親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

一月帶10歲女去韓國滑雪,妤多野想問.

1.報了美麗X呢團KSGA05_DEC,12-01-2013五天(一天滑雪)團,請問有無跟過美麗X去韓國玩,OK嗎可否講泥聽聽參考下,多5多自費行程呢?
2.天氣咁凍, 有那款保曖包/貼好用呢?
3.仁川唱錢http://www.seoulnavi.com/coupon/coupon_list.php?key=08#及VISA 優惠,www.visa.com.hk/personal/offers/include/Korea_VPMbooklet_chin.pdf COUPON好用嗎?

謝謝!多多指點.

公爵府

回覆:bigtree001 的帖子

有一年聖誕節帶亞囝去韓國滑雪,我用呢隻暖包,左面那款用來暖腳的。

大宅

回覆 danielboy 的帖子

Tks!請問在那裡買的,幾錢?謝謝回覆!

大宅

回覆:一月帶呀女去韓國滑雪.

我又喺1月12日去韓國,不過自由行。其實要著咩衫褲鞋襪先夠保暖?

大宅

回覆 黃小女 的帖子

幫左亞女買雪褸,褲及鞋.現看看甚麼暖貼/包好D.羽絨褸都帶埋去.

公爵府

回覆:bigtree001 的帖子

卓悅

大宅

回覆 danielboy 的帖子

謝謝!

大宅

回覆:一月帶呀女去韓國滑雪.

去一次滑雪要額外買很多衣物,唔預備足夠又驚凍親。咁除著羽絨,雪褸可以係邊度買呢?我見專門店好貴,我個女今年4歲!

男爵府

好媽媽勳章

引用:去一次滑雪要額外買很多衣物,唔預備足夠又

原帖由 黃小女 於 12-12-26 發表
去一次滑雪要額外買很多衣物,唔預備足夠又驚凍親。咁除著羽絨,雪褸可以係邊度買呢?我見專門店好貴,我個 ...
我係赤柱買$328,4著㗎,我都係一月去,未去已經要買好多野,仲買多部相機,防寒-10,唔敢帶單反機去

奀b仔9月16日出世啦~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

奀b豬媽咪 發表於 12-12-26 23:44
我係赤柱買$328,4著㗎,我都係一月去,未去已經要買好多野,仲買多部相機,防寒-10,唔敢帶單反機去

...

你買個好d 既相機袋, 帶埋單反機去啦, 最緊要係部機用完就收番好入袋, 同埋入左室內等一陣至用. 我住長期凍既地方, 落雪果陣去一陣公園都要拎單反.

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:奀b豬媽咪+發表於+12-12-26+23:44+我

原帖由 bosch 於 12-12-26 發表
你買個好d 既相機袋, 帶埋單反機去啦, 最緊要係部機用完就收番好入袋, 同埋入左室內等一陣至用. 我住長 ...
會唔會好食電?同埋我驚溫差大,入反室內會潮,之後濕,會唔會有濕氣?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

奀b豬媽咪 發表於 12-12-27 00:08
會唔會好食電?同埋我驚溫差大,入反室內會潮,之後濕,會唔會有濕氣?

...

我只係用入門果d 單反4年, 咁耐以黎都係用 1舊電, 部機未壞過. 你穩陣d 買多舊電去.

我響戶外用果陣, 大細相機同dv cam 都係用完就即刻收番部機入去個相機袋, 唔會任得部相機暴露響低溫下, 亦好少會掛響頸度齋用大褸包住, 咁我出成日街用一舊電都得. 我諗我最長拎部機任d 寒風吹15-20min, 因為我要幫阿仔玩雪相同埋新年時 d 煙花相.

由雪地/室外入室內時, 溫差有廿度, 我部機冇濕氣, 不過都有可能係我一入室內唔會即刻用部機. 只係試過有次秋天時去動物園入室內既熱帶雨林展館, 大細機都有濕氣.

你去問下其他攝影高手, 佢地應該會有更佳意見俾你. 我只係覺得去雪地地方玩唔拎單反, 有d 可惜....

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:奀b豬媽咪+發表於+12-12-27+00:08+會

原帖由 bosch 於 12-12-27 發表
我只係用入門果d 單反4年, 咁耐以黎都係用 1舊電, 部機未壞過. 你穩陣d 買多舊電去.

我響戶外用果陣, ...
其實我都覺得可惜,依家都心大心細中我有朋友去東歐,佢話ok,但去玩雪帶大機又有d麻煩,同埋我地仲會帶腳架,所以好1516

大宅

回覆 黃小女 的帖子

亞女系花園街樓上鋪買,其他系淘寶買.

瑪瑙宮

奀b豬媽咪 發表於 12-12-27 12:02
其實我都覺得可惜,依家都心大心細中我有朋友去東歐,佢話ok,但去玩雪帶大機又有d麻煩,同埋我地仲 ...

睇你地有幾鍾意影相啦同埋有咩裝備.... 我拎左部機出街可以唔用佢, 咁咪專心同小朋友玩雪或者去公園玩, 我唔想有時機時冇相機去影相.

我用一條帶果種相機袋可以裝晒單反加2支鏡, dc同埋dv cam仲有身份證鎖匙唇膏等, 我一向將個相機袋打斜孭, 所以唔會fing 黎fing 去咁麻煩. 我d 裝備真係唔算重, 乜都係入門級既野.

如果你認為會去影夜景, 咁咪拎腳架.

首頁

尾頁

跳至