烹飪搵食

跳至

首頁
23456...13

尾頁

珊瑚宮

joycesw 發表於 13-7-1 13:57
冇記錯。 6L。 不過唔使錢, 因為細佬買浴室寶送

樂信早期model是2個胆的,一個是不秀鋼.

試下打去樂信有無得配.
玩具萬歲!

男爵府

引用:Quote:joycesw+發表於+13-7-1+13:57+冇記錯

原帖由 fitfish 於 13-07-02 發表
樂信早期model是2個胆的,一個是不秀鋼.

試下打去樂信有無得配.
係? 等我返香港後打去問吓先。 唔該晒。

fitfish  吓!你去咗邊?  發表於 13-7-2 20:25

男爵府

引用:如要炆牛筋,+可唔可以先將智能煲用加熱FUNC

原帖由 fapig 於 13-01-30 發表
如要炆牛筋, 可唔可以先將智能煲用加熱FUNCTION,跟住落埋D料响內鍋度爆香,然後先加水等等去用筋腩模式去煮? ...
我全部用智能煲搞掂。 炒頭料用加熱功能。 搞掂就按取消然後加水閂蓋, 按筋腩功能

男爵府

引用:回覆+joycesw+的帖子Joycesw....我参觀過你

回覆 joycesw 的帖子

Joycesw....我参觀過你個blog啦!裹面好多智能煲食譜呀!
多謝到訪

男爵府

引用:呢個新model+樂信煲,yahoo拍賣周不時有人放

呢個新model 樂信煲,yahoo拍賣周不時有人放(全新)

我見過300-400元都有交易,一般放5-6-7百元
我諗多人放係好多都冇用過樂信智能煲, 上網又好少人有食譜同埋教點用。 其實我只係將人家鵝姐煲用法套上。 大同小異。唔想嘥咗個煲。 所以如果啲人放幾百不妨買嚟玩

珍珠宮

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“菜乾豬骨粥”

請問西米露點整?

我都有呢個煲,之前用黎炆雞,但有少少燶左痴底,係咁bibi聲,又停唔到

男爵府

引用:請問西米露點整?我都有呢個煲,之前用黎炆

原帖由 Lorican 於 13-07-02 發表
請問西米露點整?

我都有呢個煲,之前用黎炆雞,但有少少燶左痴底,係咁bibi聲,又停唔到
痴底應該係你唔夠水。 我覺得西米露無需要用呢個煲煮

珍珠宮

回覆:joycesw 的帖子

我有次整焗雞飯,個飯痴底

公爵府

BK Milk勳章

Yummy yummy

珊瑚宮

joycesw 發表於 13-7-2 15:45
我諗多人放係好多都冇用過樂信智能煲, 上網又好少人有食譜同埋教點用。 其實我只係將人家鵝姐煲用法套上 ...

yahoo 拍賣的 rasonic,係 pccw 續約贈品,贈咗好多年.....D人用唔著,出售套現,仲有一年保用添!
玩具萬歲!

男爵府

引用:我有次整焗雞飯,個飯痴底

原帖由 Lorican 於 13-07-02 發表
我有次整焗雞飯,個飯痴底
點整㗎?

大宅

畀面勳章 爸B勳章

回覆 joycesw 的帖子

很高興見到呢個post, 希望大家可以繼續update

水晶宮

男爵府

歡迎加入

男爵府

RE: RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“特濃番茄薯仔肉碎豆卜湯”

加入舊作等有興趣智能煲的 jm 們參考。 大家唔一定買這品牌。 其實操作大同小異。

材料
番茄 4 個
洋蔥 1 個
薯仔 2 個
豆卜
肉碎

做法
1)肉碎用豉油、糖、鹽、紹酒、麻油調味, 醃最少 30 分鐘備用。
2)番茄、洋蔥、薯仔切件。
3)智能煲選擇“加熱”, 時間約 10 分鐘。 倒數 2 分鐘後下油炒香/軟洋蔥, 落少少糖略炒, 再加入番茄炒, 待智能煲發出嗶嗶聲後按“取消”。
4)加入薯仔及適量水, 用蓋蓋好, 按“湯/粥”功能。 將排氣口轉動去”儲氣“。
5)完成後待自動排氣完成後再將排氣口轉動去”放氣“來確保煲內完全減壓後才開蓋。
6)稍作攪拌後, 按“加熱”功能, 時間設定為 10 分鐘。 將醃好肉碎加水餵飽後加入湯中拌勻。 (不要加蓋)
7)嗶聲響起後加鹽、少許糖調味即成。
這個足可以用來做湯底。 做湯飯/湯烏冬都好正。

大宅

BK Milk勳章

仲有無食譜?

大宅

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“特濃番茄薯仔肉碎豆卜湯”

你哋有冇試過一煲兩/三味? 可唔可以做到?

男爵府

aliceC0922 發表於 14-1-12 11:00
你哋有冇試過一煲兩/三味? 可唔可以做到?
我未試過。 鵝姐用家試過煲湯+蒸餸。 你可以去嗰邊個 post 刨吓。 大同小異

男爵府

RaSonIC 智能煲 + StaUB CRoSS OveR ~ 炆乾鮑魚 +海參

第一次學人炆乾鮑

材料 :
迷你澳洲乾鮑 12 隻
老雞或雞 1 隻
肉排 (約 5 吋長)約 10 條
元貝 2 粒
雲南火腿 >> 家中沒有,所以冇加
急凍海參

浸發方法:
將乾鮑沖淨放入保溫杯中,加入剛煲滾的滾水上蓋。 早/晚將水倒出,煮滾後倒回入保溫杯中。 如是者重覆 3 天。 將焗完水的鮑魚拿出, 用廚剪剪去魚咀部位。
**若大量的可改用真空煲或燜煲。

煮腍(智能煲)及炆煮 (Stuab) 方法 :
1) 將雞洗淨開邊、將肉排砌件汆水備用。
2) 將烚過的竹墊放入內鍋底, 將雞脾位向鍋底放。 將已處理的鮑魚放在兩邊雞的體內。 再鋪上排骨、已浸發的元貝和火腿(如有)。
3) 倒入清水(雞湯)和鮑魚水。

4) 加蓋後用自選儲氣程式,時間為 65 mins。 程序完成後讓其自動解壓兼放涼才開蓋。 開蓋後主要是將雞湯上的油去走。
5) 再將 4) 重覆一次。
6) 食前先預將急凍海參解凍後去除內臟洗淨後以薑蔥汆水備用。
7) 程序 5) 完成後將鮑魚及部份湯汁(去油後過篩)和海參放入 stuab 鍋中以中火加熱餚煮。 其間加入蠔油及少量冰糖調味,再加少許老抽調色。 食材跟汁料拌勻後加蓋以勁細火炆煮 30 分鐘。 其間小心痴底。 開蓋後以生粉水埋獻。
8) 另取 stuab 蜂巢鍋將生菜蒸煮,然後將 7) 淋上即成。

大宅

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“炆乾鮑魚 +海參"

請問鵝姐煲係邊條link?

首頁
23456...13

尾頁

跳至