想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

有無人知道養一個小孩一個月大約要花多少錢呢

如題

別墅

Re: 有無人知道養一個小孩一個月大約要花多少錢呢

DaisyDaisy
個個都唔知點答你好,奶粉,尿片用得好快,又好貴,最好細路
唔好成日要睇醫生,真係要駛好多錢,

洋房

電視男人之苦都有講要200萬!但我覺得唔止

複式洋房

我都好想知呢個問題,但係的確係無咩人可以答到...

但係我地都係想知而家o係未有小b之前應該要save定幾多錢.......
DaisyDaisy 寫道:
如題

子爵府

一生兒女債,計都計唔晒,跟本無得計,天生天養,定物質主意,已經差天共地.

子爵府

你要儲夠錢先,生BB,起碼最機本每月奶粉屎片都要$2000,要俾人湊起碼$3000.第一年自己湊都要$30000,都唔好計買BB用品同睇醫生.之後又要讀幼稚園,幾下百蚊學費到幾千都有.真係好睇你俾些什麼個BB.
pollycheng 寫道:
我都好想知呢個問題,但係的確係無咩人可以答到...

但係我地都係想知而家o係未有小b之前應該要save定幾多錢.......[quote]
如題
[/quote]

子爵府

以我的經驗,奶粉尿片一個月只是1000多少少.但你要計,幫bb買保險呢,我就每個月要比6百幾.還有衣服,玩具,bb用品,濕紙巾.如奶樽,奶咀,這些都久不久就要換.睇醫生等等.很難答你要用多少錢.bb上幼稚園前,你可能會讓bb上下playgroup.到上普通幼稚園(不是名校)如果返全日起碼2xxx - 3xxx.半日都要1xxx.另外,書簿費,文具等.有時可能要學些課外活動.條數真的很長.

洋房

我bb是飲人奶的, 所以每個月開支around 500 to1,000; 沒有請工人99 take care in daytime. 另外買了基金for her.
所有bb的東西是seond hand (Toys, clothes, baby car, bed etc), no need to buy. 反正seond hand的東西come from my brother and sisters. 好clean and new. 其實小朋友大得好快, 一件衫著兩,三星期就不啱著.
我不是不給好東西畀我的bb, 只是我寧願save the money for her in the future (for study).

男爵府

熱血勳章

生第一個時就會支出多d, 因為奶粉......都係有限數, 請人湊就真係大支出, 工人都3千幾, 仲要支出佢既雜費, 跟住小朋友返學nursary都成3千, 再大小小又要學野, 加加埋埋大約1萬1個月, 不過真係平有平養貴有貴養, 睇下自己安排同要求, 如果有阿媽或者奶奶湊, 又可以慳返一筆

男爵府

我覺得在想有bb之前, 一定要諗定搵邊一個人湊, 因為請工人湊同埋搵親人湊的錢巳經好大分別了.

初生BB大約用$3000左右 (因為BB去私家打針的), 再到讀書時$4000左右, 真係用好多錢架.

別墅

好媽媽勳章

多謝大家的意見,我咁問是唔知點解我突然間好驚第日養小b唔掂。

我同老公都要返工,介時一定要請工人,照你們咁講,一個月咪起碼要6-7k.....

複式洋房

同意、同意
多謝大家的意見,我咁問是唔知點解我突然間好驚第日養小b唔掂。

我同老公都要返工,介時一定要請工人,照你們咁講,一個月咪起碼要6-7k.....

複式洋房

咁咪即係save番十多廿萬先差唔多???

大宅

My girl is 4 years old.

Coming Sept after increase in kindergarten fee and bus fee:
Kindergarten fee = 3,910
school bus = 700
maid = 3,800
ballet = 440
drawing = 300
arts = 300
piano = 560
transportation = 250
Total $102,60 per month, not including food and clothing and books and stationery, and entertainment.
The interest courses I took for her are already quite cheap. Other ballet course may be about 1,000.
And compared to her classmates, she is learning less items. Some may learn 6 to 7 items, such as Kumon, swimming, drama, phonics. These are more expensive than the drawing and arts classes I picked for her. :cry:

My 2 years old is better:
nursery fee: 2,680
school bus fee: 720
Total $3400 per month. But other expenses such as uniform, books are quite expensive. Even in kinder, books fee is over 1000 per term.
My girl enter nursery as advised by my doctor. She is slow in speech development. So one has to spend more if the kid is not smart enough.

首頁

尾頁

跳至