烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有結果了~~ P. 4 快鍵 #75
今日剛收到飛利浦的電話,話我參加Airfryer食譜創作比賽入了最後十強~~真係好開心呀~~
今個星期日下午我要帶一個小朋友一齊去鑽石山荷里活廣場參加親子比賽,要煮番入選嘅食譜。原本諗住帶妹妹上台,但怕佢太細會驚,所以改帶哥哥,希望佢見到咁多人唔會驚啦~~
另外我亦要係度多謝曾經投過我一票嘅JM,多謝你地嘅支持同鼓勵

到時會煮番哩個炸蕃薯片~~

catfitfit  bullbull...加油, 蕃薯片必勝  發表於 12-12-16 13:08
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

ARTOH 發表於 12-12-10 22:15
我都戥你開心呀 你真係好用心分享心得 JM們獲益良多

你間接幫飛利浦將AirFryer銷量推到最高 ...
我都要多謝你先真~~你係第一個叫我開個交流區,可以話我第一個粉絲~~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

多謝咁多位JM~~

男爵府

ARTOH 發表於 12-12-10 22:25
你仲記得吖 好開心呀 我真係你粉絲黎架
我當然記得你啦,我仲記得好多之前係交流區 I 留過言嘅JM添~~我自己真係好開心有咁多人支持自己,起初仲擔心自己開咗個topic會冇人留意...結果出乎意料...

男爵府

ngyk 發表於 12-12-10 22:40
我曾請教過你做心太軟和燒肉的心得, 你都耐心回應, 真的謝謝你!
原來係你,我記得你喇~~你做得成功我都好開心㗎~~

男爵府

cherrylemon 發表於 12-12-10 22:42
到時有冇得試食?睇左你咁多作品,好想食下(^.^)

希望我都係你其中一個fan ...
有機會煮啲比你試下~~

男爵府

今晚趁有時間練習再炸一次蕃薯片,唔想到時雞手鴨腳呀

老公食到停唔到口~~

男爵府

引用:加油呀,+我就係因為你個post而中毒買airfry

原帖由 pixelskin 於 12-12-11 發表
加油呀, 我就係因為你個post而中毒買airfryer 㗎,支持你
好開心見到你呀!你仲有冇用 Airfryer焗包呢?我都知好多jm都中咗毒,捧咗部Airfryer返屋企

男爵府

多謝晒咁多位~~

男爵府

fitfish 發表於 12-12-11 19:33
最後十強,係未10個人上去比賽?

那些盜取別人相片食譜的人,如入咗圍又入十强,咁咪見到佢地囉! ...
最後十強會有二十人去比賽,因為每位要帶同一個6﹣12歲嘅小朋友一齊煮。至於那班盗取別人嘅參加者應該已經被取消了資格。因為上個星期都有Philips職員打比我confirm一下啲食譜係唔係我本人,佢仲話要慢慢遂個去check,同埋睇食譜有冇亂寫。

男爵府

hihieveryone 發表於 12-12-11 21:24
加油!加油!我地支持你!
就係因為你個post,先知有airfryer 呢樣野.當其時c6想買面包機,我就諗緊好唔好買時, ...
哈哈......原來係咁,咁你老公咪冇新鮮麵包食囉多謝你咁支持我~~

男爵府

係呀,Philips個邊打比我,話到時有親戚朋友想入塲坐底睇都可以㗎。所以如果BK有JM都想入去同我打氣 (嘻嘻...唔去現場係BK上面打氣都得㗎~~),可以到時搵我~~ (開始時間1:00pm,但12:00我已到場)

男爵府

今日就比賽喇,心情都有啲緊張呢。
因為今次比賽係指定要煮番之前嘅菜式,而佢地揀選嘅蕃薯片又比較簡單,相信贏嘅機會好低,點都好啦,enjoy今日嘅比賽,留下美好回憶嘛~~

男爵府

回覆:很高興,Airfryer食譜比賽入了最後十強~~(今日比賽喇)

已到比賽場地。

男爵府

十分感謝大家對我的支持~~很高興地告訴大家知, 今天舉行的菲利浦Airfryer比賽, 我和兒子一起合作,奪得了其中一個大獎「最佳親子合作獎」
真係感到非常開心,因為哩個獎係代表我同仔仔之前嘅練習係冇白費~~

比啲相片大家睇下~~

比賽中~~都唔記得緊張喇~~
阿仔比我想像中仲要淡定

參賽作品:炸蕃薯片
所有伴碟都係仔仔負責,佢好努力仲整得好靚~~好抵讚~~

另外兩位嘉賓:林祖煇和姚嘉妮,佢地仲帶埋個女黎。

其中兩位嘉賓:羅敏莊和營養師陳國斌
(佢地啱啱試食緊我碟蕃薯片)

我們的獎品非常實用~~Sonicare護齒套裝,啱晒我地一家四口齊齊用~~

感想:講真由接到通知到比賽當日,

心情一直很緊張,

又怕自己表現唔好,

又怕阿仔怯場。

再加上炸蕃薯片其實時間掌握好重要,

一唔小心就會過炸燶晒。

所以我一共買咗六個蕃薯返屋企練習,

務求決賽當日會有好表現~~

今次有這個結果,

自己好滿意,

連阿仔自己都開心到捧住啲獎品唔肯放......

見到佢咁努力,

輸贏都唔再重要了。

寶貴的經驗才是最好的禮物~~

男爵府

fitfish 發表於 12-12-17 19:37
bullbull1,你個大頭相BB仔,係未亞仔呀?
係呀,大頭相係阿仔,佢當時只得歲幾咋~~

男爵府

tp168 發表於 12-12-17 19:44
唔知盜用你相片個衰人,有無入圍呢?
應該冇喇,佢地已經被取消資格。不過final有位參賽者煮嘅餸同我之前post嘅食譜好相似。

男爵府

fanlee 發表於 12-12-17 21:05
恭喜你呀

同囝囝拎到呢個獎好有意義
係呀,拎到哩個獎係代表大家合作得好有默契,其中一個做得唔好都拎唔到, 所以對於我倆絕對係有意義!!

男爵府

非常感謝大家~~我真係感動得唔知講咩好...
希望大家繼續支持我,多啲留言比我喎~~
同埋有JM問我blog條link,我而家post埋出黎,有時間入去探吓我啦~~

My Blog:
Pls Click 請按

男爵府

八婆仔@ 發表於 12-12-17 08:31
曄!恭喜你同仔仔呀!蕃薯片點炸,教我地呀?
多謝你先~~ 好丫,做法好簡單,但要留意火力,好容易會炸到燶。

淨切片,浸水30mins,抹乾。(我一開始會先開水沖洗吓,再浸)
用160度(15mins)(如果少可以用12mins)直至見到差不多乾+脆就停機。
**蕃薯片入爐前先噴少許油,再撈勻。

首頁

尾頁

跳至