論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今朝我家菲傭做做下停哂手西哂面係廚房企左成個鐘,之後走出黎同我老公講如果有咩唔滿意同agent 講,佢已經do her best ,話我高要求!!! 之後我地要出門口去婆婆到,佢話唔去,驚去到做錯嘢!平時做嘢已經唔係醒,唔識湊B同煮飯!淨係清潔!唔知佢發咩瘋!我打工咁耐都未試過黑老闆面的!

珍珠宮

fire !

複式洋房

回覆:菲姐今日發脾四罷工

炒得????!!!!!!!“由“疑中!!不過真係堅燥!!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

駁炒

男爵府

回覆:Mani1113 的帖子

佢態度只會越來越差,點捱到完約,無謂貼錢買難受,揾定人啦!

侯爵府

Mani1113 發表於 12-12-27 00:11
今朝我家菲傭做做下停哂手西哂面係廚房企左成個鐘,之後走出黎同我老公講如果有咩唔滿意同agent 講,佢已經 ...

咁打住家工又吾同我地打寫字樓工嘅。
而家佢地(外傭)都係同我地一樣,東家吾打就除便可以打西家工架,你tum 吓佢,做錯野時就話下佢,有時又醒下佢咁囉。 冇謁喇,今時吾同往日喇,佢地已吾怕炒,因為大把人請斷約丫嘛

男爵府

嚟咗幾耐?唔識湊b唔識煮飯,識發脾氣罷工,仲可以忍?

複式洋房

2個幾月!肯做肯學,勤力!但係蠢到死!自問我對佢好好!佢做錯我會好不滿,但未曾鬧過佢半句,只會過後慢慢解釋!唔知佢癡咩根發神經!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Mani1113 發表於 12-12-27 00:31
2個幾月!肯做肯學,勤力!但係蠢到死!自問我對佢好好!佢做錯我會好不滿,但未曾鬧過佢半句,只會過後慢 ...

2個幾月? 時間啱啱好, 可能過幾日失蹤, 去Philippine consulate告你, 欏番agency fee. 梗係壞朋友教架啦!

複式洋房

回覆:lily-of-valley 的帖子

即係點先?我依家應該點?敵不動我不動?我第一次請工人!咁好運!六合彩唔見我中

侯爵府

炒啦 我出糧比佢 仲要日日對住黑面 佢有冇病呀

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

邊個係老細,炒得!

象牙宮

Mani1113 發表於 12-12-27 00:39
即係點先?我依家應該點?敵不動我不動?我第一次請工人!咁好運!六合彩唔見我中

...

定D, 睇吓佢重想點先.
因我件新bun, 9/15到HK, 佢12月頭同我講Mamm, if you don't like me, you can terminate me.
我"Why you said I don't like you?"
bun" You don't like me to cook, and use a lot of oil"
我" Of course, you cook 3 little fish no need to use half a bottle of oil to fry. Also you cannot cook 2 hours rib. waste the gas. You can cook, but don't waste things"

bun無野講.
我" Anyone tell you, if you go to Philippine Consulate complain us, then you can get back your agency fee? But I direct hire you from Philippines, and I paid your agency fees, you have not paid 1 cent, so if you go to Philippine consulate complain me, you have no money get back, and you need to kick back to philippine, you have no future."

bun無野講.

珍珠宮

2 個幾月幾時捱到 24 個月!!叫佢返歸啦

禁止訪問

子爵府

引用:今朝我家菲傭做做下停哂手西哂面係廚房企左

原帖由 Mani1113 於 12-12-27 發表
今朝我家菲傭做做下停哂手西哂面係廚房企左成個鐘,之後走出黎同我老公講如果有咩唔滿意同agent 講,佢已經 ...
礦工,warning!

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

別墅

Fire

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

與其等佢行動, 倒不如你先出封warnig letter比佢, 信內容可提及他現時問題及如他的態度及表現再不改善的話, 此信便是一個月通知. 請他簽名作實. 待一個月後如他沒有改善便可馬上請他離開不用再付代通知金.

男爵府

畀面勳章

我會出封reminder 比佢, 提佢工作時間企喺廚房度係唔做野係唔啱,拒絕僱主合理要求亦都唔合法, 僱主有權即炒唔賠代通知金。 (扮冷靜兇下佢)

水晶宮

siufufu 發表於 12-12-27 10:30
與其等佢行動, 倒不如你先出封warnig letter比佢, 信內容可提及他現時問題及如他的態度及表現再不改善的話, ...

法例上,一個月通知,係由你講明要炒佢開始計算,而唔係你表現唔好,一個月後就走.
反而,你寫明依家比一個月通知佢走,期間佢表現改善,才有機會留下,這樣才符合法例.
否則,一個月之後,你想憑warning letter炒佢,恐怕無效力,要另比一個月通知期或支付一個月代通知金.

首頁

尾頁

跳至