2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位~ 我前兩日照~ bb得6mm~ 醫生係咁話好細~ 差d照唔到~ 又未有心跳~ 正唔正常架?好擔心呀~

複式洋房

我同你情況一樣。。。
超擔心。。。。

複式洋房

用肚照?
咁醫生點講?兩星期後再去睇?
有無比安胎藥你?

男爵府

你可能係遲排卵啫 , 我清楚知道自己邊日排卵 , 實際 size 計足 6w , 照出黎都真係剛 6w , 當時 bb 長度係 0.35 cm 己見心跳 , 肚照的.

以我第一胎的觀察 , 冇記錯的話 , 足 size 計 , 7w 大約有 1cm , 8w 大約有 2 cm , 我最記得清楚係 12w 照 oscar 時 , bb 身長係 9 cm . 俾你參考下.

不過我想確定你講的 6mm 係唔係 bb 長度 , 即 CRL ? 應該唔係講胎囊吧 ? 如果講個胎兒身長 , 有 0.6cm 咁大 , 應該又已經有心跳喎 . 你照肚定陰超架 ?

複式洋房

引用:各位~+我前兩日照~+bb得6mm~+醫生係咁話好

原帖由 junelai0119 於 13-01-25 發表
各位~ 我前兩日照~ bb得6mm~ 醫生係咁話好細~ 差d照唔到~ 又未有心跳~ 正唔正常架?好擔心呀~

...
同你差唔多,早幾日得0.4cm~~~

複式洋房

回覆:7weeks得6mm

小Sin子~ 我照肚架~ 醫生話係個bb size wor~ 佢話我可能唔夠急~ 所以照得唔清楚~ 我同老公打算下星期六再去第二間照呀~ 求個安心~

複式洋房

小Sin子~ 我照肚架~ 醫生話係個bb size wor~ 佢話我可能唔夠急~ 所以照得唔清楚~ 我同老公打算下星期六再去第二間照呀~ 求個安心~

大宅

我7W都係得5MM, 一星期後就大一倍, 不用擔心.

男爵府

junelai0119 發表於 13-1-25 13:16
小Sin子~ 我照肚架~ 醫生話係個bb size wor~ 佢話我可能唔夠急~ 所以照得唔清楚~ 我同老公打算下星期六再去 ...

咁可能係你醫生部機唔夠清楚啫。搵個第二個醫生啦。我醫生部機係可以照結構添架。

男爵府

i had my ultrasound this wednesday, bb is just 7w1d, size is 1cm with heartbeat checked at that time.
u dont worry too much coz size of bb can be very vary, take more rest n look for the next checking.Take care

複式洋房

引用:我同你情況一樣。。。超擔心。。。。

原帖由 clineha620918 於 13-01-25 發表
我同你情況一樣。。。
超擔心。。。。
好多媽咪都話唔駛擔心呀~ 咁就一齊唔好擔心~ relax! haha~

複式洋房

引用:我7W都係得5MM,+一星期後就大一倍,+不用擔

原帖由 wendynbb 於 13-01-25 發表
我7W都係得5MM, 一星期後就大一倍, 不用擔心.
謝謝呀!!! 第一胎真係咩都擔心~ :p

別墅

大家如何計何時排卵?
我都想清楚記下排卵週期.....

大宅

7w2d CRL 7.6mm, heart beat 136 (per min?) 正常嗎?

複式洋房

回覆:wendynbb 的帖子

你7w 5mm時有閃閃未呀?

大宅

我第一次睇已經係7w2d了。照肚有閃閃。

男爵府

我當時6W4, CRL 0.81CM
8W2再照, CRL 2.01CM

但超聲波顯示為8W4, 醫生話大左兩日, 正常

別墅

小Sin子 發表於 13-1-25 09:27
你可能係遲排卵啫 , 我清楚知道自己邊日排卵 , 實際 size 計足 6w , 照出黎都真係剛 6w , 當時 bb 長度係 0 ...

我想問你實際計, 係咪由排卵日計? 因我前日照, BB 係0.34cM, 有心跳, 但醫生話比例唔正常... 同lmp 計差 3wks我有點擔心

男爵府

jk121299 發表於 13-1-30 14:20
7w2d CRL 7.6mm, heart beat 136 (per min?) 正常嗎?
有埋每分鐘心跳 tim?我醫生冇幫我 check 嘅?

複式洋房

我今日照。。6週有6mm..已經有心跳。。但無話一分鐘幾多下。。

首頁

尾頁

跳至