跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 預產期是1月25日呀,有人同我一樣嗎?

Carben,

係呀,我地拍拖時想快D生BB,但結婚後又好鍾意二人世界,大家同意唔生BB,我結婚時得24,玩左差唔多五年後,近年老公又父性大發,見到朋友的BB多又想生返個,所以攪到29先黎大肚,30先生仔!所以話,生仔係會傳染的!哈哈!

日本的出生率其實都好低,近來係日本的新聞話題,得1.25,當然好過香港的0.9,但要咁少小朋友來支持日本呢個出名長壽的國家,其實係好唔足夠!你見好多後生couple有BB,老公話好多都係意外黎嫁!

今日的check up正常,BB宜家有4.3cm長,老公見到佢對手郁郁下,好鬼興奮!下星期會做結構性超聲波檢查,買個安心!但我問醫生可否做負離子,佢話最好唔好,當堂無晒心機!

Applecarey,

深井好似好遠,但交通都算OK,港九新界都有直接車到!老公好鐘意呢度的海景,死都唔肯搬!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

複式洋房

harubi,
結構性超聲波檢查唔係19-20wk做嘅咩?
我個髮型師都話唔好做chemicals住,amonia "聞"得多都唔好啦!忍吓啦.

applecarey,
我噚日去咗贊育登記同抽血,tue做1st checking.請問到時會check咩呢?之後隔幾耐check一次?有無免費結構性超聲波檢查做呀?
贊育d course同talk都好爆,全部都排到10月11月!

洋房

HI,

禁止訪問

睛靈勳章

子爵府

carben>

嘻嘻,SORRY,記錯,下次係去做個類似OSAR的TEST,跟住先照結構性超聲波! 間化驗所有個PACKAGE,二千幾蚊包OSCAR,結構性超聲波同3D/4D SCAN,應該JOIN PACKAGE抵D!

呀! 上次睇醫生時同佢講想轉去仁安,但醫生話宜家無去仁安了,因為巡房唔方便,佢話如果佢RECOMMEND的話就去返荃灣港安,因為近佢診所,有乜事都好快黎到,所以打回原形去荃灣港安了!

你同applecarey打算幾時開始上堂? 我知荃灣港安都有產前課程,逢單月開,但我又唔知應該幾時開始上...上次又忘記問醫生! :-P

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

禁止訪問

睛靈勳章

子爵府

applecarey>

咁應該幾時開始上堂?五個月?早上怕唔記得,大肚婆無記性! :mrgreen:

複式洋房

係呀,真係好難去!我決定以後都喺中環搭的去.行嗰條斜路我驚一到步就暈低.

applecarey,
咁你喺邊間健康院做checking呀?係咪自己選擇架?

harubi,
e生唔肯去仁安,無法啦.唔好唔開心.你有無問e生點收費呀?上落可以好大架!今日同家姐傾電話,佢個e生收$30000(不論你住咩rm);我個e生收$7600(6人rm),3人rm就x1.25,2人rm就x2,私家rm就x4.另外麻醉師,兒科e生嘅收費都會因e生唔同而唔同.雖然無得say no,但有個預算好d.

我都係next mon做oscar.你個package好抵喎,好似平過港大.我去嗰間要逐樣計呀!所以希望贊育有結構性超聲波.

禁止訪問

睛靈勳章

禁止訪問

睛靈勳章

複式洋房

因我choose晒saturday,到我有talk聽

複式洋房

Hi all,

我噚日去

禁止訪問

睛靈勳章

禁止訪問

睛靈勳章

子爵府

Dear both,

我估我會報產前班,因為真係乜都唔識,聽下好過無!老公都話要聽,因為佢有朋友上過(日本人上廣東話班,其實應該唔明),佢覺得係一個必經的程序,好玩喎!如果約到的話,今個weekend會上荃灣港安睇下同問下姑娘詳情!或者九月開始上啦!

我唔會揀無痛分娩了,打入條spine度,好似有D危險...痛下感受下我阿媽生我時的痛都好!

請問乜野係生產球?

複式洋房

Hi all,

我都覺得無痛分娩好似幾危險,但又驚真係會好痛,所以心大心細.有同事試過話好d,但亦有同事做完無痛分娩之後腰骨痛足十個月.

生產球好似係一個喺你臨生好痛嗰時瞓喺上邊既波,可以幫助減輕痛楚.但要上過堂先可以用.

applecarey,
我張紙寫住"常規超聲波",收$60,但後面釘住張簡介又話可以睇得好detail.咁即係一般u/s,定係結構性u/s呢???同你嗰張同唔同呀?

複式洋房

applecarey,

你上次生得都幾快喎!我d朋友好多都好耐先生得出.

咁幾時要開始買b嘢呀?老公急不及待要搬d嘢返屋企喇!

禁止訪問

睛靈勳章

禁止訪問

睛靈勳章

複式洋房

咁即是唔使

首頁

尾頁

跳至