母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日見好多媽媽問呢樣食唔食得、果樣食唔食得,所以想分享下:除左麥芽(講緊成碗成碗食)、乳鴿同肝臓外,所有食物都食得。如果你只食菜心白飯,同牛有咩分別?

大宅

回覆:餵母乳飲食

母乳特點:有硏究指出,母乳b較奶粉b容易接受新味道,而且敏感症較低,其中一個原因係母乳味道會因應媽媽食嘅野而轉變。我試過食完藍莓,第二日d奶白中帶藍、成日要食唔同顏色食物,人bb都係一樣。最勁係母乳做得到

大宅

魚生、生冷食得嗎?可以。有bb時候唔食得因為李斯特菌會直接由母體傳比胎兒。bb都出左黎,唔洗驚。只係驚你自己咁耐冇食,肚痛會辛苦姐

大宅

引用:魚生、生冷食得嗎?可以。有bb時候唔食得因

原帖由 yanyanyan888 於 12-12-11 發表
魚生、生冷食得嗎?可以。有bb時候唔食得因為李斯特菌會直接由母體傳比胎兒。bb都出左黎,唔洗驚。只係驚你 ...
所以我依家都成日食魚生,陀B忍左9個月冇食....食完仲多咗奶添

大宅

洋蔥、辛辡食物會影響奶味道,宜每次食少少,試下bb有冇特別反應,慢慢增加。粟米片、麥芽糖全部食齊。人人身體都唔同,如果有d食物對你有疑問,不妨先食少少,再增加。健康、均衡飲食嘅習慣由你做起

大宅

回覆:yanyanyan888 的帖子

是呀!喂人奶已好辛苦,仲要那樣唔食得,個樣唔食得,開心指數又下降,唔食那些,但奶量也會減少,不如開心食,只介姑娘講二樣,乳鴿和豬潤

大宅

引用:Quote:原帖由+yanyanyan888+於+12-12-11+發

原帖由 龍龍 於 12-12-11 發表
所以我依家都成日食魚生,陀B忍左9個月冇食....食完仲多咗奶添
我都成日食,三文魚同蝦我覺得多d奶

大宅

引用:是呀!喂人奶已好辛苦,仲要那樣唔食得,個

原帖由 kwan251 於 12-12-11 發表
是呀!喂人奶已好辛苦,仲要那樣唔食得,個樣唔食得,開心指數又下降,唔食那些,但奶量也會減少,不如開心食 ...
冇錯!你b幾大?其實我覺得餵人奶舒服過餵奶粉。。

男爵府

2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第四回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+kwan251+於+12-12-11+發表是

原帖由 yanyanyan888 於 12-12-11 發表
冇錯!你b幾大?其實我覺得餵人奶舒服過餵奶粉。。
認同,唔會咁纽計

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊