論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原本1月頭簽了個菲律賓外傭,昨日收到電話,
要收多我$5,000.呀!
老公話個工人來到,
本來都無責任感,
吾須要還錢更差!
個Agency 話遲D要加到$12,000.

珍珠宮

回覆:AdonisVenus 的帖子

Agent費加收$5000?
咁都得,坐地起價!

別墅

我都聽講話要僱住比晒所有費用。好驚呀! 新工人二月一號先到,如果到時實施咗呢個新政策,佢地唔駛比錢,我都担心我個新工人會即刻唔做,叫agent比番d錢佢。

大宅

回覆:菲律賓外傭加價

係真架!下個月尾開始,外傭agent fee轉到傭主身上

別墅

CC1205,

二月尾開始? 請問你既消息來源係邊到到黎呀?

男爵府

香港人做僱主真可悲!
一D保障都冇, 連 agency fee 都全部放在我地身上

複式洋房

yes, 菲律賓政府幫佢地的人, 吾俾AGENT收佢地FEE, 咁AGENT只可向我們僱主收.....

皮幾2皮請個賓賓, 一個吾好彩請著個臭賓, 又要俾多皮幾請個個.....

我都REFUSE左個AGENT, 叫佢REFUND俾我......

別墅

assassinchan,

你agent又加你錢? 你幾時簽?

大宅

好媽媽勳章

回覆 Gennie 的帖子

我個agent 都係o甘講, agent fee $5,000 , 菲律賓 tax $1,200 另外feb 起要僱主俾埋工人果份$2xxx.

個agent 話係印尼之前做先, 所以12年4月時agent 都係around $4xxx, 依家要俾$6xxx (係幫工人俾埋agent $)

依家請一個工人都要$6xxx 仲要冇得換. HK GOV'T 都唔做野, 法例偏幫外傭, 又唔監管AGENT. 我地HK 僱主好慘.

大宅

引用:CC1205,二月尾開始?++請問你既消息來源係邊

原帖由 Gennie 於 13-01-24 發表
CC1205,

二月尾開始? 請問你既消息來源係邊到到黎呀?
我Agent講架,所以好多簽佐黎香港既菲傭都hold住佐,香港傭主真係好慘

侯爵府

jesswing 發表於 13-1-24 10:51
回覆 Gennie 的帖子

我個agent 都係o甘講, agent fee $5,000 , 菲律賓 tax $1,200 另外feb 起要僱主俾埋工 ...

agree, 菲律賓正苦咁叻, 不如唔好輸出外勞啦! :;pppp:

大宅

回覆 jesswing 的帖子

工人果份$2xxx.
工人果份才2×××嗎?點解我個工人要還差不多7個月人工比agent

大宅

好媽媽勳章

回覆 ifdbb 的帖子

呢個問題, 我都有冇AGENT, 佢話我地俾1個月, 佢地俾少一個月囉

別墅

做香港人真慘

別墅

上年10月,AGENT已經EMAIL通知了我,如果現有的BUN BUN及印印姐姐不再續約,可能我會轉其他國籍的姐姐,手續費實在太貴

男爵府

真係做番 Full Time Mother 好過!
工人費用太多太貴!!

大宅

引用:原本1月頭簽了個菲律賓外傭,昨日收到電話

原帖由 AdonisVenus 於 13-01-24 發表
原本1月頭簽了個菲律賓外傭,昨日收到電話,
要收多我$5,000.呀!
老公話個工人來到,
Yes. It\'s true. If your agent is good enough, it will tell you this two months before. It fools you. You r now 洗濕個頭

別墅

I found it. My agent sent to me ===>Employers may seek maids from elsewhere

男爵府

回覆 CC1205 的帖子

唔好意思..

我唔係好明點計!

因為我上星期剛同AGENT APPLY一個, 佢收我4500, 但我都有問佢, 工人有無欠AGENT 錢, 佢又話無.

我唔係好明...

請幫忙解答.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

咁都得!!!!

首頁

尾頁

跳至