親子旅遊

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

1.
The Little Big Club (2:30 – 6:00 pm)

-
去遊玩那天仍是馬來西亞的schoolholiday, 但是weekdays 的日子, 遊人很少, 每個game 玩幾次都有時間剩

-
之前上網問過, 所有遊戲沒有身高限制, 是不對的, 像碰碰車就要110cm才可玩了

-
食方面, 可以的話, 食飽才玩會好一點, 因園內所提供的食物, 只能充飢, 熱狗的包是又涼又硬的

-
3歳以上小童要買飛, 但好像不想賣給我的, 可能我小朋友望落唔似3, 我們感覺賣飛那位好像覺得我們浪費金錢

-
工作人員都好nice, 而這地方較這適合年幼的小朋友

2.
Legoland (11 am – 5 pm)

-
我們是在KSL 乘的士到Legoland, 基本上, 酒店個staff 會半推半就咁叫你搭blue taxi (貴啲), 我們最後跟taxi driver RM 50, 如果 buy meter 其實都是 RM 52.X. 早知講平啲, 不過遘真, 藍的都幾好坐

-
買入場券, 之前print toysrus voucher 諗住買7折飛, 不過落的士已有人賣group tickets,原先佢地開價RM 100, 但我地話7折就不用了, 佢地就即減到 RM 90, 成交; 我們想買小朋友飛, 但那位先生又係話我個小朋友不用買, 今次我們就沒有再去排隊買小童飛了, 又或者, 他們沒有賣小童group tickets, haha

-
http://www.toysrus.com.my/inside/LEGOLAND.htm

-
最大locker size 30 x 18 x 18, 一日租金 RM 40

-
雖然仍是 school holiday, weekdays 遊人不算多

-
遊戲方面, 比較適合6歲以上的小朋友

3.
KSL Hotel

-
Check in , 只是等4/5no. 都要半小時

-
Service 不是太好, staff 不太能溝通, 明明之前經agoda 已經 full payment, 但個staff又話我沒有俾, 要收 RM 255, 仲要俾cash, 跟住我地多幾次, 已為ok, 又叫俾錢, 跟住叫埋老公講, 講多幾次, 再問先話有record 俾咗, 老公話, 仲要收cash, 難道自己入袋??

-
雖然房間ok, 但有塵, 沒有毛巾 (但俾你都唔敢用la)

-
最神奇的是, 浴室有浴缸, 四周沒有防水的設備, 點小心沖, 都會全個浴室濕晒

-

4.
新加坡

-
我們住的是 V Hotel, 酒店是方便, 但真的太細, 沖涼地方得 24 x 36吋咁上下大, 有小童就不方便了

-
小童90cm以上要買MRT ticket, 不過沒見過查, 但我個小朋友還沒有90cm

-
我們買的是standard tickets,可以搭6程車, deposit 10 cents, 會在第3程車refund, 6程就平10 cents, 但要每次增值, 有少少不方便

大宅

回覆:hobby 的帖子

補相

男爵府

thx ar~

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

多謝分享~

男爵府

睛靈勳章

回覆 hobby 的帖子

多謝你分享!!

我easter會去, 想問問你一些問題

1. Little big club 你係現場買飛? 你由ksl坐什麼車來回?如坐taxi要幾錢?

我同你一樣住ksl及v hotel, 不過, vhotel係3人房, 希望好少少(地方), 因我是2大2小入住。

2, little big club你有無去哂2個地方玩? 2個都ok嗎? 

3。legoland可現場買飛? 你原先想用toyrs的7折, 係唔係上網印張voucher及帶埋hk的toyrs card?  

4。 legoland玩完你坐什麼車回ksl, 如果的士易book嗎?  之後重有無去ksl附近地方玩? 有無好介紹?

因為我最煩惱係ksl與legoland及little big club既交通問題。

5。什麼是standard ticket? 

真唔好意思, 問咁多問題!!!

thanks!!!!

Jamiebearbear  I want to know too  發表於 13-1-6 18:50

大宅

回覆 WinkyLee 的帖子

Here's my schedule, 其他資料會再補上

Day 1

12:30 包車: SG airport – KSL Hotel 放行李 (~2:00) - TheLittle Big Club (~2:30) – 777 Hawker center dinner(~6:30) - KSL Hotel check in(~8:00)

Day 2

Taxi – legoland - 包車 (~5:00) – V Hotel(~6:30) – Old Airport hawker center dinner (@Dakota MRT)

Day 3

Singapore ZOO – Little India – dinner @ Marche (@Somerest MRT)

Day 4

China Town – City Square Mall (@Farrer Park MRT) – airport to HK

瑪瑙宮

好媽媽勳章

回覆:馬來西亞 The Little Big Club, Legoland, KSL Hotel 及新加坡 小小分享

Thanks for sharing

男爵府

剛在聖誕節假期跟團,住了兩晚KSL(旅行團標榜當地五星), 唔知係咪聖誕,執房d人忙得滯,廁所內日用品膠袋仲未執,又冇refill. 水吧櫃有麈,床單有銹漬,毛巾有陣噏味(c6講),好彩帶定比個女。到第二朝,同reception千叮萬囑執房,第二晚好好多。不過下次再住呢間,咪攪!

公爵府

回覆:馬來西亞 The Little Big Club, Legoland, KSL Hotel 及新加坡 小小分享

想問下Little Big Club有咩玩㗎? 係咪for小朋友㗎?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:剛在聖誕節假期跟團,住了兩晚KSL(旅行團

原帖由 feita 於 13-01-07 發表
剛在聖誕節假期跟團,住了兩晚KSL(旅行團標榜當地五星), 唔知係咪聖誕,執房d人忙得滯,廁所內日用品膠袋 ...
KSL 巧多bad comments , 祝我地已 book 的好運

大宅

Hi Hobby

多謝你既分享我第一日行程都同你好相似, 但如果我去埋Hello kitty town 會唔會好趕呢?
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

回覆 lovelyfrog 的帖子

如果好似我去個日咁少人, 一定玩得晒

大宅

引用:1.The+Little+Big+Club+(約2:30+–+6:00+pm

原帖由 hobby 於 13-01-06 發表
1.
The Little Big Club (約2:30 – 6:00 pm) -
去遊玩那天仍是馬來西亞的schoolholiday, 但是weekdays 的 ...
好多謝你分享行程!我下星期出發呀!仔仔2.5歲,legoland會唔會冇野啱玩?11:30-6:00會唔會太耐?另little big club+hello kitty, 12:30先到夠時間玩嗎?thx thx

大宅

回覆 starz~ 的帖子

係呀, 比較啱小朋友, 除非係hello kitty fans la,

here's the web site
http://www.playtime.com.my/

入面其實好似冒險樂園+play house 咁, 只不過所有主角換晒做kitty 及其他人物, 場地不大, 一眼睇晒, 但小朋友會好開心

大宅

回覆:hobby 的帖子

另想問玻紙在港唱,咁馬幣在新加坡機場唱嗎?用港紙唱嗎?大約要唱幾多?thx

公爵府

引用:回覆+starz~+的帖子 係呀,+比較啱小朋友,+

原帖由 hobby 於 13-01-07 發表
回覆 starz~ 的帖子

係呀, 比較啱小朋友, 除非係hello kitty fans la,
唔該你呀, 咁我估我唔去喇, 我得兩個大人去咋

大宅

我2月27出發呀, 希望個日都冇咩人就好啦
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

回覆 WinkyLee 的帖子

1. 我是包車的, 搭的車 (就算是貴的藍的)應不超過rm 60
2. 只去了 little big club, 因為囡囡不愛kitty
3. yes, legoland 可現場買飛; 是的, 我原本打算用網上print 的voucher + star card 去買7折飛
4. 玩完legoland 就包車去singapore, 沒有去其他地方了, 找的士應該legoland易過hello land 嗰邊, 因遊客較多
5. singapore 的standard ticket 是搭mrt 用的, 你可以參考以下個link,
http://www.smrt.com.sg/RiderGuide/Tickets.aspx

大宅

回覆 feita 的帖子

除了廁所地下條毛巾, 就沒有其他的了, 成間房都是塵 ... 最多值3-3.5星

大宅

回覆 pekkle321 的帖子

有小部分遊戲都玩到, 我囡囡below 90cm, 可以玩driving car (junior), 坐小火車, 坐船, 砌 lego, 睇4d, 慢慢玩, 唔駛趕時間咪仲好

首頁
12345...8

尾頁

跳至