烹飪搵食

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

綠荳已經煮到起沙, 不用壓篩。 效果味道都很好。

綠荳 1 飯碗
水 5 飯碗
海帶隨意
果皮隨意
冰糖 ﹠ 片糖各適量

1)將綠荳洗淨。
2)除糖類外, 將所有材料+水放入內鍋
3)將智能煲蓋上, 排氣轉動去“儲氣”位置, 選擇“湯/粥”功能開始烹調, 待轉保溫狀態及浮子閥落下,按”取消“。 我個人會多做一個動作“將排氣口轉動去”放氣“來確保煲內完全減壓後才開蓋。
4)開蓋後略為攪拌,再將糖類加入。關蓋, 將排氣口轉動去”儲氣“位置。 按”加熱“功能, 設定時間為 3 分鐘。 大家可於剩餘 1 分鐘時按取消。待浮子閥再次落下即可享用。

第一次煮好開蓋時。

攪拌後

荳已經腍

第二次開蓋

自覺跟明火分別不大。

男爵府

RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 清湯坑腩

今日試了“筋腩”程式。 程式時間為 30 分鐘。

程式完成後第一次開蓋。 試食牛腩已經可以輕易咬開, 但唔可以叫“腍”。 不過我唔記得加冰糖, 唔知關唔關事。 因此, 我就再加少許冰糖, 再選自選儲氣。 效果不太明顯。
材料:

坑腩
蘿白 x 1條
清雞湯 x 適量 >> 我用清水....家裡沒有雞湯了
紹酒 x 適量
薑片 x 適量
葱 x 適量
冰糖 少許
bay leave 1 片

做法:

1)腩碎先用少許紹酒、薑、葱出水後隔水備用
2)蘿蔔切件
3)將智能煲按“加熱”功能加至 5 分鐘。
4)2 分鐘後落油炒薑、葱, 加入牛腩爆香, 加入蘿蔔兜
5)加入清水 (啱啱浸過食材一半), 加入 bay leave
6)加入酒, 冰糖
7)用蓋蓋好, 按“筋腩”功能,待轉保溫狀態及浮子閥落下, 為安全, 我會將排氣口轉動去”放氣“來確保煲內完全減壓後才開蓋。
8)開蓋後略為攪拌,加鹽、豉油、糖來調味, 拌勻後再關蓋, 將排氣口轉動去”儲氣“位置。 按”自選儲氣“加熱“功能, 設定時間為 3 分鐘。 我將時間增加至 15 分鐘。 待浮子閥再次落下即可享用。

一之蘭太太    發表於 15-9-18 06:56

男爵府

回覆:joycesw 的帖子

可否提供其他食譜。。謝謝!

翡翠宮

大廚勳章

joycesw 發表於 13-1-8 14:22
綠荳已經煮到起沙, 不用壓篩。 效果味道都很好。

綠荳 1 飯碗
3分鐘就可以煲好

男爵府

tp168 發表於 13-1-10 19:48
3分鐘就可以煲好
你誤會喇。 3 分鐘係追加時間。 之前用內置程式“湯/粥”。 這個程式要 25 分鐘。

男爵府

SZECHAN1217 發表於 13-1-10 19:41
可否提供其他食譜。。謝謝!
哈哈。。。。我都係用咗幾日咁大把。 暫無其他食譜。 我都係去鵝姐煲個 group 偷師咋。 其實智能都係差唔多。 只係鵝姐多啲程式選擇。

翡翠宮

大廚勳章

joycesw 發表於 13-1-10 20:48
你誤會喇。 3 分鐘係追加時間。 之前用內置程式“湯/粥”。 這個程式要 25 分鐘。 ...
OIC,我以為壓力煲而家可以做到咁利害

男爵府

RE: RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 梅子芋頭炆鴨

今日身痕, 又想試用個智能煲, 所以選了這個食譜。

其實想加蒜蓉做頭料, 不過又唔記得咗。

參考食譜 : Owenmama

材料 :
鴨 1 隻
乾葱 適量
冰糖 3 粒 (乒乓球尺吋)
淘大麵豉醬 2.5 湯匙
酸梅 8 粒 (有大、有小)
老抽
生抽

紹酒
熱水
芋頭隨意

做法 :
1)鴨洗淨抺乾水, 用紹酒、老抽、生抽搽勻鴨身。 待 20 分鐘以上色。
2)芓頭切件備用。
3)將酸梅“盅”爛備用。
4)將智能煲按“加熱”功能加至 10 分鐘。 (時間接份量多少加減)。
5)2 分鐘後下鴨, 均勻地煎至金黃色盛起備用。 (由於鴨會出油, 所以不用下油)

6)將智能煲內的油用廚紙吸去, 只餘少許油炒乾葱、薑、麵豉醬、酸梅蓉爆香下鴨及水, 水份浸過食材一半, 加入冰糖。

7)用蓋蓋好, 按”肉類“功能 (15 分鐘), 待轉保溫狀態及浮子閥落下, 將排氣口轉動去”放氣“後開蓋。

8)去油, 反鴨, 加入芋頭後再關蓋, 將氣口轉動去”儲氣“位置, 按”肉類“功能 (15 分鐘), 待轉保溫狀態及浮子閥再次落下, 將排氣口轉動去”放氣“後開蓋。
9)將鴨放涼後斬件上碟, 放入芋頭。
10)汁煮熱後淋上即成。

評 :
1)30 分鐘後隻鴨已經變得四分五裂。 下次試吓先”肉類“ (15 分鐘), 再用”加熱“ 來調較時間。
2)如果喜歡汁杰一點可以用加熱來減水又或者落生粉水
3)人家話鴨要稍為放涼才斬件, 因為太熱鴨肉會散。 但智能煲已經將隻鴨炆到骨都咬到。

子爵府

大宅

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“梅子芋頭炆鴨”

可否教我點用佢我煲湯?我連加熱都只得0.1hr。不懂你怎能設定時間。

男爵府

Heyheyjoyjoy 發表於 13-1-11 22:56
可否教我點用佢我煲湯?我連加熱都只得0.1hr。不懂你怎能設定時間。

我會先選”湯/粥“鍵, 等呢個程式完成及排氣完後開蓋攪吓佢, 再選”加熱“, 按一次就係預定 3 分鐘, 每按多一吓就多一分鐘。 我咪按多七吓咪10分鐘囉。 想再長啲就按多幾吓囉。
話時話, 你用緊邊隻 model?

我用緊呢個

男爵府

回覆:joycesw 的帖子

請問這機点 "烝野" , 係咪加水烝,要否加 "毛巾" ???

男爵府

回覆:SZECHAN1217 的帖子

蒸野

男爵府

SZECHAN1217 發表於 13-1-11 23:10
請問這機点 "烝野" , 係咪加水烝,要否加 "毛巾" ???
暫時未研究到蒸, 不過, 我都會跟鵝姐 JM 們用毛巾墊底, 落蒸架, 落水。

大宅

引用:+本帖最後由+joycesw+於+13-1-11+23:09+編

原帖由 joycesw 於 13-01-11 發表
謝謝,RA-PC6E. 只有三個制,功能選擇、啟動取消、定時預約、一個時間顯示xx小時完成。

男爵府

引用:Quote:原帖由+joycesw+於+13-01-11+發表本

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-01-11 發表
謝謝,RA-PC6E. 只有三個制,功能選擇、啟動取消、定時預約、一個時間顯示xx小時完成。

...
說明書有講喎

大宅

回覆:RasoNiC 樂信牌智能煲 ~ 新加“梅子芋頭炆鴨”

謝謝。

侯爵府

大宅

本說明書非常精簡,今日找出來看,說煲湯program連解壓50min,結果我用了90min,你們會否快些?未計再開蓋煲12min。同用明火時間差不多,但無明火好喝。請指教!

男爵府

引用:本說明書非常精簡,今日找出來看,說煲湯pr

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-01-12 發表
本說明書非常精簡,今日找出來看,說煲湯program連解壓50min,結果我用了90min,你們會否快些?未計再開蓋 ...
我個煲湯時間25分鐘。 自然解壓18分鐘左右。 不過只係求其試過一次。 等我下次試完話你知

首頁
12345...13

尾頁

跳至