親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

wendybruce 發表於 13-1-22 21:37
40分鐘都好,坐私家車都要45分鐘
我走個日係City Hall坐的士去機場, 都要30分鐘.

子爵府

別墅

回覆:boyboy~ 的帖子

平機票,真正!

洋房

版主 的帖子

city hall坐的士去機場,幾多錢?

侯爵府

wingbus2 發表於 13-1-23 07:44
city hall坐的士去機場,幾多錢?
S$16

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:wingbus2+發表於+13-1-23+07:44+city

原帖由 boyboy~ 於 13-01-23 發表
S$16
我 Last 個日又係 city hall 去機場,thanks for infos

洋房

版主 的帖子

thanks.

男爵府

Thanks for your information, very useful

男爵府

回覆 boyboy~ 的帖子

TIGER 有無TV睇?

侯爵府

cocokan2004 發表於 13-1-24 02:57

TIGER 有無TV睇?
冇.

侯爵府

Grand Park City Hall Hotel

呢間酒店房間亦唔算好大, 房間就好清潔舒服, staff 服務唔錯, King Size Bed都夠我地一家三口訓, 自助早餐食物選擇種類都多. 不過距離City Hall站要行5-6分鐘, 如果落雨, 拿行李就論盡d . 酒店係5星, 但我覺得頂盡都係4星, 酒店既保安好嚴密, 電梯要嘟房卡才上到房間. 我地選佢係睇價錢, HKS1196包自助早餐包稅, 而且又係City Hall, 去邊處都方便, 房間是在Asiatravelcare.com訂的.

位置: http://www.streetdirectory.com/asia_travel/travel/travel_id_3925/travel_site_12957/

侯爵府

的士篇

我地在新加坡只坐了兩程的士.

1. Sentosa去City Hall, 費用S$13, 銀色的士
2. City Hall去機場T2, 費用S$16, 藍色的士

在的士上的收費表

計算的士收費可用這個 Taxi Fare Calculator:http://www.taxisingapore.com/external/taxi-fare-calculator/

最近有jm發現呢個計價有問題, 如果唔得可試另外兩個 http://www.taxifarefinder.com/main.php?city=Singapore

http://www.taxiautofare.com/sg/Default.aspx

要留意新加坡的士有很多subcharge的:

City area subcharge
Peak hour subcharge
Location subcharge
Midnight subcharge

大宅

非常有用既資料 THANKS
小青蛙部屋(ken媽)

侯爵府

剛更新了酒店訂房的慳錢攻略 Post 57 , 未訂酒店的JM, 可參考一下才訂啊!

侯爵府

Luge & Skyride

這個很好玩, 我們玩了兩次, Luge下山過程很快, 只是幾分鐘時間, 所以玩一次一定唔夠玩. Luge+Skyride的門票是S$12.5/位, 大小同價, 包luge及skyride各一次, 我地就買左 Four Ride Family Pass + Child doubling x2, 每人可玩兩次, 阿囝就跟定爸爸坐同一架Luge下山, 費用S$32+S$6=$38.

Luge在開始落山時有兩條跑道, 左邊較平坦, 右邊就好多又斜又彎既路,幾刺激吓, 架車要自己控制, 全程都要用很多力hold住架車, 唔比佢向前衝, 如果小朋友太細, 唔夠力或唔掌握個控制, 單獨駕駛有d危險, 所以我地只買child doubling,比阿囝跟大人車下山.

emibaby  咁小朋友跟大人下山,可以用右又斜又彎既路嗎?  發表於 13-1-28 10:03
emibaby  Four Ride Family Pass + Child doubling x2, 即係可玩8次??  發表於 13-1-28 10:03

男爵府

thx~

侯爵府

今次訂 Tiger Airline, 真係見到價錢平, 跟住即興就訂左, 由於只逗留四日,時間唔夠, 我地冇去新山, 但如果有JM都係坐Tiger,就要留意佢地有free transfer來/回樟宜機場至新山 Johor Bahru kotaraya II bus termnial.

free coupon 在此, 有效期至31/3/2013.
http://www.tigerairways.com/prom ... tleService_form.pdf

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

boyboy~ 發表於 13-1-22 22:39
我走個日係City Hall坐的士去機場, 都要30分鐘.

想問問, 因為我係清晨機返 HK, 又係響 CITY HALL, 是否一定有的士 (凌晏4點幾5點要), 只係要比 SURCHARGE?

TKS

男爵府

boyboy~ 發表於 13-1-24 12:01
Luge & Skyride

這個很好玩, 我們玩了兩次, Luge下山過程很快, 只是幾分鐘時間, 所以玩一次一定唔夠玩. Lu ...

我都打算玩完Luge & Skyride之後睇song of the sea, 係未玩完係隔離好近?
如果玩兩次Luge & Skyride要玩幾耐?

thanks!

男爵府

減齡達人勳章

因阿囡想玩 iFly, 所以打算買Preimum Day Pass, 應該抵過分開買, 不過每樣就只可玩一次 ~

首頁

尾頁

跳至