跳至

首頁
12345...83

尾頁

伯爵府

Re: 孫方中小學家長集中地

我大囡今年9月k3, 要揀小學啦~~
想請教下各位mami, 你地覺得間小學多唔多功課? 平均一日有幾多樣? 課程深唔深?

男爵府

YuYuMother 寫道:
我想問下孫小既課程深唔深? 小朋友適應普通話有無問題? 因為我朋友話有d小朋友適應唔到要轉校喎?

我覺得都是深小小,同區的學校我就唔清楚,聽講大埔舊墟都唔淺,在大埔,孫小 & 大埔舊墟都是數一數二的band 1,相信都會深d。
讀band 1係咁架喇,一定深d,一定多功課做d,家長同小朋友都一定壓力大d。
我大仔果時好快就適應到喇,唔覺有問題(我是唔會普通話的),
全靠佢老師同佢自己,小朋友應會快上手的。

男爵府

happydino 寫道:
我大囡今年9月k3, 要揀小學啦~~
想請教下各位mami, 你地覺得間小學多唔多功課? 平均一日有幾多樣? 課程深唔深?

而家比之前小左d,每日都唔定有幾多功課,至小都有4、5樣到喇,
課程會深小小,睇下你點諗,要BAND 1要多d功課,深d,壓力大d
想小d功課,淺d,無乜壓力就唔好找BAND 1學校,
但決定前要諗一個問題,你想佢升中時讀乜學校??
想升BAND 1中學讀BAND 1 小學會好d,機會會大d,適應好d

伯爵府

kfwong,

所以我覺得幾矛盾架, 又想阿囡讀得開心d, 輕鬆d, 但係又要考慮埋佢第日升中 ......

大宅

kfwong

多謝係提醒我呀,我剛剛send左個e-mail比孫幼個校長,問緊佢d情況,早d知個安心d嘛!

男爵府

happydino 寫道:
kfwong,

所以我覺得幾矛盾架, 又想阿囡讀得開心d, 輕鬆d, 但係又要考慮埋佢第日升中 ......

我都好明白你心情,當年大仔選擇學校時,我都心大心細,
但最後我都覺得現實就要係咁。
大仔初初升上小一真是辛苦,而家捱過左lu,
但又要捱細仔 :-( 好彩有左經驗,相信會好d。

男爵府

GRCCFAMILY 寫道:
kfwong

多謝係提醒我呀,我剛剛send左個e-mail比孫幼個校長,問緊佢d情況,早d知個安心d嘛!

希望你成功,加油

別墅

各位媽咪:
上年9月幫亞囡柬學校時,都想搵間最好比佢,但最好又係唔係最適合我既小朋友呢,都好睇小朋友既性格,同對讀書資質,我諗如果第日亞囡真係追唔上,kam辛苦都會考慮轉校....勉強冇幸福.  

男爵府

B晴媽,
我大仔一年班時,我都好似你咁諗轉校,
好彩佢今年好左進步左。
我地keep住個topic,有乜野可以一齊傾

別墅

kfwong:
你好! 你有2個小朋友讀孫小都攪得掂, 你就好啦!
我個女9月開學喇,我又要返工,真係好擔心,
聽講話每星期都要默書,我放工返屋企都夜,仲點温習? :cry:

男爵府

B晴媽,
每星期都默二次書, 一中一英。
我都是靠老公咋,我老公負責功課,我就負責課外活動及其他。
仲有我比大仔放學後上功課輔導班做功課,咁到我地放工就只用同佢溫習,咁會好好多。
你幾點放工呀?我地通常會6:30-7:00返到屋企。
我細仔未讀,今年同你個女一樣9月先開始,所以我細仔同你個女是同級同學,可能會同班,到時知到邊班再話比你知。

大宅

kfwong

我想問下放學後功課輔導班係咪個個都可以join?雖然我個女都未知出年得唔得,但問定有心理準備嘛!

我其實都擔心第時同佢做功課做到三更半夜,我通常7:30前都番到屋企ka la.

別墅

kfwong,

因為我公司係香港區,通常要8:00返屋企,我老公又
要返大陸做野,所以亞囡功課,溫習同課外活動,全包在我
身上.
你個仔係返學校內既功課輔導班,定係補習社,
你覺得功課輔導班既幫助大唔大?

男爵府

B晴媽 & GRCCFAMILY,
我仔仔是參加富善"路德會"的功課輔導班,
都幾大幫助架,起碼唔洗煩做晒功課未呀,
當你一返屋企就可同佢溫習。
佢暑假都有升小一預備班,我同細仔報左喇。
你可去問下仲有無位。
功課輔導班到8月開始收生,到時有興趣可以去報,
不過我睇下細仔想唔想報先,
因大仔都是因1年班唔掂先報,2年班先上功課輔導班,

別墅

kfwong,
"路德會"係咪好近你屋企,我住近太和,我個囡要搭校車,
如果報功課輔導班,佢就唔知點返屋企,可能係屋企附近
搵吓啦∼∼∼ 又或者開咗學睇吓點先.. 

男爵府

B晴媽,
"路德會"在富善,幾近我屋企,又是馬會資助的,所以都幾平,
但又幾好,我知太和都有呢種機構,你去果頭搵下喇

複式洋房

大家好! 我是新加入大埔區會員, 也是第一次跟你們"孫方中小學家長集中地"對話, 請各位多多指教.
我仔仔今年要選小學, 想知多D孫小的資料, 各位家長可以幫幫忙講講孫小的學校情況我知嗎?
[size=medium]YEE

別墅

kfwong,

好多謝你既意見,其實我個囡讀k3時,學校已經每個星期默一次書,我諗佢(我)會適應到啩. :wink:

複式洋房

Kfwong & Grccfamily,

請問孫幼在大埔那裡?我想比小兒入讀. 謝!

男爵府

yeeyee6051,
你想要乜資料??

首頁
12345...83

尾頁

跳至