網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

其實我見好似真係得番神州集運係EMS而唔洗附加費

大宅

畀面勳章

可能因為唔同集運唔同做法/唔同地區關係啦

複式洋房

神州集運好用嗎?

洋房

咁我想問 廣速送貨大約幾耐呀? 因為我12月29比左錢叫集運用ems送.
但原來佢自動幫我轉左用廣速送囉. 到宜家1月7都未有消息.
睇物流信息又未到香港, 根本都唔知宜家我d貨係邊度... T_T

洋房

同埋呀...諗住用京廣送貨去公司又平又快[今發明至].
點知前排假期關係, 搞到京廣送貨要成幾日, 搞到要親自去門市拎
宜家仲衰, 首重要成RMB20/1kg, 好貴!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

Kabyinrd 發表於 13-1-7 15:51
同埋呀...諗住用京廣送貨去公司又平又快[今發明至].
點知前排假期關係, 搞到京廣送貨要成幾日, 搞到要親自 ...

我見京廣加價加得太瘋癲.......我今次轉圓通, GOOD LUCK TO ME!!!

noproblemom  我啱啱用過圓通送香港商業地址, 好OK呀!  發表於 13-1-9 15:03
今晚又OT!!!!

洋房

京廣真係好衰! 服務又差, 又要加咁多! 圓通我未試過呀... ><
麻煩你可唔可以話返比我知圓通要幾多日先收到貨?

bastet  剛付款集運, 今日發, 到貨話你知, OK!!  發表於 13-1-7 17:12

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

回覆:大家最近有冇用ems 送住家

我依家越嚟越亂打算今次集運用ems自己試試先,因快遞依家上門又係加再計計邊樣最抵

⋆☆知足常樂

伯爵府

畀面勳章

bastet 發表於 13-1-7 15:56
我見京廣加價加得太瘋癲.......我今次轉圓通, GOOD LUCK TO ME!!!
聽聞圓通亂收附加費,商業區是不用收,但有些圓通職員送貨時要求買家比,某集運已停用佢了.

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

zone 發表於 13-1-7 16:21
聽聞圓通亂收附加費,商業區是不用收,但有些圓通職員送貨時要求買家比,某集運已停用佢了. ...

集運同我講圓通有HK$30 到付的附加費要香港比......咁我係荃灣OFFICE, 京廣都話要比20人仔! 京廣咪仲衰, 之前唔使比架!!

今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

WiNniE_726 發表於 13-1-7 16:17
我依家越嚟越亂打算今次集運用ems自己試試先,因快遞依家上門又係加再計計邊樣最抵

...

而家連我OFFICE京廣都收20蚊, 計落真係用EMS差不多
今晚又OT!!!!

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:zone+發表於+13-1-7+16:21+聽聞圓通

原帖由 bastet 於 13-01-07 發表
集運同我講圓通有HK$30 到付的附加費要香港比......咁我係荃灣OFFICE, 京廣都話要比20人仔! 京廣咪仲衰, ...
問題係圓通個附加費唔係公司收,圓通公司唔知架,係圓通圓工屈人的,而京廣係公司通知集運要收,分別係一個屈人一個唔係。

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

Kabyinrd 發表於 13-1-7 16:00
京廣真係好衰! 服務又差, 又要加咁多! 圓通我未試過呀... ><
麻煩你可唔可以話返比我知圓通要幾多日先收到 ...

我收到貨啦!!
昨晚發, 今日lunch 就收到, 哥仔仲好有禮貌
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

zone 發表於 13-1-7 17:39
問題係圓通個附加費唔係公司收,圓通公司唔知架,係圓通圓工屈人的,而京廣係公司通知集運要收,分別係一個 ...

但今日收的30蚊, 係集運通知我比的, 即係公司知啦!

咁計........我買左18kg野,發京廣要142人仔(included20附加費), 但圓通而家係100人仔加hk$30 附加費到付, 都係圓通抵d!
今晚又OT!!!!

伯爵府

畀面勳章

bastet 發表於 13-1-8 12:13
但今日收的30蚊, 係集運通知我比的, 即係公司知啦!

咁計........我買左18kg野,發京廣要142人仔(included2 ...
如你打去圓通總公司,佢地會答你不需要收附加費架,集運話你知要收,有無講明邊個地區要收呀?,有些集運知某些圓通員工屈人錢,就一早通知要收,但又講唔正確邊到要收,係因為佢地唔知邊個員工會屈人邊個唔屈,咪寫要收,如唔收就係人地好彩囉.

大宅

babykingdomac 發表於 13-1-6 18:01
神州集運好用嗎?

好用呀! 我一直都用佢! 先排慢左啲, 但之後又好返喎! 同埋都幾平!

上一次9.X KG, 好似加埋RMB54, 用EMS, 冇附加費, 都係幾日就到屋企喇!

男爵府

回覆 sexymami 的帖子

過兩KG 都無收附加費嗎?

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

zone 發表於 13-1-8 12:59
如你打去圓通總公司,佢地會答你不需要收附加費架,集運話你知要收,有無講明邊個地區要收呀?,有些集運知某些 ...
圓通話係新界就收, 唔理office定住宅
今晚又OT!!!!

伯爵府

畀面勳章

bastet 發表於 13-1-8 16:33
圓通話係新界就收, 唔理office定住宅

我唔知你從何得知,但係如果圓通真係有交帶,就唔會有集運話佢屈人錢所以停用佢,重有集運唔知邊到要收邊到唔洗收,所以未能正確答到客人,京廣講明要收,個個集運都能夠話到比客人聽要收幾多,如果各位有疑問問問你地的集運知唔知邊區要收邊區唔洗,但有些情況集運都唔知,集運答左唔洗,但到貨後又要,呢d事情都發生唔少.最後我唔覺得集運會唔做生意去屈圓通屈人錢囉,對佢自己都無好處.

大宅

rabbitzkt 發表於 13-1-8 16:20
回覆 sexymami 的帖子

過兩KG 都無收附加費嗎?

冇喎!我係新界仲要唔係鐵路沿線,之前圓通仲要收我10元附加費。之後仲話加到20,咁又開始有Ems, 咁我就轉左用Ems, 12月頭一次佢冇收,之後哩到見到有人話開始要收。

跟住12月尾再用左1次,都冇收喎!咁我就冇問佢呀!但佢網頁都冇話要收!

唔知係咪唔同地區呢?

首頁

尾頁

跳至