跳至

首頁

尾頁

大宅

我問學校,佢話睇你報名表填的資料而決定am/pm! 我只是擔心學術較淺,難跟上小一!

大宅

複式洋房

引用:因為仲諗緊學術重要些定學校品德!

原帖由 joyfulwedding 於 13-01-29 發表
因為仲諗緊學術重要些定學校品德!
知識四處可學,亦唔怕遲,因為有得追。
但品德要從小好好教導,正如校訓咁講就係要佢地到老也不偏離。

大宅

因為小兒讀緊英普幼稚園n,都讀得幾好!真的不用出外補英普,但考了荃浸上午又好難得,所以好猶豫!

水晶宮

joyfulwedding 發表於 13-2-6 17:17
因為小兒讀緊英普幼稚園n,都讀得幾好!真的不用出外補英普,但考了荃浸上午又好難得,所以好猶豫! ...
我會將英普幼稚園學費儲返起,到需要先用黎上課外活動。

大宅

別墅

引用:因為小兒讀緊英普幼稚園n,都讀得幾好!真的

原帖由 joyfulwedding 於 13-02-06 發表
因為小兒讀緊英普幼稚園n,都讀得幾好!真的不用出外補英普,但考了荃浸上午又好難得,所以好猶豫! ...
我囝囝都考到荃浸 am ! 我同以上家長睇法一樣, 會先考慮德行, 留返啲錢比去學其他嘢! 所以我已決定比囝囝讀荃浸 !

大宅

引用:我問學校,佢話睇你報名表填的資料而決定am/

原帖由 joyfulwedding 於 13-01-30 發表
我問學校,佢話睇你報名表填的資料而決定am/pm! 我只是擔心學術較淺,難跟上小一! ...
學術上,其實荃浸跟其他幼稚園分別不大,吾係話太過淺,只係冇綠楊咁谷啫,亞囡小學考名列前茅既好多來自荃浸既學生,所以銜吾銜接到小一都要睇下本身既小朋友既

大宅

回覆 Mikiwong 的帖子

你女女個間是哪一間小學?荃浸是否多數派荃浸小學呢?

男爵府

其實我覺得就算太淺 or 谷既幼稚園都係要出去補下, 如果唔係真係跟唔上, 就算話上到小學攞第一, 背後用左幾多心機? 我諗唔係只返幼稚園就足夠

大宅

仲諗緊放唔放棄am位!

侯爵府

回覆:荃灣浸信會幼稚園

其實你有無朋友係教育界的?你不妨問下佢地的意見。我有好幾個朋友都係幾好的小學的老師,我問過佢地的意見,佢同我講佢地學校的學生來自好多吾同的幼稚園,有谷有吾谷,其實分別只是頭一、兩個學期,無咁谷的好快就可以跟到架啦。最重要反而是父母,你有無教佢、陪佢睇書、認字反而緊要過邊間幼稚園。係幼稚園階段可吾可以培養小朋友喜歡讀書、有學習的興趣反而在我是最緊要。當然你諗住讀什麼小學都好緊要,例如你諗住要讀私校、直資就要谷小小 ,但是如果你最後都要大抽獎或者你跟本已有世襲,我吾會咁早谷小朋友。真的好睇你自己的情況。

大宅

我最終想讀荃浸小學!

首頁

尾頁

跳至