夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解會有咁既屋企人? 次次都係要錢

次次我99屋企人上來or打電話來永遠都係要錢. 今次又輪到我叔仔, 佢要求我老公再供佢讀書(part-time), 一年5萬, 供4-5年. 我問佢你自己有份工, 點解仲要你阿哥比, 佢答得好精彩, 我要使, 要去旅行, 仲要儲蓄既嗎 , 老公話既然係咁, 你賣左層樓有好多錢留, 佢又話d錢要來買新樓用. 你阿爺啊...層樓我地既, 賣完d錢就你要, 而家要讀書又要我比. 我99仲 , 佢話做阿哥既照顧細佬妹係應份既, 仲鬧返我, 當初叫你落左個仔既啦, 唔係你地就可以供我細仔去外國讀書, 使咩佢留係香港(大佬, 個個係你既仔, 你要我唔要我既仔去養你既仔 ). 我知老公好唔開心, 而我都好慶, 但又唔可以同老公講, 唔想佢更加傷心. :-( :-( ......錢錢錢.....點解吓吓都要講錢 :-( :-( :-( :-( :-(

別墅

Re: 點解會有咁既屋企人? 次次都係要錢

咁你地會唔會供你老公細佬去讀書

男爵府

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

咁冇道理都有,得罪講句,佢哋有無
當你哋係自己人? 俾我就斷六親,各行各路o

你99都很離譜,咁樣講嘢o

大宅

係咪人黎家! 'o甘'都得???
我吾會供佢, 叫佢自己搞掂. 你話佢冇錢好窮就話'姐'! 好窮我都只會供一部分, 其餘叫佢搵工自己搞掂. 佢讀成書養返你地咩!
仲要講到認份'o甘'. 我好 agree Casablanca 話斷六親,各行各路, 你比得今次, 下次咪幫佢娶老婆, 包生仔!

民房

SIUWA

你奶奶人黎架?叫個新袍落仔?有無搞錯呀,你老公唔係佢個仔呀,我係你一定話比老公知,唔好話 5 萬, 5蚊我都唔比呀,唔好話你係新袍,連我LEI個外人都"鄧"你嬲呀

大宅

Evea 寫道:

如果佢讀到, 當年就供左佢去外國讀, 但問題係佢讀唔到, 會考考左3年, 最高分都係3分. 佢話點都要拿張大學証書, 唔理讀幾多年 :-( :-( 我老公話如果佢讀到, 佢點都會幫, 問題係佢要讀幾多年先?? 以前我set左底線, 如果佢會考成績ok, 我地一定供佢去外國, 問題係佢請左好多補習都考唔好. 而家佢就話你唔好理我, 總之一年比5萬, 幾年後佢一定比張証書我地睇
我老公當年有想過如果佢細佬真係要去外國讀, 佢會比自己既仔讀政府學校, 將錢留比佢細佬.

子爵府

嘩~ 你奶奶都好癲喎, 要人地落仔, 用d錢去養佢個細仔, 你老公唔係佢親生架, 咁都得~ 佢細仔有手有腳, 點解唔自己搵錢讀書, 做咩要個大佬供佢讀, 你地兩公婆好有錢架咩, 有錢到可以養埋個叔仔, 供佢讀書, 幫佢供樓, 包佢結婚生仔架~

我係你, 我唔會so佢地lo~ 叫佢自己搵錢讀, 點解一定要大佬比錢佢讀書jer, 又唔係欠左佢, 佢讀完書, 係咪一定要報答番你地先~ 彩佢都傻啦, 繼六親吧~

子爵府

siuwa...吓~ 你老公都好愚蠢喎~
siuwa 寫道:
[quote]
Evea 寫道:

如果佢讀到, 當年就供左佢去外國讀, 但問題係佢讀唔到, 會考考左3年, 最高分都係3分. 佢話點都要拿張大學証書, 唔理讀幾多年 :-( :-( 我老公話如果佢讀到, 佢點都會幫, 問題係佢要讀幾多年先?? 以前我set左底線, 如果佢會考成績ok, 我地一定供佢去外國, 問題係佢請左好多補習都考唔好. 而家佢就話你唔好理我, 總之一年比5萬, 幾年後佢一定比張証書我地睇
我老公當年有想過如果佢細佬真係要去外國讀, 佢會比自己既仔讀政府學校, 將錢留比佢細佬.[/quote]

複式洋房

使乜理佢地呀..一毫子都唔好比添呀..
而家係佢要讀書,關你地乜事呀??
仲要d咁嘅態度,你地欠佢架??
做細嘅大哂呀.. 佢要儲錢去旅行,你地唔使呀????佢憑乜要你地供呀??

好似我6299咁,每次見面都係同我地攞錢(我地已經比咗家用佢),攪到我地好大壓力,我地都有小朋友要養,邊個幫我地呀???有錢都留番比細路啦...

我老公就係太好人,唔敢開聲反對,佢地一家就蝦我地啦..比得一次就有第二次,人地唔會理你生死,所以千其唔好開咗個頭,我而家唔理佢地屋企人講乜,最多當識小d人者..

一定要企硬..

大宅

唔係嘛...
有d咁的親戚真係......
其實係叔仔個腦係咪有問題呀 ?
為咩讀書佢讀到short左呀 ?
自己知唔知咩事呀 ?
努力工作再進修唔係更好咩 ?
唔一定讀大學先叫好
起嘛識做事的人
個人都成熟啦
下下問人攞錢
唔會珍惜同長進呀

大宅

你老公唔係你99親生架?
你地自己都有一頭家啦,如果佢細佬生生性性都仲有得諗丫,但佢地講到好似好應份咁,有問題定係傻架?

大宅

為左下半世你地屋企仲有好日子過
快 d 同佢地反面 la
你 99 個腦都有問題 ga ?-( ?-(

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又一極品99!!!

子爵府

好媽媽勳章

其實人係自私既動物...讀書係好...不過而家唔好理佢讀書唔讀書...而家應該係你地自己計算下你地既家庭開資...計算下將來...每年五萬...如果你應承佢...咁你每年就要比幾萬元出黎...小朋友可以讀政府學校...但係如果你地既小朋友可以升上大學...咁佢既學費...你地都要負責...你叔仔係你老公既細佬...但係你小朋友...係你老公既仔女...要照顧...都要照顧自己既仔女為大前題...

[url=http://lilypie.com][img]

水晶宮

佢地傻傻地, .........???
咁都講得出!!
使唔使比埋錢佢娶老婆!!!!! :tongue:
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

佢地一家都真係痴痴地!!

我細妹, 佢入左poly讀diploma, 之後有機會讀年半full-time就可以攞埋學位, 佢係一邊工作(full-time)一邊讀書(都係full-time), 仲要係自己儲錢比學費, 一年十萬!!!! 咪又係咁, 我媽咪一早講明, 係佢要讀埋呢年半既, 佢要自己儲學費, 最多我阿媽幫下佢手儲, 但最大果舊都係要佢自己比, 而家讀左一年啦, 仲有半年, 呢一年佢真係好辛苦, 好彩佢做野果度體諒佢, 比佢係考試前休息一星期比佢溫書, 而且亦都就佢返學時間黎編更表, 但係佢真係好辛苦, 朝早9點返學, 晏晝5點先放學, 返hall休息幾個鐘就去返夜更, 11點返到朝早6點, 休息幾個鐘又返學!!
見到佢成個人落晒形, 有時幾個月都見唔到佢一次, 都係靠電話先知佢而家點! 病左又冇人照顧到佢!

呢d肯讀書又肯捱既人, 先值得比錢佢去讀, 真係最衰我冇乜錢, 如果唔係我都會幫下手!!!

至於妳果個叔仔同佢阿媽, 叫佢地收皮啦, 想讀書, 叫佢自己儲錢啦, 再唔係咪叫佢阿媽比錢佢囉, 咁鍚佢咯!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

畀面勳章

咁樣的細佬幫佢等於害佢.踢佢出去捱下先得.

別墅

有d 奶奶就係咁唸, 覺得如果唔問個仔攞錢d錢就會益晒個老婆, 你99都應該係咁唸, 所以叫個細仔問你老公攞, 一年五萬, 虧佢問得出, 莫講話咁大筆錢, 即使問人攞五百都唔好意思啦, 但如果係你99有咁的唸法都話佢年紀大, 但點解連你細佬都係咁唸? 你老公同佢感情好唔好? 咁大個人都唔化
因為愛...所以等待...

男爵府

好媽媽勳章

你奶奶同叔仔都好過份喎...你既bb都係佢o地既孫&侄仔喎!!
呢do甘既說話都講得出...真係....梗係1個仙都唔好俾啦!!
o甘衰o家!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

首頁

尾頁

跳至