跳至

首頁

尾頁

複式洋房

預產期是1月25日呀,有人同我一樣嗎?

Hi,您們好!
我第一次做mama.預產期是1月25日呀.今日剛10wk.有人同我一樣嗎?
2wk前

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 預產期是1月25日呀,有人同我一樣嗎?

carben:
我小B同你個B一樣都係25/1預產期!Nice to meet you!
8w有2.8cm? 好勁喎!我8w1d照只有1.5cm,多數因為我唔食野之過! :-P

我無睇政府醫生,因為預左去私家醫院生,費事成日請假睇醫生!但聽聞好多媽咪都會政府私家兩邊睇!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

複式洋房

Hi Harubi,
sorry,我記錯呀,2.8cm係6w2d時嘅胎囊總長,8w2d時b長係1.9cm至啱,hahaha...
我睇c+會喺sat同老公一齊去,政府暫未開始睇.不過多個人睇住bb都無壞啫.d test同講座如果政府免費同時間啱,就唔使自己比錢參加嗎!
你都係第一次做mama嗎?你會去邊間e院生呀?上個wk我同家姐(家姐亦係大肚婆)參觀過聖德勒撒,新裝修過,d rm都ok,但nurse提醒bb係唔比離開育嬰rm嘅,同埋8成係國內mama.
無胃口食嘢嗎?我夜晚胃口都比以前差咗,惟有日頭食多少少啦.同埋有食喺家計會買嘅葉酸supplement.
harubi,為咗小b,努力食多d有營養嘅嘢啦,最多分多幾餐食囉.

子爵府

carben:

早晨呀!嚇死我,以為我個B真係好below standard添!

係呀,呢個係第一胎,本來諗住去荃灣港安(近屋企),但聽朋友話沙田仁安好D,所以會去仁安。就算去私家都好難避免隔離床係大陸媽咪,但朋友話負擔得起去私家生的大陸媽咪都係比較有錢的,衛生都會好D喎!

早餐午餐都食到,但晚餐食完十餐有八餐都會嘔返出黎,所以有時夜晚索性唔食,免辛苦! 有BB前兩個月巳經開始食葉酸,原來都食左差不多四個月了!

下一次會7月6日見醫生,你呢?

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

複式洋房

早呀, Harubi.

c+ e院可以約時間參觀的,通常sunday pm會比較方便,你可以比較吓先.聽講7月嗰期”孕媽媽”會介紹各c+ e院,你留意吓啦.

個天對我都唔錯,暫時都無嘔過,最多都係黃昏時作悶啫.夜晚胃口就差d,所以食少d.不過會食多d菜同生果補數.我最憎食葉酸丸,因係膠囊,食完一陣之後會”urd”番d膠味出來,好難頂.不過一次過買咗十個月貨,無法啦.你有無食鈣丸呀?

c+嗰度會7月17日做oscar.政府嗰度會7月8日交文件,未知幾時會見e生.你會唔會做oscar呀?

開始發覺而家行得耐會腰骨痛.噚日行街行咗3個鐘,右邊pat pat近尾龍骨位便開始有d痛.bb再大d時唔知會點呢!

子爵府

carben:

我之前去過仁安,的確好似酒店咁好環境,都無乜野擔心,揀左就費事周圍睇了,好懶! :-P

醫生無叫我食鈣片喎,淨係叫食葉酸。

7月6日見醫生時夠11星期,佢話到時先話佢知想唔想度頸皮,大約2-3天就約到,考慮清楚先決定。我宜家29,小B出世時我就係30歲,醫生話應該出問題的機會好細,但如果想安心就做,所以應該都會做!

Touch wood,我D骨又無特別痛喎,行街唱K食飯睇戲都好自在,係唔可以跑住追巴士囉。你如果唔舒服就唔好出咁耐街,或者行一陣就要抖下啦!加上宜家天口咁熱,大家都要小心!

呀,上次去荷花親子中心買底底時,果位Sales Auntie話如果有腰痛尾龍骨痛就要開始帶媽咪腰帶,你可以試下!

複式洋房

Hi Harubi,

子爵府

唔睇其他醫院只因為懶,咁你會揀邊度生?

未有參加BB會呀,慢慢都唔遲,因為宜家都唔會買BB東西住。其實我地諗住除左大件的物件外,其他accessories會請奶奶在日本買,心理上覺得開心D!又可以俾機會奶奶替BB購物,佢開心時我又開心!

D同事宜家見我在公司行快兩步就即刻鬧,拿個Box File又話唔好,用大打窿機又話唔准,但我都無理,照做!

你住響邊區?返工遠唔遠?我住深井,返跑馬地,好似好遠,但其實一個鐘到啦!

複式洋房

Harubi,

如無意外會喺瑪麗生.

你奶奶住喺日本嗎?定係去日本旅行?喺日本買梗係好啦,選擇多d又靚d mah!我老公本來都想9月襯住未生去日本玩順便買b嘢(如果我情況許可嘅話),但所有人都叫我唔好,寧願等b出世之後一齊去,況且而家又唔可以食魚生同浸溫泉.所以諗吓佢地講得都啱嘅.
老公今日去咗睇b床,be be dream嗰d幾靚.朋友話7月尾會減價.到時可以訂咗放喺倉先,遲d先送貨.

我剩係同老細同幾個同事講咗我大肚咋,諗住遲d先報personnel.我都係工作照舊,只係一次過唔會攞太重嘢.

我住愉景灣,返九龍塘,都係一個鐘左右.返工多數會搭巴士,避免搭地鐡,無位坐又迫.放工無咁多人先會搭地鐡.你呢?你都要小心d人亂撞呀!

好眼瞓啦! bye bye!

禁止訪問

睛靈勳章

複式洋房

Hi Applecarey,

我都"鄧"你開心呀!

即是你都係會

子爵府

Applecarey>

歡迎你呀!雖然好大機會我地三個的BB不會在25/1出世,但都係個好難得的緣份!但請問點解預產期會改的?

Carben>

我老公係住響香港的日本人,我老爺奶奶係住響日本的日本人,佢地無乜機會同BB見面,所以佢地好開心可以幫BB準備日常的東西!

DB最近的醫院是否瑪麗?我同你都住響一個好似好遠的地方,無錯,大家都要小心!

禁止訪問

睛靈勳章

複式洋房

Harubi,

hondoni?!咁你個b咪係中日混血兒囉!改名會唔會難d呢?
你日文很流利嗎?我都有學,不過太懶,所以未pass3級.hahaha...

交通上來講,最近db嘅其實係瑪嘉烈,但家姐話唔係幾好,於是諗住去廣華,點知又full晒.九龍區產科較出名嘅就係QE,不過真係好唔方便,於是便轉駄去港島區嘅QM嘞.搭船到中環,再搭小巴或的士就到.

Applycarey,

你住港島區嗎?

禁止訪問

睛靈勳章

禁止訪問

睛靈勳章

子爵府

Applecarey>

非也,我住深井,carben先係住DB!你住南區,三個都係住響遠離市區的地方!哈哈!

原來預產期最後都會決定於BB的大細,咁如果我係第一胎,一向經期都準,mark低左最後一次M係4月20日,預產期是否應該唔會因為BB大細而改變?

Carben>

我日文不是太好,識聽識睇但講得唔好,因為老公學廣東話就我,又係一句,係我懶,哈哈!

改名方面,其實老公仲響拍拖時佢巳經改好個名,但收埋左好多年,今年我地兩個玩夠先至開工做BB,但個名幾係女仔,所以如果驗到係男仔就要改過,但佢巳有心水,是但啦,最緊要個漢字唔好太古怪就得!

其實我比你地諗少一樣野,就係我唔駛煩個英文名!煩少樣!Hehehe...

複式洋房

大家好呀!又到食飯時間喇!

Harubi,

你老公拍拖時巳經改好個b名咁早?!!咁佢真係恨有bb恨

禁止訪問

睛靈勳章

禁止訪問

睛靈勳章

首頁

尾頁

跳至