跳至

首頁

尾頁

別墅

纖維瘤

有無人知道或者聽過, 如果挓住bb時, 發現有纖維瘤, 有D咩後果呢?

我上次照U/S時, 醫生話我有一邊比較厚, 可能係纖維瘤, 有2CM大 (當時BB也只有2CM大), 佢話下次再照時, 睇下個瘤會唔會再大喎.

民房

Re: 纖維瘤

其實我見bk內都有人提過!

我自己都係6weeks時發現有一個色肉 (~3cm大),一個c+話要等bb3個月大才可切, 後來我去了東區, e生一見就切了!

所以你都係consult多個e生啦!況且醫院同診所的處理方法可能有不同! :-| :-| :-|

複式洋房

Ina,
e生話子宮纖維瘤好common,多數都係良性,一般對bb無吔影嚮.但每次照u/s,e生都應度吓有無変大.我諗唔使太擔心.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Ina

我發現有3個纖維瘤, 後果 is 早產 and may be need to c-section.

唔使太擔心!好common! will not affect bb only affect mama,有腰痛、便秘、頻尿、腹部凸出..etc.

別墅

THANK YOU 你地呀!

醫生都有話係好common, 不過會同bb一齊大, 我希望佢唔好大得咁快啦! 同埋要睇生响边, 子宫內外呀咁都有唔同喎.

Babyeddie, 當你知道有3個瘤時, 你驚唔驚呀? 我都有齊你講既symptoms, 除左腰痛未有.

我而家12w, 但d同事話我個肚好似大得幾快咁, 攪到我有d心驚驚.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

唔係好驚. 驚未use.

不過子宫 纖維瘤serious case 會cause red degeneration, ie blood all focus in one area 會very very 痛.我有好痛.

民房

我也有一個纖維瘤size 3cm, 每次去body check 醫生都會monitor size, 不過醫生話好common, 不用太擔心.

別墅

早晨BB, 謝!

今個星期六, 我會再做检查, 到時再睇下有無大到先?

你係幾時發現架? 检查時? 定有BB之前已經知?

首頁

尾頁

跳至