夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我同先生結左婚1年多,其實一路都打算生既.
經濟方面冇問題,唔係大富有貴,但養1-2個小朋友可負擔,有自己樓仲供緊,兩公婆有做野.

不過我同c6各自都有自己活動,唔係話成日要出去約朋友個種,但係逢星期六,日我地都各自有興趣去學/上堂/參加.我就多數星期六,c6就多數星期日.

但係我同c6都唔想放棄我地自己既活動,我自己一年去幾次旅行玩的,我都唔想減少.

我自己都鍾意小朋友的,就係鍾意佢細細個時,諗起要陪佢溫習,我真係唔想.我唔想星期六日放假就係陪佢地係屋企做功課溫書.我c6當然都講明唔會更改佢而家既習慣,即係達星期日出去參加/玩佢既興趣.

咁.其實我地係咪唔適合生小朋友?

個個朋友都話生左就唔同喇,生左你就唔係咁諗.....

但係...如果生左都係咁諗咁點算?

有冇人都有咁既苦惱?

男爵府

回覆:比著係你,會唔會生

有冇人會幫手湊?

大宅

回覆:比著係你,會唔會生?

咁你都其實係偏向唔想要多,有個細路真係忙好多,如果你地無犧牲自己私人時間嘅打算,又唔介意無小朋友,咁唔生都無咩所謂。

KatheQuen    發表於 12-12-29 12:15
grace0222    發表於 12-12-28 17:43
mei1985331    發表於 12-12-28 15:43
moyan    發表於 12-12-28 08:03
annafong    發表於 12-12-27 22:27

男爵府

有,我呀媽好想湊,亦都有工人.

不過教佢地,同佢地溫書都係要自己黎啦.

男爵府

十三魚 發表於 12-12-27 15:54
咁你都其實係偏向唔想要多,有個細路真係忙好多,如果你地無犧牲自己私人時間嘅打算,又唔介意無小朋友,咁 ...

呀媽話唔生第時實後悔,所以我仲1516....

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁鐘意去旅行去玩同咁鐘意有私人時間
以上種種妳就唔適合生B啦....
有個B係到,妳既所有時間都係要俾晒佢

grace0222  agree  發表於 12-12-28 17:43
gamui  Totally agree!!!! your kids need you, not your maid or your mother...  發表於 12-12-27 16:43

大宅

咁你c6意思係點?做女人真係慘,後生唔生,老咗又怕生唔出,男人70歲都可以娶個後生女生。

大宅

生左一定冇左自己架喇~~所以請你三思

男爵府

十三魚 發表於 12-12-27 16:00
咁你c6意思係點?做女人真係慘,後生唔生,老咗又怕生唔出,男人70歲都可以娶個後生女生。

...
c6既意思係,佢想生bb,但係佢唔會減少自己既私人活動.
我c6平日已經係大陸做野,只係星期六,日係香港.
我30喇,唔生又怕高0....

男爵府

做女人,就算依家唔係好想放棄私人時間,但到有自己小朋友就會願意犠牲更多。但男人唔同,佢地未必。有機會到時你會埋怨老公,磨擦就會多。所以雙方傾好先。

男爵府

789bebeeeee 發表於 12-12-27 16:00
生左一定冇左自己架喇~~所以請你三思

我就係見到朋友生左放假都只係照顧個b,所以有d驚自己到時後悔.雖然個個都話生左你既思想會改變.

珍珠宮

你地咁鍾意多姿多采嘅生活,都係唔好生喇。長輩頭一年可能好幫得手,過耐咗佢地體能會越來越差,小朋友大咗要返學,學校要親子活動同功課,佢地幾好學識都好,都難以明白而家啲學校點解要搞咁多嘢。我自己就放棄晒所有戶外活動,工都唔返因為長輩不能全日幫手。我生完發現自己有血壓高,好多嘢唔玩得。

大宅

引用:Quote:789bebeeeee+發表於+12-12-27+16:00+

原帖由 fukuoka_saga 於 12-12-27 發表
我就係見到朋友生左放假都只係照顧個b,所以有d驚自己到時後悔.雖然個個都話生左你既思想會改變. ...
其實生與不生,均有機會後悔,所以千萬唔好因怕後悔而作決定。你朋友講得啱,生左後可能你會變得非常願意為bb改變你現有的生活,將來的事冇人知,但如真的想生,就必先和老公商量而且一定要雙方心甘情願咁生

moyan  生與不生,均有機會後悔  發表於 12-12-28 08:05

男爵府

講到甘樣,建議你地都系唔好生啦,過你地既2人世界啦,生左小朋友大人會放棄好多野,唔會有甘多自由,你同你老公都中意自由,生小朋友唔適合你地,長輩衣家就話會幫你地湊小朋友,到時間一長左,佢地就會比翻你地,唔會在幫手,因為湊小朋友真系好煩,

KatheQuen  very agree  發表於 12-12-29 12:18

大宅

引用:你地咁鍾意多姿多采嘅生活,都係唔好生喇。

原帖由 咖央 於 12-12-27 發表
你地咁鍾意多姿多采嘅生活,都係唔好生喇。長輩頭一年可能好幫得手,過耐咗佢地體能會越來越差,小朋友大咗 ...
每位母親都是非常偉大的!呢位母親,繼續努力呀,你辛苦,仔女大左會知的,佢地會錫返你的

大宅

引用:Quote:十三魚+發表於+12-12-27+16:00+咁你c

原帖由 fukuoka_saga 於 12-12-27 發表
我30喇 ...
吓,咁你要同c6好好傾吓先,有d犧牲係一定要做,又想有bb,又唔想放棄自己私人時間,即係到時靠曬你,照顧小朋友係件好忙嘅事,如果到時佢真係唔幫手,你會好辛苦,就算你阿媽肯幫你湊,有d嘢都係要父母自己做,如果c6唔肯犧牲,我覺得就唔好生,何必到時兩公婆唔開心,個細路又可憐。

大宅

要想清楚,自從阿囡出世後這八個月我所有放假的時間比晒佢,而且,真係生咗,你老公又話唔想放棄自己的興趣,未必全時間照顧小朋友,你又會唔開心。加上,雖然話長輩湊,但個小朋友係自己,都有責任。另外,提一句,生b都唔容易,有些人好耐都冇,好似我咁,你也可以去(想生bb)討論區。如果決定生,要付出,係責任,不是你喜歡。想自由咪唔生囉。

子爵府

fukuoka_saga 發表於 12-12-27 16:07
我30喇 ...
咁唔好生喇~

佢想生, 但生完又唔理小朋友, 等你理晒, 你到時一定發癲...
媽媽好難會做到生完唔理小朋友, 如果你係好需要私人時間, 而老公又唔幫手, 你要迫住自己照顧小朋友嘅話, 你一定會生活得好唔開心, 從而慢慢就影響埋夫妻關係...

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

fukuoka_saga 發表於 12-12-27 15:50
我同先生結左婚1年多,其實一路都打算生既.
經濟方面冇問題,唔係大富有貴,但養1-2個小朋友可負擔,有自己樓仲 ...

既然你兩公婆都無興趣生bb,就唔好生啦!! 因為你地唔討厭bb,但都唔係愛bb..你地心態只係當佢玩具,好得意,到左真係要照顧bb個時,你地就唔想要了,可能仲會因為照顧bb而搞到大家都堅持己見,搞到嘈交就唔好,
同埋,,呢個時勢好多人都唔生啦!! 既然你兩個都只係看重自己,就唔好生了!!!

Cutemom0808  到point  發表於 12-12-28 15:46
WONGKIK    發表於 12-12-28 08:32

大宅

you enjoy your lifestyle instead of being a mother/father... 有工人湊都要自己跟進.

首頁

尾頁

跳至