母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有個同事,我大肚時咩都做盡量唔好影響到同事,佢就以自己大肚大曬咁。。。到生左,而家小朋友都就來1歲,我番左工每日入廁所快快15分鐘就出來,一日2次,佢呢每次book conference room,一入去成個鐘仲要1日3次,11點幾一次,食完lunch入去又泵一次,放工前又去泵一次,一日番8-9個鐘頭工,你泵奶就去左3個鐘,又話比人聽好煩好多奶,d奶多到唔知點算,咁點解你仲要泵咁多次,影響曬其他人對在職媽媽既感受。。。

同埋唔該唔好利用公司雪櫃當自己私人,放曬d奶係公司做存貨唔帶走,你知唔知咁好唔衛生,又近門口,一日十幾人開開關關,好心你有d常識d奶會壞,我終於明白點解有d老闆唔比員工泵奶,咪多得呢d媽媽,人人辛苦做幾多野都冇用,你一個媽媽咪令所有以為d人奶媽借d依蛇王

正八 x 來,咪以為公司d 秘書同你好好,次次你去泵奶d秘書一見你唔係度,個樣黑到話又行開左

呻完,嬲到爆炸忍左你半年有多了

大宅

BK Milk勳章

回覆:番工一日泵3次奶,每次一個鐘咩人黎

嘩!咁公司都唔招見下佢傾下計呀!唔用自己食飯時間泵,反而用工作時間泵奶!咁即係請佢返來泵奶架?又唔帶返屋企!即係請返嚟泵奶,啲存貨留喺公司係咪供應俾同事沖咖啡呢?你公司都幾好!咁都可以做到半年!俾著其他公司應該一早俾人 真係難為了其他同事!你形容得好貼切,真係死XX影衰晒我地呢啲正常嘅奶媽!

大宅

引用:嘩!咁公司都唔招見下佢傾下計呀!唔用自己

原帖由 Fergus1224 於 13-01-15 發表
嘩!咁公司都唔招見下佢傾下計呀!唔用自己食飯時間泵,反而用工作時間泵奶!咁即係請佢返來泵奶架 ...
死火,我都係用工作時間泵奶,泵兩次每次半個鐘,亦都係用meeting room, 咁我咪應該拎去打把?我覺得只要老板認為ok就可以,工作時間有得泵奶係正常權利,唔通要去廁所泵才是正常?咁樣令好多在職媽媽返工後唔想再餵。我未生已同公司hr,部門老板溝通過,佢地都好support,只要唔影響其他同事用meeting room, 自己工作有做好就得。不過你同事泵咁多次,每次咁耐話唔影響其他人就假

複式洋房

回覆:clemencebaby 的帖子

我也是啊!頭先睇完呢個post,即刻問老公同事會唔會都咁話緊我。老公話做得哂d野咪得囉。有d同事會落樓食煙,咁去泵奶都唔係乜錯啫。不過泵完唔拎返屋企,同埋一日三次又幾過分嘅

大宅

我都係喺會議室泵, 不過係趁lunch和收工沒人用房先泵囉. 試過房滿晒就入殘廁攪, 儘量唔會影響到人和令人有話柄. 辦工時間3次又真係有點那個.....

男爵府

我都覺得用meeting room 無問題,唔使用殘廁,應該爭取一下泵奶嘅權利,只要唔影響人就ok 喇。

子爵府

魔女沁雪 發表於 13-1-14 22:18
我有個同事,我大肚時咩都做盡量唔好影響到同事,佢就以自己大肚大曬咁。。。到生左,而家小朋友都就來1歲 ...

成歲都泵3次, 重要每次1粒鐘咁耐???
真係呃鬼... 如果真係咁多奶使鬼'吽'成個鐘呀? 應該十几分鐘hur hur聲出晒啦... 係咪每次有半個鐘係瞓覺...
d奶放喺公司做存貨又騎哩喎... 唔通個b一齊返工嘅?

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

其實我覺得conference room定廁所冇所謂,不過唔好做到咁,一日番工幾多鐘,泵奶去左3個鐘,之後成台野就話比人知好多野做好忙,唔好玩啦,咁咪令所有人眼光d人奶媽係咁, 你去咁耐仲book conference room咪全世界都知你去咁耐, 老細有呻, 成日問要咁耐咩, 你叫我點答, 我只答佢我唔係囉

有次我15分鐘泵完出來撞到一向搵佢做野秘書,佢第一句,嘩,仲泵緊奶,要食幾耐?

呢d咪影響埋其他人囉,我路過jar

其實佢話多奶, 我就係唔明點解仲要泵咁密咁多, 唔想做野唔係咁, 仲要塞住冰箱, 一開就係佢袋奶 (好既叫佢識搵個有color 袋放, 唔知入面咩) 不過日日出出入入pantry咪見佢放奶入袋, 所以都係好多人知....

子爵府

哈哈,我都是conf room pump,開頭差d以為樓講我tim! 但我一日pump兩次jie,30mins 左右完成。我d同事好支持,試過讓間房比我用,又提我要落窗簾免走光。
不要影響人,真是好重要。

子爵府

陪月勳章

見到你個標題, 以為你話緊我添.. 我都係一日3次架, 我b 仲細,我又窮, 想唔搞成大半個鐘都唔得。
好彩既係, 我唔洗book con room, 有公司有間無人用既房仔,我做既野係自己搞掂, 唔會搞到人, 有時行開行埋都唔會影響到其他人, d 野係我既, 係得我會清返, 無人會做到我d野, 只係做野時快快手手做好就得。 可以既話, 我都唔想搞咁耐, 有時忙起上黎仲要抽時間泵奶都係一種壓力。

侯爵府

回覆:魔女沁雪 的帖子

咁真係睇唔過眼嘅,泵咁多次就應快快手,唔好影響人就very good 啦。

大宅

我覺得最不能接受係用公司雪櫃放存貨,一間公司唔只佢一個員工,難道佢唔左人咩。

大宅

不如搵個weekend前‘唔小心’unplug咗個雪櫃插蘇

大宅

我自己都係人奶媽,我都好體諒如果唔夠奶或者想多d奶而要泵多d,真係大部份既媽媽都受過呢種追奶日子。

只係如果如佢口中講咁多奶,而又多到冇位到要放公司冰箱,點解仲要泵咁多次,你如果只行開30分鐘都算,成粒鐘,咁番來d工作當然堆到山咁,但仲要夠膽話多野做,多野做你就泵短d時間,我都有忙既時間,有幾次忙得濟,真係衝入廁所手推d奶出來(呢個係我覺得最快既方法)10分鐘就出番去再做野。

忍左好耐了,睇唔過眼好耐,我唔明點解有d咁既人,係面皮成尺厚,定係以為泵奶可以名正言順蛇王?

大宅

寯寯媽 發表於 13-1-15 23:07
不如搵個weekend前‘唔小心’unplug咗個雪櫃插蘇
都唔洗做任何野,佢d奶放冰箱又要打直放,成個袋企係雪櫃門一開見到(因為塞唔入最入)其實日日咁多人開關,加上佢冰奶,到佢要用帶番去屋企,都壞曬,其實而家咁成日溫度變都已經壞左唔要得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊