婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說搬離男家已經多年. 現在得99一個獨居. 生左個囡之後, 99 開口要我地搬返去, 等佢湊孫.唔好請工人. (我當然拒絕. 咁辛苦逃離黑暗地獄.一定唔再返去). 期間, 一路供99層樓,一路租屋企. 生活還可以.最重要一家人開心健康.
後來,99轉口風.話俾'帶埋工人'一齊返去住. 又話租樓貴. (我更想同佢講,明知貴租,我仍然唔搬,點解你唔檢討下 ?!!)
舊年,年尾.99話無工開, 係屋企好悶. 又話要湊孫. 我大膽講左句[99,不如你搬過來我地附近住. 其他仔囡和外孫都住附近, 我有工人煮飯. 你可以晚晚上來食飯. 又可以同個孫去遊樂場/公園玩. 望下個孫. 不過,我地要先賣左這層樓,先可以買番一層俾你住)
99回了一句[去公園,有乜咁好睇 !!層樓一定唔賣!]

好la. 我變左衰新抱. '候住'99 層樓. 事後. 99當然四處同其他仔囡講. c6拍心口話唔會賣樓.
昨晚,99血壓高. c6返去睇佢. (來回兩小時). 住得最近果個仔,唔返去睇. 偏偏最遠既細仔返去.

可見將來,99身體唔好.自理/煮飯/打掃. 有困難. 無人照顧, 做獨居老人. 很淒涼.
奈何,我已在'能力範圍內盡力'. 無言了.

珍珠宮

回覆 agnescheng 的帖子

下次唔好同你99講依d野,因為你既身份系唔應該講,多一事不如小一事啦

伯爵府

回覆:[新抱好心難做]

老人家睇吾開冇發子,佢個point係面子

還好你c6係細仔

多口一句,有$分就個個仔女都pok番去睇佢架啦

Nok_Nok    發表於 13-1-26 14:17
cms8686  細仔有甚麼不同???  發表於 13-1-18 20:38
慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

大宅

回覆 anna59 的帖子

果下,無計. 99 捉住我講自己遲d 無公返. 好悶/好慘/ 我地又唔返去住. 掉低佢一個老人家.
自己講完 都後悔. 中左99 計. 佢又拿左我既說話. 玩左幾個月.

別墅

我都覺得同奶奶講嘢好似要鬥智鬥力咁返工已經要係咁
放工返到屋企都仲要係咁
好辛苦

樓主…好似上邊嘅jm講
多一事不如少一事呀
就算要講,都等你C6出面佢做決定去講呀

大宅

難得分開獨立一頭家, 就唔好太過測穩之心咧~
就算孝順都由得她仔女決定
新抱vs99 表面關係淡如水 係最好最和平的相處

子爵府

BK Milk勳章

99層樓明明係你地供, 點解又話你”喉住層樓架...?

禁止發言

大宅

回覆 chowchow2012 的帖子

因為,係c6+99 名. 無新抱名. 供樓/管理費/水電/tax 全數由c6供. 其他兄弟姊妹無份.
不過,算數la. 某次. 99 又話我唔生. 佢無孫湊, 好悶.
我話[鄉下剛起左新屋.你返去渡假]... 變成 [新抱趕99 返鄉下].

其實,我盡量避免接觸99 , 一FEEL 到佢埋身. 我便彈開.
有時避唔到,聽下佢訴苦. 自己就俾左自然反應.
禽晚,99血壓高.隻眼爆微絲血管. 唉. 幸好無事. KEEP住食血壓藥.

有良心地想.現在好好照料老人家. 起碼可以健健康康生活下去. 但大家唔理(其他兄弟娣妹).
到最後爆煲. 出了意外.一係請工人照顧 或者入老人院. (何苦呢?!)

唉,算吧LA. 我輩份最細.
-呻完-

大宅

新袍絕不能与99有任何利益衝突,尤其金錢上,所以,你以後千萬千再提了。老人家喜歡自己住,去边度,由得佢吧。佢自己D親生骨肉也不緊張,你又何必擔心呢!

水晶宮

好彩你99話唔賣樓咋.搬近左慢慢就同住埋冇分別架喇!

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

一家人邊有介心...所見你99只當你外人 樓主好自為之

男爵府

如果個99一定要同個仔同住、要俾個孫佢湊,咁先認同仔及新抱孝順的話!
好多人汪定係衰新抱!

水晶宮

咁層樓係你老公都有名,第時你99百年歸老都係比你老公架啦~

你最錯係咁既情況之下叫你99賣樓,你既身份係唔應該咁講,比著我都會唔LIKE,老人家緊係想個仔既老婆持家有道、想個仔有層樓有依靠,你叫佢賣樓佢咪覺得你唔好囉~

珍珠宮

算啦,依度好多jm同你一樣,中過招,下次佢搵你傾計,你未求其聽左, 用口頭蟬: 系, 系,系, 鵝,鵝,鵝,未算羅, 唔系點解依度十個有九個新抱都話唔會照顧6299呀, 依個世界好現實假

佢個大新抱又黑面又惡可能系固意做個樣黎等99怕左佢

禁止發言

子爵府

我同你差唔多,不過係中姑9埋伏嘅圈套,但佢當然係話自己無知,所有人都覺得佢係弱者啦。話說姑9+c6供緊層樓,姑9結婚無屋住,就打6299租咗出去間屋嘅主意,成日話轉名,想一人一層樓分咗佢(佢自己要供完租緊個層,c6要供緊個層+隨樓附送6299同住)。我死都唔肯,因為一轉咗名,我黎世都甩唔到買第2層,想搬黎唔同6299住嘅命運更加無可能。我話仲咩要轉名,將姑9+c6層樓賣咗按大家供咗分返錢囉。租個層留返俾6299養老->之後變咗,我睇姑9唔順眼,唔想分層樓俾佢,想霸埋層供完嘅樓。

大宅

回覆 草子@ 的帖子

我姑9咪又係咁. 佢老公失業.(搵唔到MANAGER 位做,所以唔做). 姑9話將自己層樓放租. 然後搬去99 屋企住. 但99 死都唔俾個囡入去住.. (99 同我講[話姑9成日鬧佢. 如果一齊住. 佢無好日子過]).....
姑9 個囡, 用左99 間屋做地址. 去報大學宿舍住.

其實,已經唔想理會男家既人. 奈何,有時衰心軟. 自己唔記得左地獄生活.
間唔中要上來婆媳版. 溫故知新. 唔可以當老人家說話當真.

99 好勁.講到眼有淚光. 見者心酸........最佳女主角.

珍珠宮

男家o既o野,總之少講少錯,唔講唔錯,特別呢o的牽涉到利益關係o既o野!

我連醫生都唔敢介紹 6299 睇!睇好o左無人會感激你,睇得唔好/佢地覺得睇完更差就入晒你數,仲搞到自己變o左千古罪人!唔係一家人就唔係一家人,我 6299 待我不薄,但利害關頭無分別心就假o既!

男爵府

搬得出去就死都吾好返轉頭,歷史又會重演.我99叫我返去,話間屋我名,我都吾制.

zitzai  搬返去日日受氣睇面色,有錢都唔知有無福享   發表於 13-1-19 10:10

首頁

尾頁

跳至