母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

蘋果日報 要聞港聞

配給奶粉 配合大陸 - 小雲

http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20130126&sec_id=4104&a=18146399

看見今時今日的香港,
各位媽媽為奶奔馳,真是心痛無比,
又要顧及嬰兒、家庭甚至事業,
因為奶粉問題更百上加斤!

反而如果政府可以加強教育各準母親餵母乳的堅持,直至3歲,相信母乳餵哺的母親自然可以印印腳專心照顧嬰兒、也不用為撲奶粉而引起這麼多的煩惱。

可幸的是,我的兩個小孩,一個六歲半,一個四歲,兩個都成功以全母乳餵哺至自然離乳,他們飲母乳至四歳及三歲半,
希望我的成功可以給大家的鼓勵,千萬別因為別人的目光,又或者懷疑自己的奶量而輕易放棄。
各位餵哺中的母親加油!
各位準母親加油!

共勉之!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3970558&extra=page%3D1         Please vote for my flower ! Many Thanks!      

別墅

回覆:sasakaka 的帖子

別墅

回覆:依賴政府配給,不如靠自己!

為各位奶媽同準奶媽打氣!

別墅

引用:蘋果日報 要聞港聞 配給奶粉 配合大陸+-+

原帖由 sasakaka 於 13-01-26 發表
蘋果日報 要聞港聞

配給奶粉 配合大陸 - 小雲

侯爵府

喂人奶真係好處多!大家要努力呀!

大宅

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

個個都忘記自己係哺乳類動物,個個都話自己冇奶,呢個觀念好難改。:;pppp:
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

回覆:usakumya 的帖子

係事實,所以我再這裡週不時都出現,見證給大家知,我的成功也是事實,近在咫尺。

過去在我漫長的哺乳期中也發生過毒奶事件,這事更鞭策我的決心,只要相信自己得,相信造物主完美的設計,我得,你們都得!

一定要有決心,加油!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3970558&extra=page%3D1         Please vote for my flower ! Many Thanks!      

大宅

配給奶粉香港點解搞成咁睇黎奶粉缺貨可以成為我地繼續餵人奶既推動力

伯爵府

引用:個個都忘記自己係哺乳類動物,個個都話自己

原帖由 usakumya 於 13-01-26 發表
個個都忘記自己係哺乳類動物,個個都話自己冇奶,呢個觀念好難改。
係喎,產前產後嗰邊有人 講好難買奶粉,好彩自己餵人奶,之後有人覆話"有奶先得架",我就搭嗲話勤力餵,頭一個月犠牲瞓覺一定有奶,跟。住就俾人話"你地啲有奶既人梗係口響,唔會明冇奶既人既苦況",我都廢事再講,佢鍾意撲奶粉就由佢啦

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+usakumya+於+13-01-26+發表個

原帖由 kyobi 於 13-01-28 發表
係喎,產前產後嗰邊有人 講好難買奶粉,好彩自己餵人奶,之後有人覆話"有奶先得架",我就搭嗲話勤力餵,頭一 ...
唉…D人唔會明!唔係個個天生多奶,好多人都係不停努力去尋求方法,令自己可以成功!

每天在家安胎...生活苦悶!但亦為迎接小新命的來臨而感到興奮和緊張!雖然生活苦悶,但有丈夫疼鍚和愛護。是我感到最幸褔的!

伯爵府

CandyBaby830 發表於 13-1-28 01:17
唉…D人唔會明!唔係個個天生多奶,好多人都係不停努力去尋求方法,令自己可以成功!

...
我而家雖然係富媽,但係我只要一偷懶無埋身後泵清,奶量就明顯會下跌,而且我到而家個仔七個月,都仲會半夜起身泵兩次,我相信肯咁樣做的話,一定冇「冇奶既媽媽」

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

伯爵府

畀面勳章

其實發生呢D事真係好無奈,但可能因為呢件事,會推動多D準媽媽嘗試餵人奶,亦不失做咗件好事。既然政府成日話推動餵哺母乳,呢個咪係最好既時機囉

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

kyobi 發表於 13-1-28 01:14
係喎,產前產後嗰邊有人 講好難買奶粉,好彩自己餵人奶,之後有人覆話"有奶先得架",我就搭嗲話勤力餵,頭一 ...
有人決定餵奶粉,我會尊重佢地既決定,人地有人地既難處,的確餵奶粉真係唔係咩大問題。但你唔可以夾硬扭曲個事實來講,因為你餵左奶粉,就夾硬將奶粉講成係好既。

相比起冇奶食,奶粉當然係好既。
但係奶粉之前,有更多其他更好既選擇囉。

我極度反感D人話"唔係個個媽媽有奶"丶"奶粉同人奶冇分別"丶甚至係"奶粉營養好多"
完全係度歪曲事實。

佢地講之前可能冇諗過會造成咩影響,但呢幾句說話令我既人奶之路難行左十萬倍。
我老爺奶奶丶我爸我媽丶我老公丶我親戚朋友個個來質疑我冇奶,強迫我餵奶粉。
佢地個個都會有個理由係,啊邊個邊個同你一樣都係冇奶/唔夠奶。
甚至用"長輩"身份來迫我服從,初初唔識野又真係聽左佢地講。
後來睇左好多好多資料,發現佢地一個二個根本就乜都唔識係度老點我。

最反感既係補住奶粉先,等上奶再餵人奶。甚至有D人奶媽都係咁講。
SORRY我完全想像唔到補左奶粉仲點上奶....可能佢地D賀爾蒙好勁
個泌乳系統根本就係你唔刺激佢,佢就唔會出奶同造奶。
D奶留係乳房愈耐,泌乳回饋性抑制物(feedback inhibitor of lactation)愈多,奶水就會停止製造
所以要上奶,第一件事就係令呢d泌乳回饋性抑制物排出乳房。

我自己都掙扎左好耐,我仔一日要食咁多奶粉,我突然停哂d奶粉佢咪餓死。
但事實係你真係要相信自己係哺乳類動物,而女人既身體最奇妙既地方係,佢真係會將所有最好既野留比你既bb。
我諗好多人都唔知點解女人要有月經,月經其實係身體儲埋d營養比bb。
當你冇懷孕時,舊果d佢會完全唔要,等下個月整過d新既。

而人奶都係一樣,佢自動會係你身體裡面拎bb需要既野放入人奶度。
所有人奶都係新鮮製造,新鮮到直頭係bb一路飲,一路造果隻。
而且佢仲會準備多過bb所需既份量。
每一次你以為bb食得好清好清,其實佢只係食左75%,仲有25%係乳房裡面做後備
(呢個係研究人員用超聲波掃瞄發現既)

到後來有一日我真係狠心到唔拎罐奶粉番屋企,不停埋身
500ml用三日已經追得到,何況係初生既每日100ml?
回頭諗番起初生果時,果時仲有賀爾蒙幫手,都上唔到奶究竟係點解?因為冇埋身餵囉.....

我完全係"冇奶"既人版,我bb出世後一星期,我一滴奶都冇。
果時仲要日日飲幾隻唔同既上奶湯,都係一滴都冇。
我兒家乜湯都冇飲,飯都唔係時時食,同果時比,多奶到爆。

我分享經歷唔係想比人知我有幾勁丶有幾偉大丶有幾多奶。
而係我想大家明白一個事實,所有媽媽都有多於bb所需既奶,而差在你識唔識得餵。
你諗下邊有可能架姐,係香港,10個媽媽9個話自己唔夠奶,係咁既話人類絕左種好耐啦。
近近地台灣丶日本幾多人餵母乳啊,遠d既西方人根本唔當奶粉係一回事。

你話飲食唔同,所以佢地奶水多d,但非洲d媽媽一樣餵到wo,佢地直頭冇野食啦....

講咁多野,懶就懶啦,我講幾多佢地都唔會因為我而改變。
世衛話奶粉損害bb健康佢地都唔信,寧靜信奶粉商d健康小冊子同廣告,又點會相信我呢d普通人呢
又有幾多人會好似我咁得閒上網睇因為餵奶粉而造成既嬰兒死亡率丶乳癌數字上升......

七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

子爵府

引用:Quote:kyobi+發表於+13-1-28+01:14+係喎,

原帖由 usakumya 於 13-01-28 發表
有人決定餵奶粉,我會尊重佢地既決定,人地有人地既難處,的確餵奶粉真係唔係咩大問題。但你唔可以夾硬扭曲 ...
你同嗰啲人講跟本就嘥氣,嗰啲人覺得佢地諗的就是事實,跟本就唔聽人講,有啲一日比bb啜一次就話自己無奶,一係就生完見自己胸淋gigi又話無奶,無刺激點上奶呀大佬

別墅

根本就係俾藉口唔想人奶,怕要泵、怕埋身喺街度俾人眼望望,又要質飽個BB唻滿足自己.....
咩人要飲奶粉?大人、長者.....自己飲食唔均衡要靠附加品,奶粉根本就係附助品,俾有缺乏嘅人飲,邊有人攞附助品當主糧架?本末倒置:;pppp:
既然你係哺乳類,正常嘅就當然有足夠嘅奶俾BB,如果你成日都唔夠奶俾佢,咁就係你身體有問題啦,咁你要做嘅係睇醫生,唔係買奶粉

男爵府

Meir079 發表於 13-1-26 14:02
喂人奶真係好處多!大家要努力呀!
人奶媽加油

複式洋房

引用:Quote:kyobi+發表於+13-1-28+01:14+係喎,

原帖由 usakumya 於 13-01-28 發表
有人決定餵奶粉,我會尊重佢地既決定,人地有人地既難處,的確餵奶粉真係唔係咩大問題。但你唔可以夾硬扭曲 ...
我雖然只係BK路人甲,但我真心以你為榮! 我好同意你所講,呢個世界無媽媽係無奶,只要肯為BB負出多dd,包括瞓覺時間同唔怕身材走樣勁食造奶,我相信一定可以做到奶媽。只要我哋呢班媽媽多d出嚟分享,互相支持,俾大家多d正能量,我相信母乳會一日比一日更被大家認同+支持

大宅

引用:Quote:原帖由+usakumya+於+13-01-26+發表個

原帖由 kyobi 於 13-01-28 發表
其實睇佢地d post 都係餵奶既動力,唔想好似佢地咁,就自己努力。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊