親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 Sfleung0721 的帖子

我會3月尾去首爾,我估大約1x-20度到,
想請問下你果時佢地仲會唔會開暖氣?

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

Sfleung0721 發表於 13-1-17 20:25
復活節(AROUND 4 月中) 唔會好凍, 你預十零二十幾度啦, 天氣好舒服, 最好去睇櫻花

因為我係首爾住架, 所 ...

睇櫻花...好浪漫....我鍾意呀, 有無地方推介吓,?
我book 依間酒店,Sheraton Seoul D Cube City Hotel,
俾d意見我好嗎? thanks.

大宅

Sfleung0721 發表於 13-1-18 11:05
回覆 YM 的帖子

我未試過. 不過我知好多旅遊書都推介, 你可以試吓.

麻煩您幫忙睇下呢個行程ok嗎?

Day 1 (14/2)

Arrive Seoul 08:00pm

Day 2 (15/2)

明洞 > Nanta >首爾站樂天
supermarket

Day 3 (16/2)

Skiing dinner at 明洞
街頭小食

Day 4 (17/2)

Breakfast > 景福宮 > 土俗村 > 鷺梁津 

Day 5 (18/2)

Fly back to Hong Kong 10:50am

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Sfleung0721 發表於 13-1-18 12:47
你的行程得很鬆散, 我怕你一早行晒無地方去, 可以再加多啲景點或行街點到時自己ADJUST

NANTA有好多場, 你 ...
Nanta 想係明洞睇 5點場然後係明洞行街dinner. 樂天應該預幾多時間行呢?我知明洞都係一間樂天. 兩者有何不同呢?
http://www.seouleasy.com/skitour.html
滑雪我係住係seouleasy亦都係join佢地一天滑雪團, 預計解散時間為19:30-20:00. 想問下我同奶奶唔滑雪,only陪老公&小朋友去整天會唔會好悶呢?

有無其他景點推介? 麻煩可以的話幫我整理下行程表, Million thanks!

禁止訪問

男爵府

幾多個人去?

地鐵一個站同幾個站同價. 都係won1050. 遠少少既won1150. 如果3, 4 個人搭的士唔貴, 同埋唔駛上上落落, 又行餐飽轉線.

不過唯一衰既係佢地既的士司機. 其實架架車都有 GPS, 佢地又唔用, 成日扮傻行行下停底再睇地址, 跳夠表先打比酒店問點去.

shopping - skin care - 如果街鋪有7折就會平過Duty Free, 如果唔係就duty free 用visa 白金卡會有折, 又唔駛攪退稅.

shopping 衫 - 東大門Doota d 衫算靚d, 但唔平. 其他既都唔係好得. 最抵買既係legging, 質地好, 不過到到唔同價, 我買既同款會由 won 10000 到 15000. 但Doota 就成 won 20000.

食 - 我覺得最正係韓燒. 推介既係新村企係到食既韓牛, 新村八色燒豬肉, 另外有間 Seoraester 係食燒豬 / 牛 橫隔膜肉. 不過哩間冇圖, 只有墻上只係得韓文menu.
另土俗村正, 但一人食一窩好飽.

男爵府

引用:幾多個人去?地鐵一個站同幾個站同價.++都係

原帖由 Noire 於 13-01-18 發表
幾多個人去?

地鐵一個站同幾個站同價. 都係won1050. 遠少少既won1150. 如果3, 4 個人搭的士唔貴, 同埋 ...
2個

大宅

Sfleung0721 發表於 13-1-18 13:33
如果去滑雪場我都唔會滑雪睇住奶奶, 照您咁講, 我會陪奶奶去行吓街。又或者全部都唔滑雪, 嗰日同我囡去溜冰場玩算。樂天好似有個大溜冰場?如果有我囡可以溜冰, 而我地就可以 shopping, 係food court 食野.

因為帶住老人家唔敢帶佢去得太多景點, 行路太多佢會辛苦. 睇風景文物, 行下百貨公司咁, 食下野, 佢鐘意食海鮮, 所以帶佢去鷺梁津。我囡十三歲佢鐘意kpop, 佢會想睇下d souvenir, teddy bear museum值唔值得去?shopping買衫買skincare呢d 未必會做.

男爵府

如果想今年聖誕去, 最早幾時留意機票好呢, 如果2大1小, 機票10K算吾算貴

Thanks!

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

Sfleung0721 發表於 13-1-18 12:40
酒店位置OK, 好處係, 新道林站有E-MART 同HOMEPLUS 兩間大超市. 不過去其他景點就要坐廿零三十分鐘地鐵.

...

明白了, 唔該晒你.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

mmak 發表於 13-1-18 09:15
hi,

我都係畏農曆新年起行, 請問有無提議?? Thx
建議你去韓國觀光公社網站睇下資料,有個概念先,好難俾建議你

因人人性格都唔同架嘛

mmak  明白, 唔該先... 我已去左書局打書釘...
再研究研究....  發表於 13-1-18 23:15

男爵府

回覆:Sfleung0721 的帖子

係咪到左首爾才兌克won好價d?有無推介?

子爵府

虎到金來勳章

回覆:新年首爾自由行五日四夜,有什麼必去的地方

我想知去完弘大夜蒲有咩車去東大門,除了的士外

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至