跳至

首頁
12345...83

尾頁

男爵府

Re: 孫方中小學家長集中地

TaiMo 寫道:
Kfwong & Grccfamily,

請問孫幼在大埔那裡?我想比小兒入讀. 謝!

好似在沙田的,不過都是Grccfamily最清楚,佢小朋友讀緊。

男爵府

孫幼係沙田隆亨邨有一間

複式洋房

我想知多D孫小的教學方式, 老師, 校風等...
[size=medium]YEE

男爵府

孫小的教學方式﹕以普通話為主,小朋友小一學會所有普通話音標,除英文外,其他科全用普通話授課,就連在學校同老師講話都要講普通話。而家佢用趣味默書方式,幾好,不是死背。

老師﹕班主任,科老師,圖書館老師,英語老師,電腦技術員,
d老師幾有心機,佢地會每人負責自己班的網頁,對小朋友都是以鼓勵方式,唔會成日話佢地成績,只會叫佢地做好d。

校風﹕好,唔差。d學生好有自信心。同學之間有良性競爭,好團結,自己個班有人得獎,全班都會特別大力拍手以表支持

其實佢同"大埔舊墟"叮噹馬頭,成績及其他都係,但我就鍾意佢用普通話教,而英文又唔差,IT都好掂,我個仔上到上海可以幫我同人講價,睇"王子變青蛙"唔洗睇字都聽到大部分。仲有佢個人活潑左同信心強左。

大宅

我小朋友讀孫幼,隆亨村果間,以下係我個人既意見:
1)佢地係沙田有好幾間幼兒園,但大圍只有幼稚園就係隆亨村果間
2)假期會比其他幼稚園多,因為佢地跟小學制
3)係用普通話教學,另外每日(mon - thur)會有45mins.外籍英語教學
4)有體能課可以比小朋友一邊做運動一邊唱歌
5)由於係一間屋村學校,facilities就會比其他差d,但亦因為e個原因,佢地一班人數會少d(1:12-15),所以老師對學生都非常了解
6)亦由於學校規模唔大,變相學校同家長既溝通容易d,有意見可以直接同校長&老師傾
7)佢地有選擇性既興趣班,我join左(mon - wed)有畫班,英文拚音班,話劇班,每日一個鐘等我個女瞓少d之餘又可以玩下其他野,最緊要係幾平又唔使我每個weekend都要帶佢周圍去
8)e樣係我最concern既,係d老師好有愛心,特別係我個女ed好動既小朋友,因為無乜人讀全日班,所以老師好多時都係(1:1)睇我個女做功課,幫我train下佢專注力

複式洋房

聽你咁講嚟間小學都幾好, 但佢幾時會轉全日制呢
你小朋友係唔係都係讀緊孫小呀! 小朋友一D普通話都不懂, 上課時會唔會有困難

別墅

kfwong,

我好想知係點趣味默書方式,小朋友既記憶係咪會好D,
錦你點同佢溫習,佢地用普通話,小朋友會唔會聽唔明講乜? ?-(

男爵府

B晴媽,
趣味默書﹕唔係train佢地記憶力,是要佢地活學活用,
如要佢地記好書中的用詞,再比fill in the blank的題目佢,等佢諗下用乜詞語好;有時會叫佢地用書本的文法or詞語自己作句;中文有時好得意架,會比個部首小朋友,叫小朋友自己諗d字出來,如比個"雨"字佢地, 佢地咪寫"電、雷、霖、....咁囉

至於記憶力佢地會叫佢用普通話背書,一來train記憶力,二來train普通話。

我會叫佢背左課書先(用普通話),跟叫佢睇熟d詞語,就同佢默下先,至於文法就是每日睇功課時講比佢聽,文法要慢慢來浸的。

普通話初初小朋友未必聽到架,但小朋友學野好快,好快會適應架,最緊要叫佢放胆講,講錯無所謂,比多d鼓勵,唔好成日話佢講唔arm,好快就ok架喇。

複式洋房

咁你知唔知佢會唔會轉全日制呀.

別墅

kfwong,

啊...明白喇:-P,佢地真係幾有心思,去設計D新方法默書, 聽你敢講,希望亞囡可以讀得開心,又學到野啦.
仲想問小小野,孫小既普通話同中文一定好好無問題,
但英文會唔會比較弱呢,英文課係咪全用英語,有無外籍老師敎.

男爵府

英文課用英語加小小普通話(開頭用小小廣東話),
有2個native老師,其中一個(miss lily ng)前陣仲羅左"特首教師獎"tim,表揚佢教英文出色,
佢d英文幾深架,1年班開始要作句喇,仲有剛剛2年級上學期的英文測驗深到呀!!!!!!!,我個仔合格多d咋(平時都有80分以上),全級最叻果個都只得80多分(平時次次過90架),我果次好唔氛氣,後來我拿份卷同人交換(各區有名d的學校band 1),佢都深過人小小,我拿比我同事個女做,(個女6年班,讀港島"真光")佢都只是拿84分咋。
仲有佢去年教署學科評估,生平均中英數都過90分,其中以英文最好成績。我都意想不到 ?-(

男爵府

yeeyee6051 寫道:
咁你知唔知佢會唔會轉全日制呀.

佢好似話07年一定轉喎,我就唔care,其實我鍾意half day多d,多時間做功課、溫習、課外活動,全日就唔夠時間用。

複式洋房

kfwong 你知道佢拎咁高分一定好開心, 聽你咁講你都好喜歡孫小. 唔知難唔難入呢? 我個仔間幼稚園(循道衛理)每年會收幾多個學生呢?

別墅

kfwong,

吓∼∼∼原來d英文禁深,1年班要作句嗱,死啦:tongue:
我個囡唔知掂唔掂呢 

男爵府

B晴媽 寫道:
kfwong,

吓∼∼∼原來d英文禁深,1年班要作句嗱,死啦:tongue:
我個囡唔知掂唔掂呢 

咁你又唔洗咁驚,我地d家長反映過後,而家好d無咁深,
同my你果個女, 女仔通常會好d架,不過初初都唔好咁大期望,
由幼稚園升上小一真是乜都唔同晒,我大仔在幼稚園排頭10名架,
但一上小一d成績就 ,排中間囉 :-(

男爵府

yeeyee6051 寫道:
kfwong 你知道佢拎咁高分一定好開心, 聽你咁講你都好喜歡孫小. 唔知難唔難入呢? 我個仔間幼稚園(循道衛理)每年會收幾多個學生呢?

係呀!我好欣賞孫小架。當初大仔入到好開心架。
而家個升小玩法唔同左,讀邊間幼稚園都無關係,唔睇成績,
第一輪﹕計分,有哥哥家姐讀緊/爸爸媽媽在學校返工一定入。如是佢個婦女會加5/10分(唔記得幾多分),如哥哥家姐爸爸媽媽是舊校友加5分。多分咪入到囉。
第二輪﹕就睇你運數,到時你問下幼稚園的校長教你點做會好d。

別墅

kfwong,

我要求唔高,小朋友讀得開心,成績中中亭亭就算,
你個仔成績算幾好,d英文禁深都排中間,頭10名果幾個,唔知佢點讀呢,係咪要勁補習先得.

男爵府

B晴媽,
咁又係,我大仔小一時我好大期望,結果失望大,親子關係都差了,
好彩我醒得快,而家我只求佢做好過程就ok,真的不再只看成績了,佢無壓力,成績反而仲好左,
而家先知乜叫"養兒方知父母因",養、教、仲要擔心佢身體,佢病仲慘過我病,果種擔心法,真不為外人道。

大宅

kfwong 寫道:
[quote]
TaiMo 寫道:
Kfwong & Grccfamily,

請問孫幼在大埔那裡?我想比小兒入讀. 謝!

好似在沙田的,不過都是Grccfamily最清楚,佢小朋友讀緊。[/quote]
hihi~~ 我都系大埔的,仔仔今年要報名讀k1啦~~仲未有心水的幼稚園啊~~我都想比個仔仔讀孫幼 啊~~但唔知他們要乜條件的細路先收呢??大埔都無孫幼~~甘系咪一定要讀孫幼先可以入得孫小架??煩請各位經驗老到的媽咪教下路哦~~

別墅

kfwong,

我個女k3時我都好大期望,諗住幼稚園好簡單,每晚同佢溫習,幫佢打好基礎,原來讀書要睇性格同資質,我個女其實識,但每次默書時臨場表現都箏d, 你話我單看成績,
又唔可以話佢唔識.

首頁
12345...83

尾頁

跳至