論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:lovingparent 的帖子

唔緊要,佢得5日,即係一定要放無薪假啦! 你係醫院同佢講佢慢慢住,因為伱跟本唔使比人工佢,一定要佢住公立,食唔使額外加$既药!如佢要反來,一入屋後佢一有異樣就即日送番佢入院!唔好提炒佢呀!

別墅

回覆:csansan 的帖子

係啊, agent 都話唔好提炒佢。我仲同佢講要佢fully recover至可以出院繼續係我屋企工作。佢即刻話要出院去我家,因為contract 未完,唔可以番家鄉…又會突然甘清醒? of course la, 佢係醫院唔停比人吉針檢查,真係唔好受架

男爵府

引用:其實可否告個agent搵個傻既工人比我,攪到

原帖由 lovingparent 於 13-01-23 發表
其實可否告個agent搵個傻既工人比我,攪到我禁大損失?佢只係做左5日咋! ...
唔使驚。精神病係不適合擔任家務助理。條友一定癲到低 (原因1個啫換僱主) 你唔好出聲,賴關心佢,但又火滾佢唔知真定假。總之無求keep 住佢癲。醫生一開聲,佢shot 又要認為不適合就得架喇! 到時出張機票送佢走人。 但如果佢係假既,咪告佢行騙 (呃病假)去勞工處開file 對住哩d 人,小d EQ都死呀! 仲有, Agent 去左邊

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+lovingparent+於+13-01-23+發

大宅

引用:係啊,+agent+都話唔好提炒佢。我仲同佢講

原帖由 lovingparent 於 13-01-24 發表
係啊, agent 都話唔好提炒佢。我仲同佢講要佢fully recover至可以出院繼續係我屋企工作。佢即刻話要出院去 ...
佢喺HK做左幾耐? 定剛剛喺菲律賓來港?

大宅

引用:Quote:原帖由+ihv2kids+於+13-01-24+發表唔

原帖由 july2011 於 13-01-24 發表
各位媽咪真係好專業
樓主,check 下小Bun bun D sick leave entitlement la, 如果冇entitlement 咁即係放緊no pay la, 放緊no pay 米可以話佢unsatisfied law…同埋開agent 名啦!:吾都得…不負責任!差agent!

別墅

回覆:Iceman00852 的帖子

剛由菲律賓來, 從未來過HK

男爵府

畀面勳章

lovingparent 發表於 13-1-24 00:43
係啊, agent 都話唔好提炒佢。我仲同佢講要佢fully recover至可以出院繼續係我屋企工作。佢即刻話要出院去 ...

日日留院真係精神折磨,難得佢自己"申請",咪由得佢慢慢享受吓囉~

別墅

回覆:joanie731 的帖子

佢而家係no pay 架, 不過真係可想可以加快個process證實佢係真傻定假傻

別墅

回覆:lovingparent 的帖子

醫院正式轉佢去精神病院,我可以點做?可否聯絡菲律賓領事館叫佢地送佢走?Immigration同勞工處可否幫忙? 精神病真係唔知要醫幾耐,d 醫藥費都幾容!!

子爵府

引用:醫院正式轉佢去精神病院,我可以點做?可否

原帖由 lovingparent 於 13-01-26 發表
醫院正式轉佢去精神病院,我可以點做?可否聯絡菲律賓領事館叫佢地送佢走?Immigration同勞工處可否幫忙?: ...
醫生寫紙,根本唔適合做家僱,再call領事館同入境處,搵人帶佢上機,agent開名啦,差成咁

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

別墅

回覆:naomichoi 的帖子

我相信香港個agent 都唔知會發生d 甘嘅事,而家唯有希望佢可以送個瘟神走,唔好有手尾跟!

翡翠宮

畀面勳章

lovingparent 發表於 13-1-26 13:31
醫院正式轉佢去精神病院,我可以點做?可否聯絡菲律賓領事館叫佢地送佢走?Immigration同勞工處可否幫忙?: ...
仲好啦,入得精神病院,醫生一定會幫你寫字,證明佢不適合做家傭,等佢係精神病院嘆下先啦。
日日是好日

別墅

回覆:mother904 的帖子

至弊我要幫佢比住院費呢

首頁

尾頁

跳至