宅

Denise_Chan,

St Peter(Siu Lun)的資料如下, 希望幫到妳.
創校年份: 1993
教學模式: 三語浸入式綜合課程
全園面積: 17,729平方呎
戶內遊戲室總面積: 3000平方呎
擁有14個課室, 露天活動場, 花園, 大肌肉訓練區, 音樂區, 電腦區.
04-05年K1收上下午各4班, 人數有238人

男爵府

peddymama,
比你地都攪到我心急埋 :mrgreen:, 我都揾左青山村既小學派位history:歷屆畢業生升讀小學統計表

我地乜分都冇, 冇宗教, 冇兄弟姐妹係學生/grad, 唔識校董 :-( 我見有青山村去左讀英華小校 - 跨晒區!! 可以既咩??

sophyma,
我住翠林呀

大宅

peddymama,

不要太担心, 順其自然啦!
或者妳可報多間近奶奶的幼稚園做後備. :wink:
妳曾說過會報梁李秀娛, 這間做2nd choice 嗎?

All Mama,

今年中學會考屯門區有3間中學出10優生(共3人), D人成日話新界區學校差, 其實咁睇屯門區的學校都O.K吖.

男爵府

sophyma,
呢幾年好似梁球鉅都出狀元 區區都有好學校, 皇仁出咁多狀元背後咪又有人去偷野 前幾日睇左段新聞, 訪問番一個曾經攞10A既狀元, 佢港大grad後就入左HSBC做trainee, 但攞唔到10A既都可以做; 但佢就話回想起黎佢寧願攞6A, 可以多番d時間放係課餘, 攪下活動, 識下女仔, 佢完全冇呢d經驗 ~~ 睇完都幾發人心省

都係盡左我地既力, 其餘都要睇佢資質, 造化

別墅

morning all mama

niklaus903,
其實真係可以誇區報讀架,因為佢可能報0既住址喺番嗰區,同埋如果加埋佢夠分咁佢可以去佢間心儀0既小學叩門,咁佢好大機會入到架,唉,我呢排都係咁入其他topic睇吓其他媽咪講0既資料,都好有用,你得閒又上下小學區嗰邊睇吓跟住再交流吓意見丫 仲有呢我想請教吓你點樣可以將嗰個"統計表"post出嚟?我淨係識得打番個網址出嚟咋,有d唔方便,可唔可以教吓我呀,thanks

sophyma,
我0既second choice都算係梁李秀娛,我揀呢間0既原因係佢係屬於順德聯宜總會,原來順德聯宜總會所有0既學校訂0既課程係統一0既,咁我想第日幫禮禮報胡少渠上午校,咁如果佢讀梁李0既話第日佢唔追課程追得咁辛苦,同埋我老公係胡上畢業,咁有分加,咁第日通常都報番呢間,但我就真係有d煩,因為呢間學校0既課程同校長老師我都認為係好好,因為佢地真係好有愛心同耐性,嗰時我姪女就係讀呢間,佢都讀得好開心,同埋佢而家讀何日東,佢話唔算好辛苦,因為佢地幼稚園嗰陣好多都教咗,但有d其他幼稚園升上嚟嗰d媽咪就成日話太深,佢地d仔女讀得好辛苦,咁讀梁李0既話就可以小咗呢個問題,但係呢間學校最唔好0既地方就係佢地有d學生0既行為真係好唔好,我姪女嗰時就成日番到嚟都會講出一d好無品0既說話同做一d好黑人憎0既行為,我地鬧佢,佢就話係亞邊個同學都係咁,點解我唔可以,但原來嗰d小朋友都係跟d家長學0既,而嗰d通常都係啱啱新移民過嚟嗰d,唉,就係呢個point令我郤步。

同埋我真係見識過呢d行為,因為我有次幫我奶奶接個姪女放學時,我就真係大開眼界,嗰時我陀緊個仔就放產假,咁個肚都大到鉄落嚟咁滯,但嗰日我以為照正常咁排隊接個姪女放學時,突然間有個操唔正廣東話口音0既家長就用方死人唔知0既動作一踭批埋嚟,仲係差d批落我個肚度,我成個失重心差d鉄死,好彩有個隔離屋個師奶一手扯住我咋,唔係真係唔知點算,個師奶鬧佢好咁樣推個大肚婆時嗰位靚姐仲大大聲聲話佢趕住接個仔叫我地唔好阻佢喎,唉,真係唔知點講,但就因為咁所以我要諗清楚先囉

大宅

Sophyma, nik & Denis,
我又跟埋您地過來, 已經講到升小學同中學啦, 係呀, 屯門的學校真係唔差架, 當年我中學都出左個7A狀元, 其實唔係淨係靠學校, 天資及家庭的培育都好重要.

我係71區, 心儀的小學有拔臣,蒙恩及保圓....如果跨區的話就想報屯官, 您地呢?

大宅

peddymama,

好在妳那次沒有跌親.
雖然我不是歧視屋邨, 但可能梁李秀娛始終在屋邨樓下, 難免會有多點新移民. 其實父母身教真的很重要, 小朋友是一張白紙, 你做什麽佢便跟住做.
或者St Peter & 梁李都報考, 睇下囝囝鍾意邊間到時再選擇

首頁
34567...99

尾頁

跳至