2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

晚晚食奶食連掃風要成個鐘,越食越慢,食完又不肯訓,換左片,夠暖,不是太多衫,就是明明食奶食到訓左,訓落床都仲訓緊,不夠三分鐘醒左又典又扭,抱佢噯佢唱歌都不一定肯安靜,剛滿月果陣都唔係咁,晚晚由一點玩到七八點,我完全無得訓,好辛苦,已經成個月了,試過有三次想開個窗自己跳落街咁我就可以訓。但當然無咁做。好depress 而家個仔終於訓左,但一陣佢又實嘈。唉。。。。

男爵府

回覆:就癲,晚晚唔肯訓

對唔住,我唔應該咁諗,雖然我控制唔到,加上家裡有些突發事,白天已好大壓力,我懷疑自己有否產後抑鬱還是只是自己發脾氣。但產後一個月都沒有不開心,EQ仲高到我自己不相信。

禁止訪問

複式洋房

加油呀!我個BB都係咁,最早都玩到3點,而我屋企又最近有事所以都好depressed•••••• 我地要冷靜D,睇下點解決點樣幫BB調節返D時間(醫生話BB分唔到日夜)。細心D睇下BB想要D乜,試下唔同嘅方法睇下邊樣先可以"治"到BB•••••• 好似我個BB,我發現佢其中一個唔瞓嘅原因係要啜住我乳頭瞓,我唔比,又冇比奶咀,佢喊到累就瞓。但係會玩好耐。你細心睇下你個BB為乜喊同唔瞓然後再決定想點"治"佢。唔好唔開心,照顧BB要有耐性,我地同BB都互相適應緊,一齊加油呀

大宅

回覆:RockMusicLover 的帖子

我熄燈比奶咀氹佢訓,so far 佢都ok ,仲有食夜奶...加油..

複式洋房

妳試下抱佢埋身邊睡

囝囝兩個月啦

別墅

加油啊!相信你的bb也在摸索這個世界。我也在努力摸索,發現和留意啊女的狀態,天天不同好難捉摸。不過,別只想負面的事,找朋友傾訴下!

男爵府

多謝你地呀,我不敢告訴c6因為他家裡有突發事,已夠煩,不想令他擔心多一個。我會找朋友傾傾,會話比自己知個個媽媽都係咁。我會努力的!

bettydaws    發表於 13-1-17 11:27

大宅

你BB日頭瞓唔瞓到呀?瞓到就日斗瞓啦!我阿B之前同你個一樣,試過2點瞓3點零鐘起身喊到朝早10點先肯瞓,我等佢瞓我又瞓先冇咁辛苦!加油呀!時間好快過,阿B好快大,大D會好D架喇!有唔開心就上黎sun下啦!你會搵到好多同道媽咪情況同你差唔多架!互相支持下!

男爵府

我阿女又係,換左片、食完奶掃埋風,明明瞓緊,放落床仔就喊唔肯瞓!無得瞓真係好慘架

大宅

引用:多謝你地呀,我不敢告訴c6因為他家裡有突發

原帖由 RockMusicLover 於 13-01-17 發表
多謝你地呀,我不敢告訴c6因為他家裡有突發事,已夠煩,不想令他擔心多一個。我會找朋友傾傾,會話比自己知 ...
Rockmusiclover, bb 情況有好轉未?我個仔而家剛2個月,晚晚都係咁,的確好困擾,加上日頭我要開工,所以好眼瞓。不過你諗下好快會叫你媽媽、同學識同你笑,你們覺得開心些。

男爵府

引用:Quote:原帖由+RockMusicLover+於+13-01-17+

原帖由 ErnestDonald 於 13-01-20 發表
Rockmusiclover, bb 情況有好轉未?我個仔而家剛2個月,晚晚都係咁,的確好困擾,加上日頭我要開工,所以好 ...
你好呀! Bb呢排改善左d啦。我開始比佢啜奶咀,佢又肯食,食奶前換片佢一定喊到癲,因為佢一秒都唔等得,有時喊得太勁會喘,壓力好大,自從換片時俾咀咀佢食就沒有這個問題了,有時夜晚佢明明食完無耐,明明夠哂飽,仲咀郁郁又嘈,我又俾咀咀佢,唔抱佢,由佢嚮床,在床邊拍佢同輕聲講野陪佢,佢過左十幾分鐘就訓左,好過抱住佢訓,一落床就醒同喊,不過佢訓著左要小心拎走個咀,一拎開佢想嘈果陣拍拍佢,否則食到跌左又喊到癲。另外而家上晝照俾佢訓,我成個上晝把bb床推到另一房間,成個上晝我就不湊仔,等姐姐搞。起碼夠訓。餵奶就之前泵出來,上晝姐姐湊果陣等姐幫我餵,咁我起碼可由八點訓到十二點都有四個鐘連續訓丫!!!

複式洋房

雖然唔係好方法,不過止住喝先。因為我B情況同你差唔多,我都唔知佢張床有乜唔好,總之一放就醒n哭,咁我有晚餵奶攰就由得佢訓我大比,至少我可以坐住休息下。有一次我太腳痺,見佢都訓好熟我就好似賊咁慢慢離開張床,我個大比用pillow or cushion replace, 之後再用其他pillow 圍住佢。佢ok訓到3個鈡。咁我至多訓少D地方,但有得訓好過無。Mama, 一齊加油!

別墅

我個仔有一排都系咁,原來佢系怕黑同埋要抱住訓,可能佢無乜安全感!所以會開燈仔,同包到佢實俾奶咀佢,有時夜晚訓一陣又嚇醒要拍住佢心口或者打直抱住佢,因為佢鐘意打直抱。試過一次個仔入威記渡假,個姑娘話佢喊得好西利 原來系掃风掃得唔夠,佢話有時好似大人飲完可樂咁會好多氣,er完一次可能仲會俾啲氣頂住,訓得唔舒服。又或者可能系分五到日夜,日到訓得太飽夜晚吾訓,日頭就要帶佢去街,夜晚真系會好啲!希望幫到你啦!

別墅

仲有一樣好奇怪,我個仔一放落bb床就喊,淨系鐘意訓大床同sofa。。

大宅

引用:仲有一樣好奇怪,我個仔一放落bb床就喊,淨

原帖由 carachoi 於 13-01-21 發表
仲有一樣好奇怪,我個仔一放落bb床就喊,淨系鐘意訓大床同sofa。。
我個仔都一樣,唔知人地真係以為張嬰兒床有鬼

大宅

引用:Quote:原帖由+ErnestDonald+於+13-01-20+發

原帖由 RockMusicLover 於 13-01-21 發表
你好呀! Bb呢排改善左d啦。我開始比佢啜奶咀,佢又肯食,食奶前換片佢一定喊到癲,因為佢一秒都唔等得,有 ...
你們bb便便好嗎?我發現佢無便便或有胃氣當天就特別紐。

複式洋房

就癲,晚晚唔肯訓

我自從甘願做左人肉奶咀後,終於有得瞓,放係大床打側俾佢啜,過左一陣我醒返,見佢瞓得冧,就會移過去bb床

大宅

加油Ar,我都試過晚晩無得訓係好慘,日頭無得訓

男爵府

引用:Quote:原帖由+RockMusicLover+於+13-01-21+

原帖由 ErnestDonald 於 13-01-22 發表
你們bb便便好嗎?我發現佢無便便或有胃氣當天就特別紐。
我都有此發現!! 佢呢兩日連朝早都扭,便便本來一日兩次都最新一日五六次,時多時少,他是半人奶,希希地。

首頁

尾頁

跳至