在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人想放棄工作做全職媽媽

各位,

有冇想過做全職媽媽.你地放工後有冇精力和時間去takecare小朋友.又要返工又要湊仔,你地會否好tire,有冇想resign?

大宅

Re: 有冇人想放棄工作做全職媽媽

以前我係絕對覺得,做家庭主婦係唔適合我。我知道自己脾氣唔好,EQ低,皮質醇成日偏高,好易忟憎。上個月開始放產假,多咗時間自己照顧大仔,老公讚我湊大仔湊得好好,佢變得好有規律同乖咗。而且工人用咗4年,開始懶同做野唔掂,自己親力親為照顧番大仔起居飲食,覺得好開心。想做全職媽咪嘅念頭產生,老公話,如果層樓升咗值,佢就唔駛我做野,佢不嬲都想我自己湊番仔女,以前我唔願意,而家好樂意! :-P

複式洋房

如果經濟許可, 您咪 go ahead 做全職mama lor!!
:-) :-D

大宅

都會諗諗....

複式洋房

想呀, 但經濟唔得啦

複式洋房

我都好想(如果經濟許可的話!).
一來係而家呢度都做左成5年,好心灰意冷,好想休息下.
二來真係好想自己湊番個女,因為由個女出世到而家兩年,都係由褓姆/婆婆湊,有好有唔好,始終有d野都要自己教番.

複式洋房

好想好想, 我放完產假依家放緊大假, 24號返工, 好想唔撈做全職媽媽, 但淨係靠老公份人工又唔夠養家, 唯有繼續挨落去, 無計! :cry:

子爵府

我resign

男爵府

如果唔做野一疋冇飯閒, 到時一齊食地球lu..... :-( :-( :-(
太陽伯伯起得早, 拖主寶寶做早操.........e, 寶寶不見了, 在園裏一二一二做早操......... :-D  :-D  :-D

珍珠宮

畀面勳章

cat22 寫道:
想呀, 但經濟唔得啦

我都係啦. 2個人搵$, 養3頭家, 少個崩都唔掂呀! :-(

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都想做全職媽媽,雖然而家有奶奶同我湊,而且我又係同奶奶住,可以日日放工返屋企就會見到個女.但始終老人家同我地d湊法吾同,好多時我都要當睇吾到,費事law黎煩 如果吾係為左個女生活好d,我都想自己湊返.

大宅

I am not yet a mother, trying to bingo, but no matter what ,I decide to do part time and start my business once I give birth. I dont' want to miss the growth of my bb.

The business I will start to do is a family buisness. It takes time to grow, but I will be able to have a stable income once the foundation is laid.

If you want to know more about it, pls PM me.

大宅

如果想做全職媽媽就要趁早. 我係小b2yrs old才開始自己湊, 但因已懂事, 好多時已不會聽我們話, 同埋好多以前在褓姆那裡學的壞習慣, 很難改, 所以奉勸各位想自己湊的媽媽, 係就早d, 正如c6說, 錢係搵唔晒, 但bb學壞了, 多多錢都補唔番

大宅

明年仔仔升小一,唔知返唔返工好 ?-( 返工又無人takecare佢,但唔返工又怕out,心大心細

大宅

deleted

民房

我都想放棄工作, 照顧仔仔, 一想到錢, 就15/16, 真係好煩

別墅

我會在3-6個月內放棄工作做全職媽媽!

洋房

hoimei 寫道:
我會在3-6個月內放棄工作做全職媽媽!

that is my dream too!!!

複式洋房

hoimei:
妳就好啦, 我仲有排挨!! :-( :-(

男爵府

明年大仔升小一,工人明年年尾約滿,細仔又2歲,自己份人工又唔多,如果到時細B 返學,又用工人,跟本係得個0,而且,大仔升小一,要跟緊O的,但係如果返工既,放工根本唔夠時間,到時驚得不償失,日日同個仔開火,以上種種原因,可能會明年退休,不過,計劃中。

真係做又死,唔做又死。

首頁

尾頁

跳至