親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽咪去過珠海海泉灣?

~珠海海泉灣跟團定自己去好?
~我一家以前多數買package,因為時間自己控制方便d細b ,有冇家庭去過?
~是否適合2-7歲的小孩?
~如果自己去有甚麼好玩?交通點去?食宿如何?消費貴唔貴?
請去過的家長比意見。

洋房

Re: 有冇媽咪去過珠海海泉灣?

我都想知道呀!
我準備遲些與家人去realx下。我會自己訂房同買溫泉票或神秘島票。我知呢到都有好多媽咪去過,希望各位可以比些貼士。除了溫泉同神秘島仲有乜野可以玩?我到時可能浸唔到溫泉,因為可能會親戚黎探我。咁我就唔知可以做乜。另外我想知如果食個方面有乜好介紹? 係酒店食定係出面附近既餐廳食好呢?
thx!

民房

去海泉灣不如去Thailand玩,價錢成$800位

大宅

Hi, fungyubb,

跟團去就便宜, 自己去時間容易控制些, 這樣要睇你自己的需要.
我剛在4/8自己去完返來, 我是從中旅訂酒店和買溫泉門票(中旅買定便小小)(大人$155, 小童$105, 1.1米以下和七十歲以上好似免費)
我覺得一定要浸溫泉, 溫泉區頗多池和幾乾淨,(其中一個是死海池, 池水很咸小心”葉眼”, 有一個吃死皮的魚池幾好玩, 好多魚仔同一時間啄你的腳, 唔怕肉酸可以一試), 因我地打完風後露天近海邊的池都關閉和清洗, 由9點半開始浸到12點半都未浸夠, 當日不是太多人, 所以浸到唔願走呀), 如果不是太多人浸溫泉, 2-7歲的小朋友是無問題的. 而且溫泉區的服務員(哥哥/姐姐)非常好人, 我三歲多的仔仔當天唔舒服有少少微燒(已吃了自帶的退燒藥, 已退燒, 為安全計只入場唔浸,我地輪流照顧他. 所以沒有換到泳衣, 這些姐姐就問點解唔浸呀? 我地話佢唔舒服, 姐姐就話不如我去沖杯熱的紅糖水比佢, 後來姐姐還叫另一個哥哥帶我和仔仔去醫療室檢查和探熱, ), 姐姐話溫泉區二樓有免費水果吃, 我地無去到, 如果夠時間你們去試試啦.
神秘島是玩機動遊戲的要夠高才可玩, 內里都有一個美人魚區岩細個小朋友玩, 但要$110入埸玩似乎不值, 我地都無玩到. 一來不值, 二來唔夠時間.
夢幻剧場, 每晚8點至9點半, 票價是大小同價, 有$280, $120 $110等, 其中在前面兩邊$120的位是會180度旋轉的, 整個剧以海邊的夢為主題, 有黙剧,芭蕾舞, 現代舞, 雜技等, 音響好大聲, 如果有細個小朋友開場時要注意這一點, 否則容易嚇親.
魚人碼頭, 晚上有水幕電影睇, 8點前有音樂噴泉(這些是免貴的), 而日頭可租小船在湖上玩(台風過後仍然大風暫停我地無得玩)
我地無買套票, 因要join國內朋友, 我地由搭船過澳門上船出閘後向右邊行, 見到的士和巴士站, 可搭3A, AP1巴士去關閘過關, 其他經關閘的巴士唔好上, 因要兜好耐, 我上次搭AP1只是約五個站就到好快. 過完關一出門口看見口岸商場, 就在這商場下兩層有中旅站頭(如無記錯好似是新天地樓梯口落去轉右就是中旅), 這里有海泉灣快線車專去海泉灣的, 一個鐘一班, 車程約一個鐘, 費用人民$22, 小童$12, 1.1米以下免費. (如果就唔岩車, 可在口岸商場先吃東西或可shopping, 地方好大, 幾多野食.
我訂酒店時標準和高級房已滿, 唯有訂海景房$1010, 我聽人講有露台和椅可享受海風, 但是好失望,原來露台只得一尺位. 海景OK啦, 望到海和泳池.
食方面, 因不是套票, 無自助餐送, 我地自己去食自助晚餐(大$128, 小$98)還要加15%, 我地3 大2小1免費食完埋單7百幾. 但我覺得自己去食千萬不要食, 食物少, 味道差又難食, 唔抵除非送就另計. 寧願去魚人碼頭那邊吃.

希望以上資料可以幫到你地啦, 三日兩夜會玩得舒服些, 唔需要太趕.

首頁

尾頁

跳至