烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“蘿蔔 GO、 Go、 GO!!"

請問呢個煲同娥姐煲是否同類?
Thanks

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 14-12-17 發

原帖由 joycesw 於 14-12-18 發表
歡迎呀

想請問一下係咪最安全係等個煲自動排氣,盡量唔好手動排氣?自動排氣係咪要等好耐架?有無話煮邊類菜式一定唔可以手動排氣?刨文我見煲豆類既嘢唔好人手排氣,仲有其他嗎?

我未用過壓力煲同呢類智能煲,好驚使用不當會爆炸

謝謝!

ps可以share你既blog嗎?想研究下有咩菜式可以用呢個煲嚟整。Thank you so much

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

男爵府

引用:Quote:原帖由+joycesw+於+14-12-18+發表歡

原帖由 ipodbaby_123 於 14-12-18 發表
想請問一下係咪最安全係等個煲自動排氣,盡量唔好手動排氣?自動排氣係咪要等好耐架?有無話煮 ...
自動排氣要睇幾大煲, 印象中都要廿、三十分鐘左右。

粥、豆類唔好人手排氣。

其實我覺得都幾安全。 起碼程式完成會自動跳去保溫。 明火要自己睇。 唔記得就大鑊了

男爵府

引用:請問呢個煲同娥姐煲是否同類?Thanks +

原帖由 chichiho 於 14-12-18 發表
請問呢個煲同娥姐煲是否同類?
Thanks
是的

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 14-12-18 發

原帖由 joycesw 於 14-12-19 發表
自動排氣要睇幾大煲, 印象中都要廿、三十分鐘左右。

粥、豆類唔好人手排氣。
Thank you!我收到pm,謝謝!:wahaha:

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“蘿蔔 GO、 Go、 GO!!\"

我想請問樓主,烹煮期間個排氣閥間中有好少量既蒸氣飄出黎同少少「吱吱」聲,你個煲有無咁既情況?

我選「筋腩」,倒數時間時,按說明書指數字側邊既燈係熄既,但倒數期間燈又會間中閃動,咁係咪正常?

謝謝!

男爵府

引用:我想請問樓主,烹煮期間個排氣閥間中有好少

原帖由 ipodbaby_123 於 15-03-22 發表
我想請問樓主,烹煮期間個排氣閥間中有好少量既蒸氣飄出黎同少少「吱吱」聲,你個煲有無咁既情況?

我選「 ...
正常呢

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 15-03-22 發

原帖由 joycesw 於 15-03-22 發表
正常呢
謝謝

請教另一問題,我想臨食前翻熱,用加熱功能駛唔駛蓋上蓋,排氣閥係咪都要扭去儲氣點,加熱完需唔需要等佢自動排氣?

謝謝!

珍珠宮

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“蘿蔔 GO、 Go、 GO!!\"

樓主,謝謝分享!

第一次交功課--炆豬手,用筋腩功能。

第一次整,預多左水,下次可以落少啲。

想再請教下,樓主點樣清洗個煲蓋,說明書教拆個密封圈蓋出黎洗,用水沖洗浮子閥既膠塞,拆個排氣閥蓋同防堵罩出黎洗,咁剩低有手柄既膠煲蓋會浸水洗嗎?還是用濕布抹乾就可以?謝謝!

Lumbini    發表於 15-5-24 23:50

大宅

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“蘿蔔 GO、 Go、 GO!!"

請問呢個智能煲可以燉湯嗎?應該選擇什麼程式?時間是否15分鐘等於明火一小時嗎?

男爵府

引用:請問呢個智能煲可以燉湯嗎?應該選擇什麼程

原帖由 Lumbini 於 15-05-24 發表
請問呢個智能煲可以燉湯嗎?應該選擇什麼程式?時間是否15分鐘等於明火一小時嗎?

...
可以燉湯的。 只要鍋底墊上毛巾才放上蒸架和燉盅即可。

如果無記錯, 智能煲 15 分鐘約等如明火 45 分鐘。

Lumbini    發表於 15-5-26 10:02

子爵府

回覆 joycesw 的帖子

樓主,有事請教。我剛買了同你一樣款的智能煲,但我發現排氣閥好像有問題.像缺了一角,而且放入排氣閥座好像鬆鬆的. 請問是否正常?是否同你的一樣?

子爵府

CPLau129 發表於 15-9-17 21:58

樓主,有事請教。我剛買了同你一樣款的智能煲,但我發現排氣閥好像有問題.像缺了一角, ...

男爵府

引用:Quote:CPLau129+發表於+15-9-17+21:58+回覆

原帖由 CPLau129 於 15-09-17 發表
等我明天睇睇先

男爵府

CPLau129 發表於 15-9-17 22:12

我嗰個都係咁。 冇問題。 放入排氣閥座係鬆鬆哋嘅

男爵府

引用:Quote:原帖由+CPLau129+於+15-09-17+發表等

原帖由 joycesw 於 15-09-18 發表
等我明天睇睇先
我嗰個

男爵府

引用:Quote:原帖由+CPLau129+於+15-09-17+發表等

原帖由 joycesw 於 15-09-18 發表
等我明天睇睇先

子爵府

唔該哂. 咁我放心用啦

男爵府

引用:回覆+joycesw+的帖子唔該哂.++咁我放心用啦

原帖由 CPLau129 於 15-09-18 發表

唔該哂. 咁我放心用啦
煮多啲好嘢

子爵府

唔好意思, 我又有問題.....請問完成儲氣程序,會自動排氣? (即顯示 "b") 約需時多久? 之前有post話大約15-20分鐘, 但我等了35分鐘浮子閥都冇落下, 我唯有手動排氣. 我係咪邊到搞錯? 請指教.

首頁

尾頁

跳至