跳至

首頁

尾頁

子爵府

想請印傭湊bb, 有冇邊間公司靠得住?

大宅

回覆 Almaz 的帖子

邊間好就唔知...不過就唔好去華都X舍。
之前講過話兩年內任換....點知到我想換姐姐佢又話要收錢 (八折)...
冇誠信。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:想請印傭湊bb,+有冇邊間公司靠得住? +

原帖由 Almaz 於 13-01-03 發表
pm 俾你,我用咗口呢間有8年啦

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

置樂,m記對面個商場,一上電梯轉右再轉右,叫 "蘭婷"

大宅

引用:Quote:原帖由+Almaz+於+13-01-03+發表想請

原帖由 cmsm 於 13-01-03 發表
置樂,m記對面個商場,一上電梯轉右再轉右,叫 "蘭婷"
係呀,我請最近個姐姐都係用呢間,跟進得OK, 個姐姐都好好。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+cmsm+於+13-01-03+發表置樂,

原帖由 Gracen 於 13-01-03 發表
係呀,我請最近個姐姐都係用呢間,跟進得OK, 個姐姐都好好。
你好新會員

大宅

引用:Quote:原帖由+Gracen+於+13-01-03+發表係呀

原帖由 kiki523 於 13-01-03 發表
你好新會員
哈…… 你好呀

別墅

千萬唔好去陽光。黑店!

別墅

引用:Quote:原帖由+Almaz+於+13-01-03+發表想請

原帖由 cmsm 於 13-01-03 發表
pm 俾你,我用咗口呢間有8年啦
唔該pm我。謝謝!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Gracen+於+13-01-03+發表係呀

原帖由 kiki523 於 13-01-03 發表
你好新會員

侯爵府

回覆 cmsm 的帖子

PM 我拉

複式洋房

回覆:僱傭公司

陽光點黑法?

別墅

回覆:僱傭公司

其實你星期六或日,平日都得,自己去華都所有公司門口行行,見邊間門口會最多工人坐系度傾計,你就去邊間問問。試問一間公司既老板對員工好或唔好,系梯員工既凝聚力,員工放假其他街唔去,會去公司坐下,玩下,亦覺得公司卑員工有歸屬感。而且可以反應他們既社交圈子比較單純

我曾經就系一個咩都唔識既媽咪,想請工人照顧出生bb,周圍聽到傭人對小雇主點點點,真系心驚膽戰。試過同相識既朋友去相熟既公司搵,不過都覺得嘛嘛,最後用呢個想法自己嘗試系華都走左幾個圈,結果搵到公司,亦系公司內搵到工人,宜家用左5年。

所以我覺得樓主都系自己去試下行行,看看 再問問,或許可以自己都做到決定。因為甘樣既貼真系好多

別墅

引用:陽光點黑法? +

原帖由 pyalisa 於 13-01-06 發表
陽光點黑法?
我就生時係陽光簽佐個姐姐。in時好適合我心水;係香港做佐10年、識講基本廣東話、有照顧過2個bb的經驗、30幾歲、個樣老老實實。俾完錢、仲有1個月要生、陽光打俾我話個姐姐失蹤、會幫我安排第二個、但唔知幾時有人。叫我等下。
我寫信去消費者委員會度投訴、之後陽光打俾我、揾佐個22歲、連蛋都唔識煎、一句英文中文都唔識、所以電器都唔識的印庸俾我。:;pppp:

大宅

回覆:sunsetboulevard 的帖子

我都有同你一樣嘅經歷,又係陽光。
當時我簽左比晒錢,隔左兩個星期之後佢先同我講姐姐唔肯簽,要換另一個比我。
我死都唔肯,最後退到錢。

別墅

引用:我都有同你一樣嘅經歷,又係陽光。 當時我

原帖由 Gracen 於 13-01-06 發表
我都有同你一樣嘅經歷,又係陽光。
當時我簽左比晒錢,隔左兩個星期之後佢先同我講姐姐唔肯簽,要換另一個 ...
我當時要求退錢、陽光唔肯。我就去消委會投訴、好采有受理。陽光先唔知去邊度揾個姐姐俾我。雖然唔掂又遲佐2個禮拜先到、好過無了期等落去。
真係黑店!

大宅

我而家再請都寧願幫襯細間果啲,呢啲連鎖式等你比左錢之後就乜都唔理,完全不負責任

男爵府

我都係,不過我係元朗個間,兩個sales為咗爭分紅,搞到我無咗個見啱嘅工人,好彩我嘈得到佢哋全數退還手續比我咋!
一句講晒收費貴,服務又差。

男爵府

回覆 Gracen 的帖子

乜原來可以退到錢架 ! 我又係咁呀 ! 話說我10月生bb, 7月頭係陽光見左個幾好既完約印, 咁簽約俾哂錢, 第二日已經打俾我話姐姐突然唔肯簽, 咁俾哂$, 冇計啦 ! 再過多幾日又話有另一個更好既, 見完又ok啦 ! 又過左幾日, 又話有問題唔得, 已經發哂脾氣啦我(心唸自己已經領左野), 如是者又要再等......又過左2個星期, 又見一個, 當時已經冇咩心機見, 我同佢講, 你個姐姐真係做先叫我黎見啦, 唔好浪費我時間, 次次見完又唔得, 佢地講左好多次唔好意思, 交戲交到足 !
慢慢地又過左一個月, 又話有另一個黎左香港個幾月, 因為太太突然俾人炒左, 冇野做, 唔請工人啦 ! (我咁耐以黎一共簽左4個姐姐, 4個到最後都有唔同問題話唔做)
ok, 咁見佢啦, 話佢呢個仲要還錢, 一定唔會唔做, 一定好有心機添 !
因為已經過左成個月, 如果再唔ok, 簽証可能出唔到係我生bb之前到 ! 咁咪唯有要佢啦 ! 見既時間咩都話識做, 冇湊過new born但自己都一個5year既仔仔, 所有湊bb既野都識, 咁咪ok囉 !
到姐姐真係到左我屋企, 問佢識做d咩, 都係咩都話識, 但當真係要做, xyz......咩都話唔知, 唔識 ! 中文又唔識講, 但我會學架太太.....等 !!! 頂, 我請個人返黎係要佢做野, 唔係請個人返黎教佢野, 連好機本既野都唔識, 連鐘都唔識睇 ! 都唔知佢30年黎點過 ???
到bb出左世, 都差不多個幾2個月(我差不多要返工), 要交俾佢開始照顧, 佢竟然同我講, <bb咁細, 我唔夠膽抱, 唔要抱呀太太...... !!!!!!>
我簡直晴天霹靂 ! help......................咁我請你返黎 ?????!!!! 我點放心俾你一個人湊我個仔 !

大宅

引用:回覆+Gracen+的帖子 乜原來可以退到錢架+!

原帖由 ka091011 於 13-01-08 發表
回覆 Gracen 的帖子

乜原來可以退到錢架 ! 我又係咁呀 ! 話說我10月生bb, 7月頭係陽光見左個幾好既完約印, ...
睇嚟呢個係佢地慣常嘅做生意手法,真係超唔負責任。

我當時係剛剛生完BB,之前個姐姐突然唔做,於是搵陽光幫手。佢都知我趕,新姐姐要我完產假加大假前到埗。

未比錢前就乜都話得,到比左錢就淨係識叫我等。攪到最後我返工之後要請住本地鐘點日日嚟full time幫手

首頁

尾頁

跳至