論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我加界佢無所謂,因為佢應該值我才加俾佢,佢要求,你便要衡量,最慘的是你加了人工和續約後,佢攞住你的條件,一年後,再找新僱主,再搏炒,到時,長期服務金是based on 新人工加一個月代通知金加博炒時令你激氣,所有風險都要𧗾量。再決定。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 karen613 的帖子

佢夠胆同你開條件,你預咗佢會隨時"反枱"。到時你仲論盡。

子爵府

無可能
獅子開大口
佢有咩特殊功能要$5K

大宅

佢即將有長服係一個好大既考慮因素!!
如果個工人ok, 又超過5年, 真係比長服比得好甘心, 但係佢第4年就有d甘既要求, 你已經要諗甘多野, 佢真係做多一年夠5年, 佢做d你不能接受既野或傷害小朋友, 到時同請新工人分別不大, 可能佢重衰添, 因為佢要5000, 已比3940多成千, 佢甘貪錢, 令我懷疑當佢有多一個攞長服既條件係手時, 佢重有更多野可以迫你賠比佢!!
5000x5x2/3大約17000+大假錢(可能幾千)+一個月通知金(5000)+機票約2000+交通津貼100+最後一個月佢玩野好衰都都要比既人工(5000)= 合共3萬2千港元, 此為約數
續約的話, 你要有定心理準備!!!

ching_800322  好詳細, 勁!  發表於 12-12-11 16:21

大宅

回覆:我個工人要求人工$5000一個月

叫佢返鄉下食蕉la,身在福中不知福。

公爵府

食蕉la x 2

大宅

發夢呀!唔好話要$8000。

大宅

叫佢返歸啦﹗

子爵府

問下果工人, 佢邊方面/邊樣技能值得俾$5000人工?

珍珠宮

畀面勳章

回覆:歌莉亞 的帖子

同樣道理

男爵府

佢問下嘅啫, 唔駛咁上心。 我姐姐問我新contract係咪39xx, 佢係新工資前續嘅, 我好calm咁答佢係37xx, 佢再問, 我都係好calm答37xx. 佢咪又繼續咁做。

子爵府

好媽媽勳章

$5000我唔會比!

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

搵過個啦, 今日要$5000, 下個月又唔知佢想點架喇, 佢可能知道你冇左佢唔得所以要求勁加人工, 呢d姐姐留佢都係冇意思, 日後只會得一想二....

男爵府

我地打工,交租,食野,水,電
個每個月都唔知有冇剩3,4千

佢除了放假用錢,其餘淨代

唔好加人工
做壞規矩,害其他jm都要加公主人工

佢地已得揀工做

大宅

回覆 karen613 的帖子

隨口講下呀, 咩特別佢覺得自己可以要求5k?
我個個姐姐依照3580, 出年第4年, 我比緊3600佢, 因為佢都叫ok..佢生日過年封利是過佢. 甘耐以黎佢無同我提過加$..

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

哈哈, 點解冇人問下樓主家下俾梗幾多錢先???

或者本身己經俾緊4300?4500??若果係咁, 事情就合理得多了。

若本身只係舊約如3740, 一下子變5000, 即係成33% 我唔會接受
但若本身已係4300 就係16%, 4500 就係11%了。

樓主自己到o係度講到冇左佢唔得/頭痛, 相信姐姐都知道了, 所以獅子開大口。
呢隻大口我就吞唔落了。

講下自己背景, 我姐姐一入職係3800 (vs 當時最低工資係3580) 最近我加到3900。

黎緊續約我同佢講明會加到4300, 一來佢表現好, 煮飯好, 阿仔又鍾意佢。 最重要係黎緊第二個b 會出世。

不過, 即使係咁, 我仍然好多照顧小朋友o既事/部份家務都親力親為
eg 放工趕返屋企同阿仔落街玩/星期六日兩公婆自己盡量自己照顧小朋友/嫲嫲會幫手>以行動話俾工人知, 我地唔會冇左你唔得, 而我家下人工高過出面, 你份工叫做舒服, 你做得唔好/自己搏抄, 你搵過另一份工唔會好宜家。

mingling1980  咁如果姐姐不過不失會唔會續第3次約? 第3次約意味住 long service payment ;o  發表於 12-12-11 14:17

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

老屎忽, 同佢
[img][/img][img align=left

公爵府

引用:你工人一個照顧十個人樣樣皆精+同能+煮飯+

原帖由 濼晴 於 12-12-10 發表
你工人一個照顧十個人樣樣皆精 同能 煮飯 買送 清潔 照顧老人家同小朋友都會 ??? 憑咩要求$5000

...
咪係!開大口!
就算額外比都一年比一次,費事個個月比!

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

佢發緊夢啦, 好可能好似樓上咁講, 佢博你唔續, 如果你續佢咪每個賺多$1080 * 24 = $25,920. 如果政府遲D要收番D再培訓收費, 你都幾溶喎...

同埋, 佢續咗會唔會一定保持到質素先? 我驚你比人呃咋.

首頁

尾頁

跳至