烹飪搵食

跳至

首頁
12345...26

尾頁

男爵府

最近聽到好多朋友都話Miele蒸爐 DG 1450 好好用,攪到我又心思思想買番部。不過見到要成$11980,好貴呀真係要好好諗清楚買唔買好。
前兩日去開sogo,上到去10/F,同Miele嘅sales姐姐傾偈,佢話而家買會送多一個盤+蓋,價值$8xx,雖然好吸引,但我都要再返屋企冷靜一下先再決定...... 不過佢話黎緊星期日下午會有師傅做示範,大家有興趣記得上去睇下。
試用實況: P.5 (快鍵#93 ,#94)
豆腐蒸水蛋、蒸雞、蒸西蘭花、煮溫泉蛋、蒸飯(一碗份量)

實況2 :
P.9(快鍵#167)

發酵麵糰、煲青紅蘿蔔湯、蒸雙色蛋

實況3:
p.15 (快鍵#288)
蒸花甲

yee183    發表於 13-1-26 23:05
fitfish  又身痕!  發表於 13-1-25 00:12
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

大宅

回覆:bullbull1 的帖子

我都好想買,但真係好貴

子爵府

好媽媽勳章

我怕洗餐死

男爵府

kk2008 發表於 13-1-24 02:30
我怕洗餐死
好似話唔駛點洗,只係用塊乾布抹下就已經乾淨晒。不過我都想再睇埋示範先再決定。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

大宅

回覆:心大心細想買Miele蒸爐

我都好想買,不過無位擺

珊瑚宮

bullbull1 發表於 13-1-24 12:34
好似話唔駛點洗,只係用塊乾布抹下就已經乾淨晒。不過我都想再睇埋示範先再決定。 ...
你帶個焗爐溫度計去,叫佢蒸個溫度計,你睇下有無90-100度?
玩具萬歲!

男爵府

fitfish 發表於 13-1-25 00:14
你帶個焗爐溫度計去,叫佢蒸個溫度計,你睇下有無90-100度?
哈哈...我真係又身癢呀,又想買嘢喇~~

珊瑚宮

整整下你將Sogo的玩具逐件逐件搬番屋企
玩具萬歲!

珊瑚宮

買啦!年尾蒸糕.

請客蒸海鮮
玩具萬歲!

男爵府

fitfish 發表於 13-1-25 00:53
整整下你將Sogo的玩具逐件逐件搬番屋企
哈哈......我都想,不過冇咁多錢買~~

男爵府

fitfish 發表於 13-1-25 00:55
買啦!年尾蒸糕.

請客蒸海鮮
你又想氹我...不過今次銀碼咁大,我真係要諗清諗楚。如果星期日我唔得閒,會於下星期五現身sogo,再落足眼力睇示範,到時先再決定。

伯爵府

回覆:心大心細想買Miele蒸爐

過來人經驗,睇價$真係好貴,我屋企嗰個仲要係built in! 但係已經用左4,5年,真係好媽用!蒸魚我用95度,魚肉一定滑,燉野5冼睇火,夏天廚房起碼5會噤熱!

男爵府

引用:過來人經驗,睇價$真係好貴,我屋企嗰個仲

原帖由 yyan 於 13-01-25 發表
過來人經驗,睇價$真係好貴,我屋企嗰個仲要係built in! 但係已經用左4,5年,真係好媽用!蒸魚我用95度, ...
多謝你的意見,我會好好考慮:-P

男爵府

今日終於有時間去到sogo睇Miele示範。不過因為遇正遊行示威,所以遲咗半個鐘先到呀。所以先前蒸飯睇唔到

CF先示範蒸件,佢加埋芋頭係底吸晒啲汁好軟而且好入味添,啲雞仲滑一滑~~原來鵝肝腸都幾好味。

哩味煮法好簡單,食落仲好脆,一啲都唔會淋謝謝

CF煮嘅係日本米,佢話因為加咗蔬菜一齊煮,所以米水比少咗,有啲乾,佢建議下次加水可以過米再高少少。一盤可以煮到4cups米。
CF仲示範埋甜品(蒸蛋),佢話1:2.5分量最perfect~~

經過CF咁細心嘅解答同示範,最終令我忍唔住買咗部返屋企......今次絕對要多謝老公背後的支持

今日買仲送咗個Mini Lunch Tote袋,好靚~~
同埋一套杯 (未有貨,要遲啲拎)+ 一本湯水書(都係未冇貨)

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

期待妳ga出品

我之前睇中咗Sharp ga水波爐,見到呢部好正咁,但價錢貴好多...真係要諗清楚先買

水晶宮

引用:今日終於有時間去到sogo睇Miele示範。不過

原帖由 bullbull1 於 13-01-27 發表
今日終於有時間去到sogo睇Miele示範。不過因為遇正遊行示威,所以遲咗半個鐘先到呀。所以先前蒸飯睇唔到:si ...
歡迎加入miele家族,多多交流62 99見到,又話想買

少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

豬豬822 發表於 13-1-27 22:32
期待妳ga出品

我之前睇中咗Sharp ga水波爐,見到呢部好正咁,但價錢貴好多...真係要諗清楚先買 :b ...
嘻嘻......繼airfryer之後,我一定會努力用盡哩部我最喜愛嘅Miele~~我建議你去睇下佢地嘅示範,等自己有多啲概念同埋有問題可以即時問CF,似終要成$11980真係好貴呀,點都要諗清楚嘛~~

男爵府

54heima 發表於 13-1-27 22:41
歡迎加入miele家族,多多交流62 99見到,又話想買
多謝你呀~~我都好開心可以加入Miele哩個大家庭。不過我部機仲未送到呀,要等到星期二下午先有得用~~

水晶宮

引用:Quote:54heima+發表於+13-1-27+22:41+歡迎

原帖由 bullbull1 於 13-01-27 發表
多謝你呀~~我都好開心可以加入Miele哩個大家庭。不過我部機仲未送到呀,要等到星期二下午先有得用~~ ...
上網刨多啲食譜頭先見到台灣靚仔廚師Masa blog,居然用蒸爐整到蛋糕卷,好想試下

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

回覆:心大心細想買Miele蒸爐~今日睇完示範,終於忍唔住買咗~

我啱啱整左馬蹄糕,而家用Miele蒸緊!

首頁
12345...26

尾頁

跳至