夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

他們的故事...邊個傷害大d

都係朋友既問題,想問下大家點睇.

老婆: 婚後曾經有第三者, 被老公知道了,亦表明了很愛第三者,唔知點算,再拖拉了1,2年,期間老公好痛苦,希望老婆回心轉意,只有等待及出力追回老婆,但老婆仍把持不定,最終老公因心灰意冷下換了新工,繼而認識了很多新同事,朋友,生活圈子擴大了更結識了女朋友,此時老婆才發覺自己仍心愛老公,幸好仍可挽回老公的心,最終都係返埋一齊.這幾年對老公的折磨,老婆都好內疚.亦好感激老公仍然對佢咁好.一切好像回復平靜.更迅速大肚生了個bb.

老公: 數年後,卻有了第三者,還有了bb,老婆完全不知道,因他仍很顧家,亦愛老婆,常要老婆陪佢呢度去果度去食野,假日例必陪她們,亦從不在外過夜,直至那第三者按捺不住主動揭發此事,才讓老婆知道了.老公否認了亦表示從沒想過要離開家庭,亦不會讓老婆離開,還說那bb不是他的,只是第三者對追佢,好肯定的話並沒有愛過第三者,他亦短時間內攪掂了此事,從此沒再找第三者,而第三者亦沒再找他了(原因不明,但肯定是真的).老婆亦不想去追究,因老公的表現絕不像有第三者,亦好肯定佢地已無聯絡,他們兩公婆還多生了一個bb,現在過得好開心.

結論:
我想問大家,認為老婆的錯傷害大(令老公傷心痛苦多年,表明愛第三者,還曾經般出,最終都回頭一心一意與老公白頭到老)
還是老公的錯傷害大(愛老婆愛家庭,並不想傷害老婆,但卻在外生了個bb(當真先),相信係第三者追佢,或者係新鮮感驅使下曾經做錯卻沒有愛.而又迅速擺平了事件).但最弊係老婆跟本唔知件事到底係點.似真又假.不過肯定的是老公真係對佢地好好.(老婆常在想是否天意要佢感受當初老公受的痛苦)

複式洋房

Re: 他們的故事.....

其實過程並不重要,最重要是最後大家都可以原諒對方,清楚知道對方在自已心中的地位及願意和他繼續行下去。

民房

Re: 他們的故事.....

講得啱,老婆而家好珍惜老公,懂得點去愛老公,呢點係佢以前唔識既. 而老公就無變,一向都對家庭咁好.所以我地點都唔信佢會做呢d野,但又好似係事實,而佢又可以咁快攪掂,唔似好多case拖拖拉拉都唔斷尾.所以我地好唔明白架,只可以話係上天對佢地既考驗.
但老婆始終都驚唔知邊日個第三者又會搵佢老公,佢老公就話如果佢再打電話黎,唔會客氣鬧佢喎.佢真係做到好似同佢無關係咁架.

翡翠宮

Re: 他們的故事...邊個傷害大d

我唔想評論誰傷害最大, 我只係講一句有咁耐風流就有咁耐節墮, 佢自己都happy過一段時間, 家陣咪叫現眼報, 自作孽 要論傷害既係第三者個bb先啱 點解個男人咁肯定個b唔係佢的 ?-(

複式洋房

agree, the bb is innocent. the couple are grown up and they need to pay for what they have done.
but there is nothing wrong with the bb. he/she got no choice

民房

每個人都會做錯既,最緊要係知錯能改.
點可以將件事話翻個老婆錯呢,唔通錯左唔可以返轉頭?
明明係個第三者唔啱.
冇錯,bb係無得選擇,但個第三者可以選擇,
明知個男人係有家庭既都要黐埋去,係要做第三者,
咁佢都有責任既,生唔生最終都係女方決定.
佢用埋最後一招攪人老婆都唔成功,佢都一定不是好東西,
雖然bb係無辜,但係佢有一定既責任及預左囉.
點講呢件事都係錯事,雖然老婆都曾經做錯,
但佢都知錯及一心一意回頭,但老公的錯事要是真的話,
重有冇得返轉頭.
既然佢地而家生活得咁好,我只希望唔會影響佢地既生活.

王國長老

王國長老

我都覺成件事最大傷害係d小朋友. 仲乜仲要o係咁既情況下生完一個又一個. 大人都一塌糊塗,仲生小朋友出黎做乜呢.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

民房

我想要補充下,佢老婆既事已經係多年前發生,之後大家都無問題,亦唔可以講話佢風流及折墮.唔通d男人有過外遇,後來知錯同番老婆一齊,個老婆遲d又搵男人報仇咩.係咁點解咁多老婆都肯比機會d老公呢.
只不過我想問下佢係傷害過個老公好深,令佢有段長時間生活係痛苦之中,但佢已斷絕來往,起碼無後顧之憂.而老公雖然無令佢有段痛苦時間郤令佢心內永遠有條剌.
而我亦唔想講個第三者及bb,因點講個男人及第三者都有責任既.呢d野只有佢地知道,或者係個第三者故意攪出黎既呢,我個人則認為唔會係個男人既意願,因佢根本無想過唔要個家,又點會咁惱莽,所以話唔一定係男人既責任囉.
其實我都希望個老婆釋懷,唔好再冧個第三者,因佢老公真係對佢及個家好好,唔似呢度好多case,老公唔理老婆,仔女,又夜返甚至唔返,又唔可以斷絕與第三者來往.令個老婆好痛苦,比起佢地,我個朋友應該叫做幸福好多,當然如果乜事都冇發生過更加完美,但世事怎會盡如人意,聖人都有錯,應該好好咁享受埋呢個人生,將來老左死左咪又乜都唔知囉.

子爵府

好媽媽勳章

其實人有陣時會受唔起考驗...做出傷害人...傷害自己既事...但係只要自己知道錯...能改過...珍惜身邊既人同事...邊個錯...邊個o岩...已經唔係重要既問題...

[url=http://lilypie.com][img]

洋房

講得啱,好多人經不起考驗,不懂得珍惜身邊既人,但經過錯折反而令佢地懂得珍惜未嘗是壞事,,所以話邊個錯,邊個啱,無得計. 總之,而家個老公對老婆及家庭好咪得囉.
至於個第三者,sorry我唔會同情佢,做第三者一定係錯,佢仲錯得好離譜添,純粹個人意見,我都認為個男人唔會咁蠢係出面生個bb,佢又唔係唔愛個家,或者係個第三者一相情願.所以佢都知無希望唔再搵個男人,如果個男人對佢有承諾,佢都會死纏爛打啦.總之無論個bb係邊個既,都希望佢要負責任好好養大佢,唔好再破壞人地家庭.最好就係佢都搵到個男人(單身男, 唔係人地既老公,) 咁就大家happy.
onon1022 寫道:
其實人有陣時會受唔起考驗...做出傷害人...傷害自己既事...但係只要自己知道錯...能改過...珍惜身邊既人同事...邊個錯...邊個o岩...已經唔係重要既問題...

翡翠宮

我覺個老婆傷害得個男人深d~~~
我相信如果角色掉轉,老公係出面有第2個女人,比老婆知道左之後,仲表明話好愛第三者,仲要拖拖拉拉成1-2年咁耐仍然唔肯作出決擇,個老婆就只有等待及出力追回老公,但老公仍把持不定,我可以肯定個個都會鬧個老公~~~
如果要話個老公曾經出面有第3者,但佢係短時間內搞掂左呢件事,依架就話個老婆心裏面有條刺,咁佢老公多年黎所受的痛苦呢???唔通佢心裏就唔會有條刺???
當然係呢件事上,佢兩個都有錯,因為佢地兩個都曾經做過對伴侶不忠的事,點都好,希望佢地能夠係唔傷害小朋友的情況下好好解決,而且,希望佢地唔好再重蹈復徹~~~

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我們都不是當事人,事情都過去
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

洋房

同意
小manman 寫道:
我覺個老婆傷害得個男人深d~~~
我相信如果角色掉轉,老公係出面有第2個女人,比老婆知道左之後,仲表明話好愛第三者,仲要拖拖拉拉成1-2年咁耐仍然唔肯作出決擇,個老婆就只有等待及出力追回老公,但老公仍把持不定,我可以肯定個個都會鬧個老公~~~
如果要話個老公曾經出面有第3者,但佢係短時間內搞掂左呢件事,依架就話個老婆心裏面有條刺,咁佢老公多年黎所受的痛苦呢???唔通佢心裏就唔會有條刺???
當然係呢件事上,佢兩個都有錯,因為佢地兩個都曾經做過對伴侶不忠的事,點都好,希望佢地能夠係唔傷害小朋友的情況下好好解決,而且,希望佢地唔好再重蹈復徹~~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

無話邊個錯多o的, 各自對另一方做出不忠o既行為都係錯, 最吾明, 點解做得出呢o的o野都可以講出來話好愛對方

首頁

尾頁

跳至