論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

人工 $4200 (剛新加坡 - 完1張4年contract - Chinese)

星期六 : 下午接回來, 晚上出去食飯.... 只顧自己食&坐....唔叫唔會幫手理我囝...囝同佢坐
星期日 : 全家一早出去醫院探BB, 下午去到酒樓.... 成班家人, 佢都只顧自己食....洗杯/筷子...嗰D全部細佬做

1. 摺衫求其對摺2吓.... 成疊有長有短/成個就掉掉fing個隻...有大有細, 仲要擺好耐唔收 (已講放邊)
2. 尋日叫佢洗菜已經唔敢叫佢煮飯住....Hot pot 細黃芽白....可以切一半掉咗個頭嗰部份... 話佢咪sorry成棵都係得5吋無咗一半, 仲要用錫紙盤嚟洗mg:" />
3. 食到一半, 見佢唔知係道做咩....佢話Cat toliet had poopoo....拎個賿袋唔知係度搞乜...papa 即叫佢stop it(之前已教佢用鏟掉到toliet 沖咗就ok) 大佬食緊飯....有無comment sense.
4. 吸塵機唔識用....今日我返公...爸爸教佢
5. 佢來到我話比佢聽廚房d 餅佢食得... 尋日先叫正識 1st 仲要出去....佢同我講 I always eat this but the kids sometime want to eat....心諗d 嘢食我買... 我d小朋友食有問題咩? 跟住我指住d 剛買的麵包, 我話你都可以食.... 食嘢都咁有要求....
6. 又同我講 in singapore have glove, i want to use the glove for washing something, 我答我之前有買...可能之前姐姐掉咗無同我講, ok再買過比你
7. 問佢沖咗涼未....又話佢habit morning time 先沖涼.... papa話唔得咁你要改變你的習慣, 出咗去成日又去過醫院....就算正常平日係屋企做完成日嘢無可能要等到第2朝先沖涼....(佢係屋企連拖鞋都唔著)
8. 1st time 已經話比佢聽烏嘈衫放係佢個烏衣袋....佢夠膽屎用膠袋把成袋衫放係我廁所的櫃入面

你要求得哩個人工起碼都要主動d 及有sense d, 點知又係一個咩都唔識...但對我哋又好識要求的人

侯爵府

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

點解要出$4,200比佢?未用過佢,點知佢值唔值呢個人工

睇到妳形容,佢同一些全新無經驗的海外姐姐差不多

禁止訪問

回覆:星期六接咗新菲姐.....不過原來

大宅

回覆:HappyDay2008 的帖子

因agent話無工人揍2個, 之前有post過剛炒個工人都係經哩間agent, 所以叫換工人有幾個都唔接....哩個就話條件適合我們但佢target唔係來HK,所以佢哋公司比個高d offer佢先考慮來HK

大宅

可否講清楚,係4200四年在新加波,定佢已家4200?

大宅

引用:因agent話無工人揍2個,+之前有post過剛炒個

原帖由 Miranda05 於 12-12-24 發表
因agent話無工人揍2個, 之前有post過剛炒個工人都係經哩間agent, 所以叫換工人有幾個都唔接....哩個就話條 ...
仲有邊度高人工過香港?

伯爵府

Miranda05 發表於 12-12-24 14:41
因agent話無工人揍2個, 之前有post過剛炒個工人都係經哩間agent, 所以叫換工人有幾個都唔接....哩個就話條 ...

海外工人沒有議價能力的,不用給4200元。

大宅

Katrina@Chan 發表於 12-12-24 14:38
$4200 簽四年。
我寫得唔好係我哋要比$4200/m, 佢剛完咗singapore 1 張4年的contract, 所以咪話自己有條件叫高個價囉

禁止訪問

大宅

Contract 上都打明$4200, 無得搞....

最重要係你做到嘢 & 有comment sense.... 咩都無可得可能叫高嚟賣.

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我覺得你個agent唔老實, 我有個朋友都係2個小朋友(1個5歲,1個9個月), 都可以搵到個本地完約工人, 仲做得唔錯添. 從未聽個d fd講要提高人工先請到人, 你而家真係換都冇辦法, 個工人都唔知係咪"似住"所以做野咁hea....

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆 Miranda05 的帖子

個工人邊忽值叫高過價,agency昆妳,我都有兩個,一樣大把海外肯接我份job

仲有香港打工福利好過Singapore

男爵府

畀面勳章

咁無sense, 佢係新加坡果幾年做咩架?

男爵府

之前interview 菲傭時,有一位姐姐都做過singapore,佢話singapore人工係低過香港.

我依希記得 約港紙2千幾蚊 至 3千蚊 only.

男爵府

陪月勳章

照我睇係新加坡既習慣同香港唔同. 就算本地完約, 個個屋企既習慣都唔同啦.
你要train返佢你地屋企既習慣.

仲有, 佢要求4200, 你都照俾, 佢咪覺得你冇左佢唔得law.

公爵府

回覆:karenng115 的帖子

點都唔會比$4200而冇貢獻嘅工人,就算做得好,我都半年先比一次

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

海外工人, 冇必要俾高於香港的min pay, 因香港的人工和福利, 相比起其他東南亞國家都優勝.

照理星加坡人工福利都唔會高過香港, 樓主agent有啲揾笨.

水晶宮

我都同意係agent昆你.
至於工人問題,你當係新人咁教啦.
除非佢唔肯聽教聽話,就要處決,
暫時睇來,未係咁差,仲可以教.

去街食飯,佢唔識洗杯碗,你地又由得佢坐係度,服侍埋佢?
即刻就吩咐佢幫手啦.你可以示範點洗,洗完頭兩隻,就交番晒比佢做.
佢唔識照顧你小朋友,你就話比佢聽要做D咩.

大宅

首頁

尾頁

跳至